Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔικαστικάΠρος τον Πρόεδρο...

Προς τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΘ

 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

 ΘΕΜΑ: Υποδοχή των Νέων Δικηγόρων, ενημέρωση και διαρκή στήριξη αυτών κατά τα πρώτα έτη άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος.

Θεσσαλονίκη 26-9-2003

Με αφορμή την επικείμενη τελετή υποδοχής των νέων συναδέλφων, η οποία είθισται να πραγματοποιείται την ημέρα του εορτασμού της μνήμης του προστάτη των νομικών Αγίου Διονυσίου του Αρειοπαγίτη, συνήλθε η επιτροπή μας στις 15-9- 2003 και ομόφωνα εισηγούμαστε προς το Διοικητικό Συμβούλιο τα εξής: Στα πλαίσια της αποστολής του το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την υποχρέωση έναντι των συναδέλφων να προασπίζεται τα συμφέροντα τους και να προσπαθεί με κάθε τρόπο να διευκολύνει αυτούς εντός των νομίμων πλαισίων για την εύρυθμη άσκηση του λειτουργήματος τους. Οι νέοι συνάδελφοι αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του σώματος και παράλληλα έχουν περισσότερη ανάγκη της συνδρομής των οργάνων του Συλλόγου, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα έτη άσκησης της δικηγορίας.

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι μέχρι σήμερα η υποδοχή των νέων συναδέλφων έχει καθαρά εορταστικό χαρακτήρα και αρκετές φορές δεν τυγχάνει της καθολικής συμμετοχής των νέων δικηγόρων. Ταυτόχρονα παρατηρείται από κάποια μεμονωμένα άτομα προσπάθεια αποδοκιμασίας και απαξίωσης του Διοικητικού Συμβουλίου και των επιτροπών που λειτουργούν υπό την αιγίδα του, με αβάσιμες και αδικαιολόγητες καταγγελίες περί αδιαφορίας του Συλλόγου για τα προβλήματα των νέων συναδέλφων.

Εισηγούμαστε λοιπόν προς το Διοικητικό Συμβούλιο πέραν των όσων ήδη πράττει του νέους δικηγόρους να αποφασίσει και τη θεσμική καθιέρωση σε ετήσια βάση δύο εκδηλώσεων υποδοχής – ενημέρωσης των νέων δικηγόρων οι οποίες θα γίνονται ανέξοδα στην αίθουσα του συλλόγου στο κτίριο της Διαγωνίου και θα έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα των νέων συναδέλφων.

Οι δύο αυτές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται με ευθύνη της Επιτροπής Νέων Δικηγόρων του Συλλόγου και υπό την αιγίδα του Διοικητικού Συμβουλίου δύο φορές ετησίως και σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων στις εξετάσεις υποψηφίων δικηγόρων.

Ειδικότερα, αντικείμενο των εκδηλώσεων αυτών, που θα έχουν το χαρακτήρα σεμιναρίου – ενημέρωσης, εισηγούμαστε να είναι τα παρακάτω θέματα:

α) διαδικασία, απαιτούμενα δικαιολογητικά και προθεσμίες για δημοσίευση της απόφασης διορισμού στο ΦΕΚ.

β) ορκωμοσία και εγγραφή στο σύλλογο

γ) διατυπώσεις και προθεσμίες για εγγραφή στα Ασφαλιστικά Ταμεία και για την υποβολή δήλωσης έναρξης δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.

δ) διατυπώσεις, δικαιολογητικά, προθεσμίες για θεώρηση βιβλίων και στοιχείων, τρόπος έκδοσης και τήρησης αυτών.

ε) ύπαρξη, σκοποί ΚΑΔΙΘ και προτροπή για εγγραφή σ΄ αυτό.

στ) καθεστώς και δυνατότητες σύνδεσης με Τράπεζες Νομικών Πληροφοριών.

ζ) ασυμβίβαστα και κωλύματα

η) ζητήματα δεοντολογίας

θ) διασφάλιση αμοιβών.

Πέραν όμως των δύο ανωτέρω εκδηλώσεων, για την επιτυχία των οποίων χρήσιμο θα ήταν η διενέργεια τους να ανακοινώνεται από τον Πρόεδρο κατά το χαιρετισμό που απευθύνει την 3η Οκτωβρίου κάθε έτους στην τελετή υποδοχής των νέων δικηγόρων, επειδή η ανάγκη ενημέρωσης και υποστήριξης των νέων συναδέλφων, ιδίως σε θέματα αντιμετώπισης τους από υπαλλήλους και δικαστές, είναι καθημερινή και δεδομένου ότι οι υπάλληλοι του Συλλόγου παρά την καλή τους διάθεση δεν μπορούν πάντα λόγω του φόρτου εργασίας να παρέχουν τις ενδεδειγμένες πληροφορίες και την αναγκαία συνδρομή στους νέους δικηγόρους εισηγούμαστε, για το όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη των νέων συναδέλφων, την εκ περιτροπής καθημερινή παρουσία ενός τουλάχιστον μέλους της επιτροπής μας από ώρα 09: 00 μέχρι ώρα 11: 00 στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου, σχετική δε ανακοίνωση να αναρτηθεί κατά τα ειωθότα.

Παρακαλούμε η εισήγηση αυτή να διανεμηθεί στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο.

                                                                   Ο Πρόεδρος της Επιτροπής

                                                                       Λάμπρος Π. Βολιώτης.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...