Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔικαστικάΡιζοσπαστική Δικηγορική Συνεργασία...

Ριζοσπαστική Δικηγορική Συνεργασία – Συνδικαλιστική παράταξη δικηγόρων Θεσσαλονίκης

nomos.jpgΜετά από συζητήσεις και διεργασίες που έγιναν στα συλλογικά όργανα (συντονιστική γραμματεία , ολομέλεια μελών) της μέχρι σήμερα υφιστάμενης συνδικαλιστικής παράταξης δικηγόρων Θεσσαλονίκης «ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ» το τελευταίο διάστημα, αποφασίστηκε η μετεξέλιξή της και η μετονομασία της σε «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» .

Η συνδικαλιστική παράταξη δικηγόρων Θεσσαλονίκης «ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ» υπήρξε το πλέον μακρόβιο συνδικαλιστικό σχήμα στο χώρο των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης, γνωστό για την έντονη ,αδιαμφισβήτητα συνεπή και ανιδιοτελή δράση και πολύχρονη προσφορά της των μελών και στελεχών της και την αδιαμφισβήτητη συνέπειά τους στα συνδικαλιστικά πράγματα του Συλλόγου.

Συνδύασαν την έντονη και συνεχή παρουσία και επεξεργασία προτάσεων τόσο για τα καθημερινά ζητήματα της δικηγορίας στη Θεσσαλονίκη , όσο και για τα μεγάλα προβλήματα, που απασχολούσαν τους δικηγόρους όλης της Ελλάδας αναδεικνύοντας και τα μεγάλα ζητήματα της Δικαιοσύνης στη θεσμική και στην κοινωνική τους διάσταση.

Η ίδια αυτή παράταξη είχε την τιμή να ασκεί τη διοίκηση – μαζί με άλλες δυνάμεις – του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης την τριετία 2008-2011 υπό την προεδρία του συναδέλφου Μανόλη Λαμτζίδη, μέχρι σήμερα επικεφαλής της παράταξης, καταγράφοντας πολύ σημαντικό και ουσιαστικό θετικό έργο υπέρ των δικηγόρων και μια δυναμική παρουσία στα πράγματα της πόλης.

Την τριετία που πέρασε αποτέλεσε μέσα στο Δ.Σ. τη μόνη συγκροτημένη συνδικαλιστική προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στη σημερινή αδιάφορη και σε πολλά οξυμένα προβλήματα των δικηγόρων –παντελώς απούσα- σημερινή διοίκηση, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, την ίδια στιγμή που τα άλλα συνδικαλιστικά σχήματα – εκτός μερικών εξαιρέσεων- αποδείχθηκαν εφήμερα και «προσωποπαγή» με συγκεκριμένη «ημερομηνία λήξεως».

Η δημιουργία της «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» αποτελεί μία προσπάθεια, ταυτόχρονα, διατήρησης αυτής της θετικής πλούσιας παράδοσης και παρακαταθήκης , όσο και αναβάθμισης της συνδικαλιστικής παρέμβασης του συνδικαλιστικού ρεύματος που εκφράζει στις σύγχρονες συνθήκες.

Τα μέλη και τα στελέχη της παράταξης με αγωνιστικότητα και ήθος, που αποτελούσε και αποτελεί οδηγό τους όλα αυτά τα χρόνια, με πηγαία αγωνία για το μέλλον του χειμαζόμενου από τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές κλάδου, με γνήσιο ενδιαφέρον για την προοπτική της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας στον τόπο, αλλά και με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των καιρών και των δυσκολιών που υφίσταται ο ελληνικός λαός αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα νέο κύκλο συνδικαλιστικής παρέμβασης με νέα χαρακτηριστικά διευρύνοντας το μέχρι σήμερα πλαίσιο δράσης τους και καθιστώντας το πιο έντονο και πιο ελκυστικό ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους άντρες και γυναίκες.

