Απουσία της Παμμακεδονικής στην κινητοποίηση του «Κυπριακού λόμπι» ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Έπειτα από αρκετά χρόνια πισωγυρισμάτων εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης Μπους στο Σκοπιανό, η ελληνική θέση ενισχύθηκε σημαντικά στο Κογκρέσο, με την υιοθέτηση από τη Βουλή και τη Γερουσία νομοσχεδίου, που αφορά στην στήριξη της ένταξης στο ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η συνταγματική ονομασία της χώρας, συνοδεύεται σε παρένθεση και με την διεθνή ονομασία FYROM.
Η μικρή αλλά συμβολική επιτυχία, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και φόβους, τόσο στα Σκόπια, όσο και στους ολιγάριθμους, πλην μαχητικούς, Σκοπιανούς της Αμερικής, ήταν αποτέλεσμα, αρχικά της κινητοποίησης του φιλέλληνα γερουσιαστή της Νέας Ιερσέης, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος υποστήριξε μαχητικά στη γερουσία τη συμπερίληψη της επίμαχης φρασεολογίας, παρότι η «γλώσσα» του νόμου που ενέκρινε η Βουλή, ήταν διαφορετική.
Στη συνέχεια, με προτροπή παραγόντων του Ελληνοαμερικανικού λόμπι και την κινητοποίηση των βουλευτών Κάρολιν Μαλόνι, Γκας Μπιλιράκη, Τζον Σαρμπάνη, Ζακ Σπέις κ.α ) που στηρίζονται από το ελληνοαμερικανικό λόμπι, η διάσκεψη των δύο νομοθετικών σωμάτων αποφάσισε να χρησιμοποιηθεί η φρασεολογία της Γερουσίας, κι αυτό παρά τις δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας των Σκοπιανών της Αμερικής, στους γερουσιαστές Τζο Μπάιντεν, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, Ρ. Μενέντεζ κ.α.
Την ευθύνη της κινητοποίησης των φιλελλήνων του Κογκρέσου ανέλαβε το λεγόμενο «κυπριακό λόμπι». Την περασμένη εβδομάδα στελέχη του λόμπι είχαν στην Ουάσιγκτον με τον γερουσιαστή Μπάιντεν, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσαν για ενίσχυση της προεκλογικής του εκστρατείας, για το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2008, τον ευχαρίστησαν για τη στάση που τήρησε.
Επιστολές εστάλησαν και στο γερουσιαστή Μενέντεζ. Πάντως, οι αντιδράσεις των Σκοπιανών της Αμερικής συνεχίζονται, προς το Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και καλά ενημερωμένες πηγές στην Ουάσιγκτον φοβούνται ότι ο πρόεδρος Μπους, ενώπιον του οποίου βρίσκεται το νομοσχέδιο, είναι δυνατόν, είτε να ασκήσει βέτο, είτε να το επιστρέψει στη Βουλή και την Γερουσία και να ζητήσει να συμπεριληφθεί μία παράγραφος, η οποία θα αναφέρει πως ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Στο νομοσχέδιο υποστηρίζεται η ένταξη των Σκοπίων και άλλων πρώην κομουνιστικών χωρών, με στόχο, όπως αναφέρεται την οικονομική σταθερότητα και την ασφάλεια τους. Επίσης, καλωσορίζονται «οι προσπάθειες της Αλβανίας, της Κροατίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να προετοιμαστούν για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξή τους» (στο ΝΑΤΟ).
πηγή: voiceofgreece.