Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΠροσφυγή στις κάλπες...

Προσφυγή στις κάλπες για τα Σκόπια

ekloges.jpgΜόλις σαράντα ημέρες μετά τις κάλπες, είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μελετά και πάλι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Φαινομενικά ακούγεται εξωφρενικό. Πολιτικά θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία. με τη σκιά του Σκοπιανού όμως να σκοτεινιάζει όλο και περισσότερο το μέλλον της νέας κυβέρνησης και τους «αντάρτες» βουλευτές να απειλούν ανοιχτά την κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία, η συζήτηση για εκλογές εντός του 2008 δεν είναι πλέον θεωρητική για τον Πρωθυπουργό, αλλά ένα πιθανό ενδεχόμενο που μελετάται ήδη σοβαρά.

Τις τελευταίες ημέρες οι εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ προς τον κ. Κ. Καραμανλή για εκλογές την άνοιξη αρχίζουν να πυκνώνουν, διαπιστώνοντας ότι η πορεία του κυβερνητικού έργου θα είναι ακανθώδης και δύσκολη με 152 βουλευτές, εκ των οποίων αρκετοί ήδη εκφράζουν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για κορυφαίες επιλογές της κυβέρνησης.

 «Να αλλάξουμε αμέσως τον εκλογικό νόμο και να πάμε γρήγορα σε εκλογές, αφού το ΠαΣοΚ δείχνει ότι δεν θα ξεπεράσει γρήγορα την κρίση» επαναλαμβάνουν ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί που συναντούν τον Πρωθυπουργό, απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα που θα έχει το κυβερνών κόμμα έπειτα από έναν εκλογικό αιφνιδιασμό.

Το Σκοπιανό και οι κρίσιμες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν δημιουργούν τη σοβαρή αιτία που αναζητεί ο Πρωθυπουργός για να προσφύγει ξανά στις κάλπες, παρακάμπτοντας ακόμη και τους περιορισμούς που προβλέπει το Σύνταγμα, απαγορεύοντας τις εκλογές ως τον Σεπτέμβριο του 2008. Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εκλογές προτού περάσουν δώδεκα μήνες από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, εκτός κι αν η κυβέρνηση παραιτηθεί ή καταψηφιστεί από τη Βουλή δύο φορές. Κυβερνητικές πηγές όμως επιμένουν ότι αν ο Πρωθυπουργός θέλει εκλογές κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει.

Οπως σημειώνουν (και ήδη αναζητούνται και σχετικές γνωμοδοτήσεις), ο κ. Καραμανλής μπορεί να καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αρνούμενος να σηκώσει το βάρος της αποδοχής μιας νέας πρότασης του ΟΗΕ για σύνθετη ονομασία, ζητώντας από τον λαό να αποφασίσει. Στην περίπτωση αυτή, κανείς δεν μπορεί να του αρνηθεί τις εκλογές, εφόσον συνεχίζει να ελέγχει την πλειοψηφία της Βουλής.

Οπως όλα δείχνουν, ο Πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει ως τον Απρίλιο ένα διπλό δίλημμα. Θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχθεί τη σύνθετη ονομασία που θα προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς σε μια τελευταία προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των θέσεων των δύο χωρών κι αν θα θέσει βέτο στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας μια μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Ο κ. Καραμανλής έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το βάρος των αποφάσεων αυτών, αλλά ούτε μπορεί να τις μετακυλίσει στους πολιτικούς αρχηγούς συγκαλώντας μέσω του κ. Κάρολου Παπούλια Συμβούλιο Αρχηγών, καθώς παρόντος του κ. Γ. Καρατζαφέρη, δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα συμφωνίας.

Λόγω του αδιεξόδου που θα δημιουργηθεί λοιπόν, οι επιτελείς του εισηγούνται να μετατρέψει την εθνική κρίση σε εκλογικό πλεονέκτημα. Και αξιοποιώντας την επιθυμία της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης που τάσσεται υπέρ της οριστικής επίλυσης του ζητήματος έπειτα από 17 χρόνια άγονων διαβουλεύσεων, να καταφύγει σε εκλογές, αποδεχόμενος έναν επώδυνο συμβιβασμό, τον οποίο όμως θα χαρακτηρίσει αναγκαίο. Του εισηγούνται λοιπόν εκλογές την άνοιξη του 2008, αφού προηγουμένως η κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει στη Βουλή τον νέο εκλογικό νόμο.

Με την προσφυγή και πάλι στις κάλπες η κυβέρνηση επιτυγχάνει τα εξής:

1. Εξασφαλίζει μια άνετη νίκη και πιθανότατα μια μεγαλύτερη αυτοδυναμία στη Βουλή, καθώς η κρίση στο ΠαΣοΚ πιθανότατα δεν θα τερματιστεί στις 12 Νοεμβρίου, αλλά θα παραταθεί, καθιστώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση ανήμπορο να αντιδράσει σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό.

2. Αν χειριστεί επιθετικά το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας, καταγγέλλοντας ως ακραίες τις θέσεις του ΛΑΟΣ, τότε ίσως κατορθώσει να αποδυναμώσει τον κ. Γ. Καρατζαφέρη.

 3. Επειδή αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα και όχι με σταυρό (η εκλογική νομοθεσία προβλέπει λίστα για εκλογές εντός 18 μηνών) τότε ο Πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του και με τους «αντάρτες» βουλευτές, επιλέγοντας άλλους στις εκλόγιμες θέσεις. «Δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε πολύ στη Βουλή, υπό τις απειλές των κκ. Β. Πολύδωρα, Ι. Μανώλη, Αθ. Γιαννόπουλου, Π. Τατούλη κ.ά.» σημειώνουν στον Πρωθυπουργό κάποιοι συνεργάτες του, επισημαίνοντας ότι με πλειοψηφία 152 βουλευτών η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει μακριά.

4. Ακόμη κι αν οι στόχοι αυτοί δεν επιτευχθούν, τότε στις μεθεπόμενες εκλογές θα ισχύει ο νέος εκλογικός νόμος που θα πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με 45-50 έδρες. Αρα για τις μεθεπόμενες εκλογές που πιθανώς θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2010, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η ΝΔ θα έχει ως μοναδικό στόχο να παραμείνει πρώτο κόμμα, για να εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή.

 Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» το σενάριο των πρόωρων εκλογών την άνοιξη έχει συζητηθεί τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης. Και στις συζητήσεις αυτές αποδίδεται και η δήλωση που έκανε προ ημερών ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης τονίζοντας ότι η παράταξή του βρίσκεται σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα. Το ίδιο κατάλαβαν και οι βουλευτές της ΝΔ που το βράδυ της Τρίτης συναντήθηκαν με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ακούγοντάς την να επισημαίνει ανήσυχη ότι έχουν ήδη αναγνωρίσει την πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία 117 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια για αναβολές στις κρίσιμες αποφάσεις.

 Πάντως, η ίδια η υπουργός, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης με δημοσιογράφους στην Αγκυρα, επισήμανε ότι δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη του 2008, χωρίς όμως να το αποκλείσει τελείως.

 

πηγή:Το ΒΗΜΑ, 28/10/2007 , Σελ.: A04- Β. ΧΙΩΤΗΣ

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...