Η «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» στο πλαίσιο αυτό θα διεκδικήσει την ψήφο των συναδέλφων στις επερχόμενες δικηγορικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2014 , ώστε να αναδειχθεί πρώτη δύναμη και να διεκδικήσει την εκλογή του επικεφαλής της ως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Στη συλλογική αυτή προσπάθεια, μετά την αποχώρηση από τη θέση του επικεφαλής της συναδέλφου Μανόλη Λαμτζίδη, πρώην Προέδρου του ΔΣΘ (2008-2011) , η «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» σε ανοιχτή διαδικασία επέλεξε ομόφωνα τον επικεφαλή της , το συνάδελφο Χρήστο Μπακέλλα, τον οποίο προτείνει και στηρίζει για τη θέση του νέου Προέδρου του ΔΣΘ.

Η «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» είναι ανοιχτή σε προγραμματική συμπόρευση και συνεργασία με άλλες δυνάμεις και μεμονωμένους συνδικαλιστές.

Για το λόγο αυτό απευθύνει σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, νέους και παλαιότερους, ενωτικό κάλεσμα ώστε να ΣΥΜΠΟΡΕΥΤΟΥΝ όλοι μαζί και να ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ισότιμα και με αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες επιδιώκοντας σύγκλιση μαζί τους , στη βάση της Διακήρυξης των Αρχών και Θέσεων της παράταξης , που δίνεται στη δημοσιότητα

«Με λογισμό και με όνειρο» τα μέλη και τα στελέχη της «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» καλούν όλους τους δικηγόρους, άνδρες και γυναίκες, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να αγκαλιάσουν αυτή τη νέα προσπάθεια, να ενταχθούν στη νέα παράταξη και με την ενεργή συμμετοχή τους να χαράξουμε νέα νικηφόρα πορεία με σκοπό στις εκλογές αυτές να ηττηθεί η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της δικαιοσύνης και οι σημερινοί εκφραστές της στο χώρο των δικηγόρων !

Για τη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

            ΙΔΡΥΤΙΚΗ  ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Τα τελευταία χρόνια – κάτω από τη «σκιά» του  Μνημονίου – γινόμαστε μάρτυρες μίας διαρκώς κλιμακούμενης επίθεσης από την πλευρά των κυβερνήσεων   ενάντια σε κατακτημένα δημοκρατικά δικαιώματα του Ελληνικού λαού με παράλληλη διαρκή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας  της ελληνικής  κοινωνίας .

Η δικαιοσύνη και οι δικηγόροι είναι από τα πρώτα θύματα των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Νέοι δικηγόροι και ασκούμενοι , έμμισθοι συνεργάτες σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία , μαχόμενοι δικηγόροι,  που εργάζονται μόνοι ή σε καθεστώς συστέγασης βρίσκονται άμεσα στο στόχαστρο της επίθεσης αυτής.

Η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων . Αναλώθηκε σε μία κούφια (χωρίς αντίστοιχη πρακτική) και ανώδυνη «αντι-μνημονιακή» ρητορική, χωρίς να αναδείξει τις ευθύνες των κυβερνήσεων . Επιχειρεί να αποσυνδέσει το Μνημόνιο από τα μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος της δικαιοσύνης και των δικηγόρων από τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Δεν κατάφερε να αντιτάξει αποτελεσματική  άμυνα, αλλά και δεν επεξεργάστηκε ένα εναλλακτικό  σχέδιο για τη δικηγορία σήμερα με συνέπεια να μετατραπεί σε ένα παράρτημα της κυβέρνησης.

Αποτελεί, επομένως, επιτακτική ανάγκη  να εκφραστεί τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο , όσο και σε τοπικό από σήμερα μέχρι και τις επόμενες αρχαιρεσίες, αλλά και μετά από αυτές  και να αποτυπωθεί σε επίπεδο συσχετισμών ένα  ισχυρό αντιμνημονιακό – ριζοσπαστικό-δημοκρατικό ρεύμα , παράλληλα με αυτό που διαμορφώνεται στην υπόλοιπη Ελληνική κοινωνία.

Το μνημόνιο «σκοτώνει»  τη δικαιοσύνη και εξωθεί την πλειοψηφία των δικηγόρων εκτός επαγγέλματος επιβάλλοντας έναν βίαιο αποπληθωρισμό.

