με μικρό εστιακό βάθος, σημειώθηκε στις 3.28 το μεσημέρι της Κυριακής, με επίκεντρο στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στην περιοχή της Ανδραβίδας. Η δόνηση ήταν επιφανειακή, με εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ότι αναμένεται ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάλεσε τους δημάρχους και τους κρατικούς φορείς να ελέγξουν αμέσως τα σπίτια στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς.
Ήδη έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο στις 3.55 το μεσημέρι και μέγεθος 4,7 Ρίχτερ, με το ίδιο φυσικά επίκεντρο. Είναι, εντούτοις, νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς την εξέλιξη του φαινομένου.
Στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας νοσηλεύονται τέσσερις τραυματίες με κατάγματα στα άκρα. Μαρτυρίες κάνουν επίσης λόγο για μικροτραυματισμούς από πτώση τζαμιών κ.λπ. Μαρτυρίες, επίσης, κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους σε κατοικία που κατέρρευσε στο χωριό Φώστενα δυτικής Αχαΐας.
Στην περιοχή οδεύει συνεργείο της Πυροσβεστικής. Επιπλέον προσωπικό της ΕΜΑΚ από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τη Λαμία μετακινείται προς την ευρύτερη περιοχή για την αντιμετώπιση των αναγκών.
Για τη σεισμόπληκτη περιοχή της Πελοποννήσου αναχωρεί επίσης κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, όπως και συνεργείο 25 μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων προκειμένου να κάνει προληπτικούς ελέγχους. Αναφορές για ζημιές σε κατοικίες έχουν υπάρξει κυρίως στην Αχαΐα και την Ηλεία. Μαρτυρίες υπάρχουν για την Ανδραβίδα, στην Αμαλιάδα, το Βαρθολομιό, τον Πύργο, τα Λεχαινά και την Πάτρα.
Δύο παλαιές κατοικίες φαίνεται να έχουν καταρρεύσει στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας. Ρωγμές έχουν σημειωθεί επίσης σε κτίρια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Ο δήμαρχος του Πύργου Γ.Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι κατέρρευσε το ανατολικό τμήμα της στέγης του Αγίου Νικολάου.
Λόγω του σεισμού στο 74ο χλμ της εθνικής οδού Τρίπολης – Αρχαίας Ολυμπίας, κοντά στο Λευκοχώρι Γορτυνίας, πραγματοποιείται με δυσκολία η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα. Αναφορές για προβλήματα, λόγω πτώσεων βράχων, έχουν υπάρξει και για άλλα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής.
Στη Μέλισσα Ηλείας έπεσε κολώνα της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να προκληθεί δασική πυρκαγιά. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη έκταση, σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα μέχρι τα Γιάννενα, την Καρδίτσα, αλλά και την Αττική. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στην πόλη της Πάτρας και στη γύρω περιοχή.
Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε ότι είχε υπάρξει εκτίμηση-πρόβλεψη για έναν τέτοιο σεισμό στη συγκεκριμένη περιοχή από την ερευνητική ομάδα του κ. Λάγιου και ότι η εκτίμηση αυτή είχε αναρτηθεί σε διάφορoυς δικτυακούς τόπους ενώ είχε σταλεί και στον ΟΑΣΠ. πηγή;Newsroom ΔΟΛ