6 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου καλέσαμε στο στούντιο της ΦτΑ δύο Ελληνο-Αμερικανούς εκπροσώπους των δύο εκστρατειών, του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικανού Γερουσιαστή, Τζον Μακέην, για να μας δώσουν τα προγνωστικά και τις απόψεις τους πριν το τέλος μιας απ’ τις μακροσκελέστερες προεκλογικές περιόδους στην ιστορία της χώρας.
Εκπροσωπώντας την προεκλογική εκστρατεία Ομπάμα ο Ελληνο-Αμερικανός δικηγόρος, Ανδρέας Ακάρας, αναφέρθηκε στον ενθουσιασμό που επικρατεί στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν σταθερό προβάδισμα του κ. Ομπάμα έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.
«Επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία στους κόλπους της εκστρατείας», επισημαίνει ο κ Ακάρας «και μεταξύ των υποστηρικτών, αλλά πρόκειται για συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί είναι τόσο μεγάλη η επιθυμία όλων για νίκη του κ. Ομπάμα που δεν μπορούν καν να φανταστούν το ενδεχόμενο μη επικράτησης του σ’ αυτές τις εκλογές».
Ο Γερουσιαστής Μακέιν θα μπορούσε να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα σε βάρος του, αλλά είναι πολύ δύσκολο, δήλωσε ο Τζον Σιτιλίδης, της εταιρείας συμβούλων Trilogy, ο οποίος εκπροσωπεί την Ρεπουμπλικανική παράταξη.
Δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας και της οικονομικά πλεονεκτικότερης θέσης του αντιπάλου του που έχει κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης με διαφημιστικά μηνύματα, ο κ. Μακέιν βρίσκεται αδιαμφισβήτητα σε μειονεκτική θέση, επισημαίνει ο κ. Σιτιλίδης.
Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο Τζον Μακέιν είναι να εξηγήσει καλύτερα την πολιτική του σε θέματα οικονομίας και φορολογίας και να διευρύνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια κινητοποίησης των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες στις 4 Νοεμβρίου.
Αλλά, σύμφωνα με τον κ. Σιτιλίδη, ο Γερουσιαστής Μακέιν αντιμετωπίζει ένα ακόμη εμπόδιο: «Ο Τζον Μακέιν δεν είναι επικοινωνιακά αποτελεσματικός και καλείται να αναμετρηθεί με έναν απ’ τους πιο επικοινωνιακούς υποψηφίους από την εποχή του Ρόναλντ Ρέηγκαν και του Μπιλ Κλίντον.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει εξηγήσει αποτελεσματικά στο κόσμο το οικονομικό του πρόγραμμα, ενώ ο Μακέιν δεν έχει μπορέσει να εξηγήσει το ξεκάθαρο, κατά τους Ρεπουμπλικανούς, μήνυμα του οικονομικής ανάπτυξης, επενδύσεων και δημιουργίας νέων εργασιακών θέσεων».
Όσον αφορά τώρα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα όπως το Κυπριακό, το θέμα του σεβασμού της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και το θέμα της διένεξης με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για το όνομα της εν λόγω χώρας, η εκστρατεία Ομπάμα έχει εκδώσει ανακοίνωση για τις πολιτικές της διαθέσεις,
ενώ η εκστρατεία Μακέην δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις, αλλά έχει επισκεφτεί τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και έχει εκφράσει την υποστήριξη του προς την προώθηση της ιδέας της θρησκευτικής ελευθερίας διεθνώς.
Όμως παρά τις διακηρύξεις του κ. Ομπάμα υπάρχουν και οι σκεπτικιστές που θέτουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του αν κερδίσει το Λευκό Οίκο.
Επ’ αυτού ο κ. Ακάρας ήταν κατηγορηματικός : «Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε το παρελθόν και πως αυτό θα επηρεάσει το μέλλον. Η απόφαση της επιλογής του Τζο Μπάιντεν για την αντιπροεδρία δείχνει πολιτικές τάσεις όσον αφορά θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και τους Ελληνο-Αμερικανούς.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τζο Μπάιντεν, μετά τον Γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη, είναι ενδεχομένως ο καλύτερα ενημερωμένος σε θέματα που ενδιαφέρουν την ομογένεια, όπως οι Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις και ιδιαίτερα το Κυπριακό. Το λιγότερο λοιπόν που έχουμε με μια κυβέρνηση Ομπάμα, είναι κάποιον στο Λευκό Οίκο με ευαισθησίες και σε βάθος κατανόηση αυτών των θεμάτων».
Από την πλευρά του ο κ. Σιτιλίδης παραδέχτηκε ότι ο Τζον Μακέιν δεν έχει επιδείξει τις γνώσεις και την ευαισθησία της παράταξης Ομπάμα όσον αφορά θέματα που ενδιαφέρουν την ομογένεια και επέρριψε την ευθύνη γι’ αυτό στις ιστορικά ελλιπείς προσπάθειες από μέρους της Ελληνο-Αμερικανικής πλευράς να πλησιάσει και να ενημερώσει το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο με την ίδια ακούραστη διάθεση που έχει πλησιάσει τους Δημοκρατικούς.
Επίσης ο κ. Σιτιλίδης υπογράμμισε το ρόλο της γραφειοκρατίας στον τρόπο χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, γεγονός που, κατά την γνώμη του, δεν θα επιτρέψει σημαντικές παρεκκλίσεις από την ισχύουσα Αμερικανική πολιτική.
Ο κ. Σιτιλίδης συνόψισε ως εξής την πολιτική Μακέιν όσον αφορά τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελληνο-Αμερικανική πλευρά: «Ο Τζον Μακέιν βλέπει την συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή υπό το πρίσμα μια ρεαλιστικής πολιτικής.
Στο θέμα της διένεξης της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ δεν θα ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας μόνο και μόνο γιατί τον ευαισθητοποίησαν οι Ελληνο-Αμερικανοί, αλλά θα ήθελε την συνέχιση μιας πολιτικής η οποία θα υποστηρίζει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, θα υποστηρίξει σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αλλά παράλληλα θα διασφαλίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε η χώρα αυτή να μην διαλυθεί μέσα στα επόμενα 5 με 15 χρόνια.
Όσον αφορά στο Κυπριακό ο Τζον Μακέιν θα ακολουθήσει την πολιτική Μπούς της μη ανάμειξης. Πιστεύω ότι στο εν λόγω θέμα ένα πρόσωπο με αξιοπιστία στην Τουρκική πλευρά, όπως ο Τζον Μακέιν, είναι και πρόσωπο που η Άγκυρα μπορεί να εμπιστευτεί για την υπογραφή ενδεχόμενης συμφωνίας επίλυσης του προβλήματος».
Πάντως παρά τις ουσιαστικές διαφωνίες τους σε θέματα πολιτικής οι κύριοι Ακάρας και Σιτιλίδης συμφωνούν ότι ανεξάρτητα με το ποιος τελικά θα αναδειχτεί πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τις εκλογές της άλλης εβδομάδας, η Ελληνο-Αμερικανική κοινότητα, ανεξαρτήτως κόμματος, θα συνεχίσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά προωθώντας θέματα που αφορούν, ενδιαφέρουν και συγκινούν την ομογένεια, όπως το έχει κάνει επαλειμμένα και κατά το παρελθόν./voanews