Σε καθεστώς Μνημονίου η δικαιοσύνη – με μεγαλύτερη ένταση από πριν –  μετατρέπεται σε έναν απλό εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους. Το δικαιϊκό μας σύστημα αποδιαρθρώνεται και   προσαρμόζεται στα μέτρα του Μνημονίου πρωταρχικά για την εξυπηρέτηση των αναγκών  των δανειστών.

Θεσπίζεται σειρά διατάξεων,  που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με  το Σύνταγμα και τις διεθνείς Συμβάσεις, που προωθούνται με διαδικασίες (συνεχής νομοθέτηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου), που προσβάλλουν τον πυρήνα της δημοκρατίας.

Σήμερα , που ο πολίτης έχει την μεγαλύτερη ανάγκη δικαιικής προστασίας,  το «κόστος» της πρόσβασης σε αυτήν γίνεται απαγορευτικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και μετακυλίεται στις πλάτες των δικηγόρων,  χωρίς αντίστοιχα να διευρύνονται τα όρια εφαρμογής του συστήματος παροχής δωρεάν νομικής συνδρομής από το κράτος.

Η σημερινή τοπική συνδικαλιστική ηγεσία  , όπως αποδείχθηκε από την πορεία της,  εξέφρασε και εκφράζει αυθεντικά τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του μνημονιακού κατεστημένου  στο χώρο της δικηγορίας και της δικαιοσύνης γενικότερα.

Έπαιξε πρωταγωνιστικό  ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής αδρανοποίησης και εξουδετέρωσης του συνδικαλιστικού κινήματος των δικηγόρων.

Για τα παραπάνω αδιάψευστη απόδειξη είναι ένα πρόσφατο νομοθέτημα που αφορά στην οργάνωση της δικηγορίας, ο Νέος Κώδικας Δικηγόρων.

Ο Κώδικα αυτός  πέρασε χωρίς έγκριση από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Στο εσωτερικό του  ΔΣΘ,  με αποκλειστική  ευθύνη του τοπικής συνδικαλιστικής ηγεσίας καμία συζήτηση δεν οργανώθηκε, ενώ η ενημέρωση ήταν από ανύπαρκτη έως λειψή.

Τον Κώδικα συνοδεύει ένας εξωπραγματικός  – σε πολλές περιπτώσεις – «πίνακας αμοιβών» , ο οποίος όμοια ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ από την Ολομέλεια και παραμένει  ΑΓΝΩΣΤΟ ποιοι τον επεξεργάστηκαν και ποιοι τον εισηγήθηκαν  , ο οποίος είναι σε πολλά σημεία  ανεφάρμοστος, μας φέρνει σε σύγκρουση με τους πελάτες και έχει ΜΟΝΟ φοροεισπρακτικό χαρακτήρα .

Στον Κώδικα συμπεριλαμβάνεται που προβλέπει ότι η αμοιβή θα ορίζεται με έγγραφη συμφωνία των μερών, η οποία,  όπως και εκείνη που προβλέπει την εξομοίωση των εμμίσθων-συνεργατών δικηγόρων με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, επιβλήθηκε  από την «τρόικα», με τις υποδείξεις των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών.

Αποτελεί, δε, τον πυρήνα της δικηγορικής αντι-μεταρρύθμισης γιατί καταργεί το προστατευτικό πλαίσιο των ελάχιστων αμοιβών εκεί  ακριβώς που θα έπρεπε να το προβλέπει.

Ο Νέος Κώδικας κατοχυρώνει τις «εταιρείες-χταπόδια», δηλαδή τη δυνατότητα των τραπεζών και τω ασφαλιστικών εταιρειών με βάση την Αθήνα να «εξαπλώνουν » τη δράση τους σε όλη την Ελλάδα χρησιμοποιώντας ως φτηνό εργατικό δυναμικό («συνεργάτες-εταίρους») νέους δικηγόρους.

