To NATO πραγματοποίησε Συνέδριο στο Κατάρ με θέματα που αφορούσαν την Συμμαχία και τις τέσσερις χώρες του Περσικού Κόλπου.
Ένα Συνέδριο το οποίο συνδιοργανώθηκε από το ΝΑΤΟ και το κράτος του Καταρ. Ο Γενικός Γραμματέας πρέσβης του ΝΑΤΟ Claudio Bisogniero μίλησε για μια ασφάλεια κοινή, αντιμετωπίζοντας τις απειλές από κοινού με τους εταίρους, σε μια πολυδιάστατη προσέγγιση.
Επεσήμανε πως απέναντι στις κοινές απειλές τρομοκρατίας και της πειρατείας, στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και την διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής ή διακοπή της ροής ενέργειας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των χωρών του Κόλπου, θα πρέπει οι εταίροι να συνεργαστούν στενότερα μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε την αναζωογόνηση της εταιρικής σχέσης κατά το πρότυπο της νέας Στρατηγικής Αντίληψης που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας.
Αυτή η έννοια δίνει εταίρων μεγαλύτερες ευκαιρίες για διαβουλεύσεις σχετικά με θέματα ασφαλείας κοινού ενδιαφέροντος με το ΝΑΤΟ, καθώς και μια διευρυμένη γκάμα των δραστηριοτήτων έμπρακτης συνεργασίας.
Για παράδειγμα, ο Επίτροπος επισήμανε την ενεργειακή ασφάλεια, τη θαλάσσια ασφάλεια και τη διάδοση της τεχνολογίας των πυραύλων και των όπλων μαζικής καταστροφής, όπως σε περιοχές όπου υπήρχαν ευκαιρίες να συμβουλεύονται και σε ορισμένες περιπτώσεις να συνεργάζονται πιο συνειδητά.
Τέλος συνοπτικά, ο κ. Bisogneiro πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει από την τρέχουσα εμπειρία της στο Αφγανιστάν μια βαθιά πεποίθηση ότι η σταθερότητα απαιτεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, στην περίπτωση αυτή και μετά οι Αφγανοί να αναλάβει ηγετικό ρόλο για την ασφάλεια κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε, το ΝΑΤΟ ελπίζει ότι οι χώρες του Περσικού Κόλπου θα είναι ένα μέρος της δέσμευσης αυτής και να παρέχει όχι μόνο βοήθεια για την ασφάλεια, αλλά και τα επενδυτικά κεφάλαια, στήριξη της ανάπτυξης και διπλωματικές οδοί για πολιτική συμφιλίωση.
Έλενα Βάνη
Πηγή: ΝΑΤΟ