Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, 2025

«Προσγειώθηκε» το 4ο AirSeaShow στην Καβάλα

 airshow kavala«Προσγειώθηκε» την Κυριακή, μετά από μια μοναδική τριήμερη πτήση το 4ο AirSeaShow στην Καβάλα.

 Εντυπωσιακοί ελιγμοί, μοναδικές βυθίσεις και πολύχρωμα καπνογόνα στον ουρανό της Καβάλας από τους πιλότους και τα πληρώματα των αεροπλάνων που κόβουν την ανάσα, ανέβασαν στα ύψη το ενδιαφέρον όλων όσοι παρακολούθησαν το κύριο πρόγραμμα της 4ης διεθνούς διοργάνωσης AirseaShow στην Καβάλα, που άρχισε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι.
http://youtu.be/Y5rBV5ed8po
Χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες στην Καβάλα «σήκωσαν το κεφάλι ψηλά» (είναι και το σύνθημα της διοργάνωσης), ακροβολισμένοι στη «φυσική εξέδρα» της πόλης, το παραλιακό μέτωπο, αλλά και από τα μπαλκόνια πολυκατοικιών, σπιτιών και των ξενοδοχείων, αψηφώντας τις… άστατες διαθέσεις του καιρού -σημειωτέον για λίγη ώρα έβρεχε την πρώτη μέρα-, μεταβάλλοντας το πρόγραμμα των πτήσεων.

airshow kavala2Το 4oAirseaShow ξεκίνησε με τις ρίψεις νερού από το μεγαλύτερο διασωστικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης «ΕNERGIAN» μέσα στο λιμάνι της Καβάλας και συνεχίστηκε με διελεύσεις επίδειξης με έξι αεροπλάνα της εταιρείας εκπαίδευσης πιλότων πολιτικής αεροπορίας “ΕGΝΑΤΙΑ AVIATION”.

Το δυναμικό πρόγραμμα  άρχισε αμέσως μετά με ένα ζεύγος Α-7 της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από τον Άραξο για να «συμμετάσχουν τιμητικά» λόγω της μοναδικότητας σε ανάλογη διοργάνωση. Η επίδειξη ισχύος τους παραμένει το ίδιο σταθερή με διελεύσεις υψηλής ταχύτητας σε κλειστό σχηματισμό.

Ακολούθησαν οι εντυπωσιακές πτήσεις, πρώτα από το σκάφος F-16 της Ομάδας Επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας «ΖΕΥΣ» και μετά τα έξι σκάφη της SaudiHawks που «ζωγράφισαν» τον ουρανό της Καβάλας. Ακουλούθως ήρθε η σειρά της Ιταλικής Ομάδας τριών ελικοφόρων αεροπλάνων QBRMILANO .

airshow kavala3Εντυπωσιακή ήταν και η πτήση του ελικοπτέρου AH-64AAPACHE της Αεροπορίας Στρατού, το οποίο ήταν βαμμένο με τη γαλανόλευκη στη δεξιά πλευρά, ενώ ακολούθησε ένα ελικόπτερο ΑΒ 212 Ανθυποβρυχιακού Πολέμου –σημαία- του Πολεμικού Ναυτικού και για πρώτη φορά πέταξε στην Καβάλα ένα δικινητήριο  αεροπολάνο ελέγχου θαλασσών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή F-406 Reims, το οποίο έκλεισε και το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας.

Το ενδιαφέρον όμως κορυφώθηκε τη δεύτερη μέρα των επιδείξεων με μικρές αλλά ουσιαστικές προσθήκες στο πρόγραμμα των πτήσεων, με κύρια την ενσωμάτωση  των ιταλικών ομάδων επιδείξεων, αλλά και το μοναδικό θέαμα που προσέφερε το F 16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Μάλιστα, την ώρα που περνούσε πάνω από το Κάστρο της πόλης σε σχετικά χαμηλό ύψος, εθελοντές της διοργάνωσης άπλωσαν τη γαλανόλευκη στο τείχος.  Οι Ιταλοί με την PioneerTeamκαι την QueiBraviRagazzi, η Σερβική JetTeam με G-2 Galeb  και ένα δικινητήριο σκάφος του Γερμανικού Ναυτικού  έδωσαν άλλη νότα στη διοργάνωση βάζοντας τις δικές τους ψηφίδες στο «μωσαϊκό» της Καβάλας.

airshow kavala4Σημειώνεται πως το 4ο AirseaShowτης Καβάλας πλαισιώθηκε με πλήθος παράλληλων δράσεων όπως ποδηλατικό αγώνα, επίσκεψη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Χρυσούπολη και ξενάγηση σε ελικόπτερα και σκάφη της Αεροπορίας Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η στατική έκθεση αερομοντελιμού για τις πρώτες δύο ημέρες στην παραλία της Καβάλας, αλλά και η επίδειξη που πραγματοποιήθηκε από τους χειριστές, χτες το πρωί στον Αμυγδαλεώνα.