Η σημερινή τοπική συνδικαλιστική ηγεσία χρεώνεται αρνητικά την απόπειρα εισαγωγής καθιέρωσης  ενιαίου ψηφοδελτίου στις εκλογές με δυνατότητα απεριόριστης- ούτε καν περιορισμένης –  σταυροδοσίας (24 στους 24), που θα επέτρεπε τον απόλυτο  έλεγχο των διοικήσεων των μεγάλων συλλόγων ή άλλους συγκαλυμμένους μηχανισμούς  (βλ. εισήγησή του Προέδρου του ΔΣΘ στην Ολομέλεια των Προέδρων στην Κομοτηνή).

Η σημερινή τοπική  συνδικαλιστική ηγεσία  χρεώνεται αρνητικά    την μη προώθηση της εκφρασμένης  και από τα Δικηγορικά συνέδρια θέσης του Δικηγορικού Σώματος περί καθιέρωσης ενιαίου πανελλαδικού δευτεροβαθμίου οργάνου των Ελλήνων Δικηγόρων με εκλογή της πανελλαδικής ηγεσίας από αυτό , ώστε να μην συγκροτούν να μην  είναι  «ex officio»  Πρόεδρος της Ολομέλειας  υποχρεωτικά ο εκάστοτε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου  Αθηνών .

Προωθώντας την «ενός ανδρός αρχή» , παρά την πικρή πείρα από το παρελθόν,  όταν αναγκαστικά  ταυτιζόταν οι θέσεις και τα επιμέρους συμφέροντα  της ηγετικής ομάδας του ΔΣΑ  με τις θέσεις και τα συμφέροντα των υπόλοιπων δικηγόρων με  ευθύνη της συνδικαλιστικής ηγεσίας  παραμείναμε στην αναχρονιστική, αντιδημοκρατική , αναποτελεσματική και αντιδικηγορική  δομή , στην «ενός ανδρός αρχή».

Διότι βασική επιδίωξη σε βάρος και της προοπτικής εκδημοκρατισμού του δικηγορικού συνδικαλισμού ήταν η διατήρηση του ελέγχου-  μέσω του επιδιωκόμενου ελέγχου  της ηγεσίας του μεγαλύτερου Συλλόγου-  των φιλο-μνημονιακών δυνάμεων στο δικηγορικό σώμα , που επέδειξε ιδιαίτερη αντοχή και σημαντική αντίσταση στο παρελθόν στην αποδοχή «ψευτο-μεταρρυθμίσεων» στο πλαίσιο του δήθεν «ανοίγματος» του κλάδου.

Η σημερινή τοπική συνδικαλιστική ηγεσία  δείχνει να προσπερνά αδιάφορα την τραγική κατάσταση των ασφαλιστικών συνταξοδοτικών  Ταμείων, αλλά και του νέου ενιαίου , τη στιγμή που «ασφαλιστικά» τακτοποιημένοι είναι λίγοι δικηγόροι και να μην μπορούν να θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και μην καταβάλουν τις εισφορές τους στο ΤΑ.ΔΙ.Θ

Η σημερινή τοπική συνδικαλιστική ηγεσία  δείχνει να προσπερνά αδιάφορα την κυβερνητική  φορο-επέλαση στους δικηγόρους και την ανάγκη κατάργησης – ή έστω δραστικής μείωσης, όπως έγινε σε άλλους κλάδους  –  του ΦΠΑ  στις δικηγορικές υπηρεσίες και δραστικής μείωσης του φόρου εισοδήματος.

 

Υποστηρίζουμε ότι :

1. Επιβάλλεται νομική κατοχύρωση των ελαχίστων αμοιβών και όχι καθορισμός της κατόπιν έγγραφης συμφωνίας των μερών.

2.  Να μειωθούν τα ποσά που αναγράφονται στα γραμμάτια για ορισμένες εξωδικαστικές ενέργειες στο πραγματικό ύψος τους λαμβάνοντας υπόψη και το εισόδημα του μέσου Έλληνα (πχ. εξωπραγματικός  είναι ο καθορισμός σε  ογδόντα ευρώ του ύψους της αμοιβής για υποβολή αίτησης από δικηγόρο για λήψη ένορκης βεβαίωσης ή για κατάθεση έφεσης κατά απόφασης πρωτοβάθμιου ποινικού δικαστηρίου στο ύψος των διακοσίων πενήντα ευρώ  )

4.    Να εισαχθεί ΑΜΕΣΑ ο θεσμός του ενιαίου πανελλαδικού δευτεροβάθμιου οργάνου, ώστε η Συντονιστική Επιτροπή και το Προεδρείο να εκλέγονται από το σώμα αντιπροσώπων , σε αντικατάσταση του θεσμού  της Ολομέλειας.

