Η τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε το νόμο για τα Βακούφια , κάτι που είχε αρνηθεί να επικυρώσει ο προηγούμενος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Νετζντέτ Σεζέρ. Η επιτροπή Δικαιοσύνης της Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε χωρίς καμία αλλαγή το νόμο που είχε αναπεμφθεί από τον πρόεδρο Νετζντέτ Σεζέρ και τον έστειλε ήδη για επικύρωση στον Τούρκο πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Ο νόμος, που βελτιώνει ουσιαστικά τη διοίκηση των κοινοτικών και κοινοφελών ιδρυμάτων, αφορά κυρίως τις μη μουσουλμανικές μειονότητες που είχαν δεχθεί σκληρό πλήγμα κυρίως στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 από τη στάση του κράτους και των δικαστηρίων απέναντι στις μειονότητες.
Ο νόμος αφήνει άλυτα ορισμένα σημαντικά προβλήματα ιδιαίτερα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου πολλά μοναστήρια και οι περιουσίες του έχουν καταληφθεί. Οι καταλήψεις αυτές δεν αίρονται με το νέο νόμο και το Πατριαρχείομελετά ήδη τα μέσα με τα οποία θα επιδιώξει την αποκατάσταση των αδικιών.
Ο νόμος αναμένεται να έχει επικυρωθεί πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.Eνεκρίθη με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ενώ βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) τον καταψήφισαν.
«Με το νόμο αυτό θα είναι δυνατή η αποκατάσταση ή αποζημίωση των περιουσιών των ιδρυμάτων», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χαγιατί Γιαζιτζί, απαντώντας σε ερωτήσεις που του έθεσαν οι βουλευτές όσον αφορά το νόμο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Ο κ. Γιαζιτζί είπε πως προβλέπεται η αποκατάσταση αυτή να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενες 18 μήνες και τόνισε ότι μετά την απόφαση του 1974 του Ανωτάτου Δικαστηρίου τα 28 από τα ακίνητα των μειονοτικών ιδρυμάτων κατεγράφησαν ως ιδιοκτησία της Διεύθυνσης Κοινοφελών Ιδρυμάτων και τα 114 ως ιδιοκτησία του θησαυροφυλακίου του κράτους.
Ο κ. Γιαζιτζί πρόσθεσε ότι δεν συμμερίζεται τους επικριτές του νόμου και σημείωσε ότι ο ισχύον νόμος «δεν επαρκεί για τη χρηστή διοίκηση των ιδρυμάτων». Οι βουλευτές των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) άσκησαν έντονη κριτική για το νόμο.
πηγή;Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