Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορικάΠώς Βεβηλώθηκε το...

Πώς Βεβηλώθηκε το Μνημείο Ρούπελ στο Δήμο Σιντικής

Πώς Βεβηλώθηκε το Μνημείο Ρούπελ στο Δήμο Σιντικής ..

Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη την κυρία Μαριβίδου Χαρίκλεια..

την τηλεφημερίδα elliniko-fenomeno.gr την εφημερίδα Fenomeno news..και στην Ελεύθερη Ώρα..

Νίκο Βάνη ..Θα μας πείτε λίγα λόγια για το εν λόγω μνημείο και την πρωτοβουλία ανέγερσής του; Ποια είναι η δική σας σχέση σας;

Η αγάπη μου για την πατρίδα στοχεύει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στη μεταλαμπάδευση της στη νεότερη γενιά.

Ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των εν Θεσσαλονίκη Σιδηροκαστρινών και Περιχώρων Ν. Σερρών «Το Ρούπελ» επί πολλά έτη, ξεκίνησα το 2002προσπάθειες για την ανέγερση ενός μνημείου προεχόντως για τους υπερασπιστές του. Το μνημείο, το οποίο απεικονίζει ένα σύμπλεγμα τεσσάρων ένστολων αγωνιστών του έπους 1940-1941,

τοποθετήθηκε τελικά το 2017 στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου, μαζί με δύο μαρμάρινες πλάκες στην εμπρόσθια και οπίσθια πλευρά του. Πώς καλύφτηκαν τα έξοδα και πότε ολοκληρώθηκε η κατασκευή του; Το συνολικό κόστος κατασκευής ήταν ύψους 11.000€.

Εγώ κατέβαλα2.200€ για την κάλυψη μέρους των εξόδων του έργου, 2.000€ έδωσε η αείμνηστη πρόεδρος του Τελλογλείου Ιδρύματος, κ. Τέλλογλου Αλίκη, αρκετοί ιδιώτες προσέφεραν ποσά της τάξης των 100€ έως 400€, ενώ το εναπομείναν ποσό καλύφθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κεντρικής Θεσσαλονίκης.

Ο δημιουργός του γλύπτης Θεοχάρης Χατζηβασιλειάδης ολοκλήρωσε το έργο το 2007. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για το αρχικό μνημείο και τι ακριβώς έγινε μετέπειτα;

[1]Δυστυχώς για μια δεκαετία (2007-2017) το έργο παρέμενε σε υπόγεια αποθήκη του Δήμου Σιντικής.

Κατόπιν το 2017 αποκαλύφθηκε στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου. Το αρχικό μνημείο είχε στην μπροστινή του πλευρά μία μαρμάρινη πλάκα με τίτλο «Υπερασπιστές Οχυρών Ρούπελ 1940-1941» και στην πίσω πλευρά μία άλλη πλάκα με κεντρικό τίτλο «Έπεσαν Υπέρ Πατρίδος» και τα ονόματα-βαθμούς τεσσάρων στρατιωτικών: Ανθυποσμηναγός Τσολακίδης Ματθαίος του Παύλου 11-03-1941, Στρατιώτης Γρεασίδης Ιορδάνης του Εμμανουήλ 04-10-1944, Στρατιώτης Γρεασίδης Χρήστος του Αναστάσιου,12.1947,

Κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας Στρατιώτης Χρυσοχοΐδης Ελευθέριος του Ανέστη 20-07-1974. Μάλιστα, ο τελευταίος εκ των αναγραφόμενων προσώπων στρατιώτης Χρυσοχοΐδης Ελευθέριος ήταν αδελφός μου.

Πλην όμως, στις 26 Ιουνίου 2021, έλαβε χώρα ανεπίτρεπτη αλλαγή τουμνημείου από τον Δήμο Σιντικής, η οποία αλλοιώνει σημαντικά τη σημασίατου μνημείου και βεβηλώνει τη μνήμη των θανόντων.

Οι δύο πλάκες αφαιρέθηκαν χωρίς καμία πρότερη ειδοποίηση, ούτε δική μας, ούτε του Υπουργείου Πολιτισμού, ούτε της Περιφέρειας Κεντρικής Θεσσαλονίκης που συγχρηματοδότησαν την κατασκευή του μνημείου. Αντ’ αυτών ο Δήμος Σιντικής τοποθέτησε δύο νέες πλάκες: 1) Μια νέα πολύ μεγαλύτερη πλάκα, ακριβώς δίπλα από την μπροστινή πλευρά του μνημείου με τίτλο «Πεσόντες το 1940-1942».

Η εν λόγω πλάκα, όχι μόνο επισκιάζει αισθητικά το μνημείο, αλλά το εξωφρενικό είναι ότι τα δέκα νέα ονόματα δεν προστέθηκαν δίπλα στα ήδη υπάρχοντα αλλά αντικατέστησαν τους τρεις εκ των τεσσάρων θανόντες, τα ονόματα των οποίων ήταν αποτυπωμένα στο αρχικό μνημείο (πλην μίας μόνο εξαίρεσης, του Ανθυποσμηναγού Τσολακίδη Ματθαίου).

2) Μια νέα πλάκα στην μπροστινή πλευρά του μνημείου και ακριβώς κάτω από αυτό με τίτλο «Σιδηροκαστρινοί που Έπεσαν υπέρ Πατρίδος»

Ποιες είναι οι συνέπειες της σοβαρής αλλοίωσης του μνημείου;[2]

Η αλλοίωση του ιστορικού αυτού μνημείου και βεβήλωση της μνήμηςνεκρών είναι πασιφανής καθώς το μνημείο είχε ανεγερθεί προεχόντως υπέρ των πεσόντων των οχυρών Ρούπελ, για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους Έλληνες από όλα τα σημεία της Ελλάδος καθώς και Κύπριοι αγωνιστές και όχι απλά Σιδηροκαστρινοί.

Η αλλαγή της πλάκας έτσι κατέστησε ένα μνημείο εθνικού χαρακτήρα, ως ένα μνημείο αποκλειστικά τοπικού χαρακτήρα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα από δω και πέρα και τι ακριβώς προσδοκάτε; Έχει ήδη αποσταλεί εξώδικη δήλωση στο Δήμο Σιντικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, αλλά δυστυχώς εδώ και ένα μήνα δεν έχου με λάβει καμία επίσημη απάντηση.

Ελπίζουμε και αναμένουμε να αποδοθεί ο απαιτούμενος σεβασμός στο μνημείο, τους δωρητές και τις οικογένειες των θανόντων.

Γι’ αυτό το λόγο απαιτούμε την άμεση επαναφορά του μνημείου στην αρχική του μορφή.

Νίκο Βάνη.. Σας Ευχαριστούμε κυρία Μαριβίδου Χαρίκλεια..

Συνέντευξη με την κυρία Μαριβίδου Χαρίκλεια, η οποία έλαβε χώρα στα γραφεία της Δικηγορικής Εταιρίας NEWLAW, Τσιμισκή 10, 546 24Θεσσαλονίκη, e-mail: newlaw@newlaw.gr, τηλ. 2310 551 501

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...