Εκεί, πλήθος επισκεπτών, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της διοργάνωσης και χάρηκε από κοντά τα λιλιπούτεια τζετ να δημιουργούν απίθανες εικόνες στον ουρανό.

Παράλληλα, στο χώρο του λιμανιού λειτουργούσαν ειδικά στημένα θεματικά περίπτερα με κύριο αντικείμενο την ενημέρωση του κοινού για την αεροπορία και τις πτήσεις. Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν και δεκάδες ειδικοί φωτογράφοι (spotters) που παρακολουθούν τα διεθνή airshow και μετέδωσαν εξαίσιες εικόνες μέσω του διαδικτύου παγκοσμίως.

«Είναι εξαιρετική τιμή για την Καβάλα αλλά και για τη χώρα μας  που υποδέχτηκε τέτοιας υψηλής στάθμης συμμετοχές», είπε ο Διευθυντής του AirseaShowKavala Σμήναρχος (Ι) ε.α.  Παναγιώτης Γεωργιάδης  και υποστήριξε πως πρόκειται για «ένα μοναδικής ποιότητας γεγονός και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα αντίστοιχα του εξωτερικού, ενώ εδώ ο θεατής το παρακολούθησε εντελώς δωρεάν για άλλη μια χρονιά».

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης «οι συμμετοχές, η οργάνωση, η συνεργασία όλων των φορέων καθώς και η υποστήριξη τόσο της επίσημης πολιτείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας μας δείχνουν το δρόμο για να συνεχίζουμε μια τέτοια προσπάθεια που γίνεται με πολύ κόπο, μεράκι και διπλή αγάπη για την πόλη αλλά την ενίσχυση του «αεροπορικού πολιτισμού».

Συμπληρώνοντας ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους αγκάλιασαν το μοναδικό εγχείρημα, το υποστήριξαν στην πράξη και έκαναν «χαμηλές πτήσεις» με κόπο, μόχθο, αγάπη για να πετάξει και η φετινή, εντυπωσιακότερη από κάθε άλλη χρονιά, διοργάνωση. Κι επιτρέψτε μου να πω, ότι οι ομάδες των εθελοντών μας υπηρέτησαν με απαράμιλλο ζήλο και έφεραν σε πέρας μια αποστολή που γίνεται μάθημα γι΄ όλους μας».

Συνολικά στο  4ο AirSeaShow καταγράφηκαν 43 συμμετοχές από την Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες, 13 πληρώματα με 460 μέλη υποστήριξης και με εκατοντάδες εθελοντές  με ελεύθερη είσοδο, στην Καβάλα.

Η είσοδος ήταν ελεύθερη στο  μοναδικό Πρόγραμμα Αεροπορικών Επιδείξεων και Ναυτικών Δράσεων και πολλών παράλληλων εκδηλώσεων.

Η διοργάνωση έχει τη Στρατηγική και Επιχειρησιακή Συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και είναι μέλος του EuropeanAirShowCouncil.

Ο Δήμος Καβάλας τέθηκε επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, με μέλη την  Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», το Επιμελητήριο, το Σύνδεσμο Ξενοδόχων, το Σωματείο Καφεζυθοπωλών και την AircraftOwnerPilotAssociation (AOPA) Hellas.

Χρήσιμες πληροφορίες, ενημερωτικό – φωτογραφικό υλικό για τη διοργάνωση στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://kavala-airshow.com

 

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα “Σύνθεσις” σας προσκαλεί σε ένα ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα στον αξεπέραστο Γιώργο Ζαμπέτα.

Η Ελλάδα του Ζαμπέτα! Το Πολιτιστικό Ίδρυμα “Σύνθεσις” σας προσκαλεί σε ένα ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα στον αξεπέραστο Γιώργο Ζαμπέτα, τον μεγάλο συνθέτη που σφράγισε με το μπουζούκι και το χαμόγελό του ολόκληρες γενιές. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή...

Multimedia Musical Evening Honors 70th Anniversary of Archangel Michael’s Designation as the Patron Saint of the Greek Air Force and our Flying Heroes.

ASTORIA, NY – – The Hellenic Link in Collaboration with the Hellenic American Project and the Hellenic Cultural Center of New York is proud to host a unique and inspiring evening, celebrating the history of the Greek Airforce...

Ο όμιλος… Wide New Media-Με κέρδη οι εταιρείες Κουρτάκη και Ράπτη!!!

Ένας νέος ψηφιακός όμιλος γεννιέται και προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Αποτελείται από τον Αλέξανδρου Εξάρχου, από την πλευρά του Wide Media Group, ο οποίος θα έχει μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα με τις ιστοσελίδες www.iefimerida.gr, www.bovary.gr (Χρήστος Ράπτης και WMG),...