6. Να ενδυναμωθούν οι θεσμοί άμεσης δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα (απλή αναλογική, έκφραση όλων των συνδικαλιστικών τάσεων και ρευμάτων Να καθιερωθεί η δυνατότητα εκπροσώπησης όλων των συνδικαλιστικών ρευμάτων και απόψεων χωρίς ποσοστώσεις -πχ.  το όριο  του 6%-  , σύγκληση γενικών  συνελεύσεων κλπ.)

6. Αμεση επαναδιαπραγμάτευση του ύψους του ΦΠΑ με σκοπό τη μείωση και απώτερο σκοπό την κατάργησή του.

7. Καθιέρωση και επέκταση δομών αλληλεγγύης για νέους δικηγόρους και δικηγόρους που βρίσκονται σε καθεστώς συνεχιζόμενης επαγγελματικής αδράνειας ή υποαπασχόλησης και αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Αποτελεί επιδίωξη και καθήκον μας  η συσπείρωση των αντιμνημονιακών-ριζοσπαστικών-δημοκρατικών  δυνάμεων του χώρου  σε ένα ευρύτερο συνδικαλιστικό σχήμα , το οποίο θα αντισταθεί στην εφαρμοζόμενη πολιτική στον κλάδο, θα ανατρέψει την πολιτική της σημερινής συνδικαλιστικής ηγεσίας  και θα επιβάλει  μία διαφορετική πολιτική προς όφελος των δικηγόρων, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας.

Για το λόγο  σας ΚΑΛΟΥΜΕ την ΠΕΜΠΤΗ , 3 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2013 και ώρα 18:00 (6μμ) Αμφιθέατρο «Καθηγητή Ιωάννη Μανωλεδάκη»,(3Ος όροφος Κτηρίου Διαγωνίου ΔΣΘ, Τσιμισκή 103 και Βύρωνος, είσοδος από τον πεζόδρομο της οδού Ισαύρων) σε συγκέντρωση συζήτηση με σκοπό να αποσαφηνίσουμε και να εμβαθύνουμε τις αρχές του κειμένου αυτού και να προχωρήσουμε στη σύγκρότηση ενός νέου συνδικαλιστικού σχήματος.

 

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Το ακραίο Κέντρο ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΙΚΟΥ της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία στήνει σενάρια φόβου για να τρομάξει τους ψηφοφόρους της συντηρητικής περιοχής, του ακραίου Κέντρου και τους ανασφαλείς μικροαστούς  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να παραμερίσουν για λίγο τις διαφωνίες τους, να φασκιώσουν...

Ο χαμένος Αγώνας και η προδοσία της Κύπρου

*Του Δημήτρη Βόγγολη Υποστρατήγου ε.α μέλους και Δασκάλου του ΙΗΑ Πολλά από τα στοιχεία παρακάτω, παρμένα από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήκουν στην φίλη μου Φανούλα Αργυρού. Στο  μαρτυρικό νησί  στα  8.000 πχ έγινε ανακάλυψη και ανασκαφή του χαλκού, copper,...

Μητσοτάκης, ΗΠΑ… ‘Ασχημες εξελίξεις

''Ξαφνιάστηκαν'' στην Ελλάδα γιά την μη αποστολή πρόσκλησης από τον πρόεδρο ΗΠΑ, στον πρωθυπουργό, γιά να παραυρεθεί στην ετεροχρονισμένη εκδήλωση γιά 25 Μαρτίου, στον Λευκό Οίκο, στις 4 Απριλίου '24. Την ''σίγουρη'' επίσκεψη είχε προαναγγείλει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην...