Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΠολύνεκρες επιθέσεις στην...

Πολύνεκρες επιθέσεις στην Ινδία

 Ένοπλοι κρατούν δυτικούς ομήρους στο πολυτελές ξενοδοχείο “Taj Mahal” ύστερα από σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έπληξαν σχεδόν ταυτόχρονα πολλά σημεία της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας. Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 101 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και  πάνο απο 280 τραυματίστηκαν ,μεταξύ των οποίων και ένας  Βρετανός ευρωβουλευτής. Ο αριθμός των ομήρων στα δύο ξενοδοχεία εκτιμάται ότι κυμαίνεται σε πάνω από 119.
Μια ισλαμιστική οργάνωση που αυτοαποκαλείται “οι Μουτζαχεντίν του Ντεκάν” ανέλαβε την ευθύνη για τις πολλαπλές και σχεδόν ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις, μετέδωσε το ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο PTI. 

Μονάδες του ινδικού στρατού εισβάλλουν στο ξενοδοχείο Ομπερόι της Μουμπάι, μετά τις πληροφορίες ότι οι δράστες των επιθέσεων εισήλθαν στα ξενοδοχεία Ομπερόι και Ταζ Μαχάλ και κρατούν ομήρους τουρίστες, μετέδωσαν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα. Εκρήξεις ακούστηκαν και στα δύο ξενοδοχεία, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην ινδική τηλεόραση ότι ένοπλοι στην Βομβάη αναζητούσαν κατόχους βρετανικών και αμερικανικών διαβατηρίων. “Ήθελαν οποιονδήποτε με βρετανικό και αμερικανικό διαβατήριο”, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ αναφέροντας ότι ο ίδιος ταξίδεψε από το Λονδίνο στην Ινδία για επιχειρηματικούς λόγους, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV. “Ήθελαν ξένους”, τόνισε.

Από το Φόρεϊν Οφις εκδόθηκε “οδηγία” για τους Βρετανούς, που μένουν στην Ινδία, “να παραμείνουν μέχρι νεοτέρας μέσα στα σπίτιά τους” καθώς “στην Ινδία επιμένει μία υψηλού βαθμού τρομοκρατική απειλή”. Η οδηγία εκδόθηκε μετά από τις πολλές ταυτόχρονες επιθέσεις ενόπλων με αυτόματα όπλα και με χειροβομβίδες “σε πολλά σημεία της Βομβάης. “Αναμείνατε να σάς ενημερώσουν οι ινδικές αρχές, ότι η κατάσταση είναι ‘ασφαλής’, πριν να ξανακυκλοφορήσετε” αναφέρεται στην “οδηγία” από το Φόρεϊν Οφις για τους Βρετανούς στην Ινδία.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις πολλαπλές επιθέσεις που σχεδόν ταυτόχρονα έπληξαν σε πολλά σημεία της τη Μουμπάι (Βομβάη) και ανακοίνωσε ότι αναζητεί περισσότερα στοιχεία για τις επιθέσεις αυτές. “Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές και την απώλεια αθώων πολιτών.

Συνεχίζουμε να αναζητούμε περισσότερη πληροφόρηση”, δήλωσε ο Μπεν Τσανγκ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Νεκροί τρομοκράτες και συλλήψεις

Τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά και εννέα ύποπτοι για τρομοκρατία συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις, ανακοίνωσε η ινδική αστυνομία. “Τέσσερις τρομοκράτες έπεσαν νεκροί από τα πυρά μας και καταφέραμε να συλλάβουμε εννέα υπόπτους για τρομοκρατία”, είπε ο Π. Γάντζε, αξιωματικός της αστυνομίας.

Παράλληλα φλόγες έχουν τυλίξει τους πάνω ορόφους του Ταζ Μαχάλ και πυκνός καπνός καλύπτει την οροφή του. Στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων της Βομβάης, έχουν εισβάλλει επίλεκτες μονάδες του στρατού για να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούν ένοπλοι άνδρες, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η ινδική τηλεόραση.

 Δεν είναι γνωστό αν όλοι οι πελάτες του ξενοδοχείου κρατούνταν όμηροι και έχουν απελευθερωθεί κατά την επιχείρηση αυτή. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν κάτι που έμοιαζε με ομάδα ομήρων την ώρα που έβγαινε από το κτίριο. Η πυρκαγιά ξέσπασε ξαφνικά τους πάνω ορόφους του Ταζ Μαχάλ, το οποίο κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και όπου κρατούνται σχεδόν δέκα όμηροι, σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες.

Το Ταζ Μαχάλ και το Τριντεντ, επίσης πέντε αστέρων, ήταν στόχοι των χθεσινών επιθέσεων. Τα ξενοδοχεία έχουν αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και επίλεκτες μονάδες έχουν εισέλθει σε αυτά.

Δηλώσεις Κουμουτσάκου, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ

Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει έως τώρα η ελληνική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται Έλληνες. Η Πρεσβεία θα παραμείνει σε συνεχή επικοινωνία με τις ινδικές αρχές και έτοιμη, εφόσον χρειαστεί, να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Εάν υπάρξουν πρόσθετα στοιχεία θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση,αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ.Κουμουτσάκος. “Πέραν αυτών, θέλουμε να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία.

Τις καταδικάζουμε απερίφραστα, όπως και κάθε πράξη βίας, ανεξαρτήτως κινήτρων, που στρέφεται κατά αθώων πολιτών, κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την κυβέρνηση της Ινδίας”, τονίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε τις επιθέσεις. “Βία σε τέτοιο βαθμό είναι εντελώς απαράδεκτη”, είπε η εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν σε ανακοίνωση του ΟΗΕ. “Ο γενικός γραμματέας επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις χωρίς διακρίσεις επιθέσεις εναντίον πολιτών”.

“Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές και την απώλεια αθώων πολιτών. Συνεχίζουμε να αναζητούμε περισσότερη πληροφόρηση”, δήλωσε ο Μπεν Τσανγκ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. ”

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Μουμπάι. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες και τους φίλους όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν καθώς και στο λαό του Μουμπάι”, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρόμπερτ Γουντ. ”

Οι σημερινές επιθέσεις στη Μουμπάι, με πολλά αθώα θύματα, μας θυμίζουν ακόμη μια φορά ότι αντιμετωπίζουμε την απειλή των βίαιων εξτρεμιστών”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΑ

πηγή video;msnbc.msn

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....

Κάθε ημέρα μας υπενθυμίζουν την προδοσία της Μακεδονίας μας.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κατάπτυστη Συμφωνία, μια ενδοτική Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, μια Συμφωνία που στόχο έχει τη μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Αυτή ήταν διαχρονικά η θέση μας και...

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας.

τού Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγου ε.α.* Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματος της. Η επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας για την Κύπρο πηγάζει από τον εθνικό όρκο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης...