Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜΜΕΠολεμικό κλίμα επικρατεί...

Πολεμικό κλίμα επικρατεί στα ερτζιανά της Θεσ/νίκης

radio.jpgΜετά από απόφαση του Δήμου Χορτιάτη για την κατεδάφιση των κεραιών των ραδιοφωνικών σταθμών από το πάρκο, με έναν οικολόγο συνταξιούχο δικηγόρο, ξηλώθησε πέντε κεραίες ραδιοφωνικών σταθμών η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ( Ε.Ε.Τ.Τ)

Από τα 62 ραδιόφωνα στο σύνολο που εκπέμπουν στην Θεσσαλονίκη, όλα είναι παράνομα, και όχι μόνο οι εν λόγω 9 σταθμοί, καθώς κανένα ραδιόφωνο δεν έχει άδεια, παρά μόνο την λεγόμενη Νομαρχιακή άδεια.

Όταν ήταν Υπουργός Μεταφορών ο Χάρης Καστανίδης επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη είχε προτείνει να γίνει το πάρκο κεραιών στην περιοχή Ωραιοκάστρου. Μάλιστα έγιναν και η σχετική μελέτη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία εγκρίθηκε, και έπειτα οριστικοποιήθηκε για το πάρκο κεραιών στο Ωραιόκαστρο.

Ωστόσο το έργο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, διότι όλες οι κυβερνήσεις έως και σήμερα δεν θέλησαν να ξεκαθαρίσουν το καθεστώς αδειοδότησης των Ρ/σταθμών, στην Βόρεια Ελλάδα και γενικά σ΄ όλη την χώρα. Με απλά λόγια όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί λειτουργούν παράνομα.

Κάποιοι ιδιοκτήτες με πολλά Μ.Μ.Ε προτείνουν να υπάρχουν μόνο 27 Ρ/σταθμοί στην Θεσσαλονίκη από τους 62 που εκπέμπουν ήδη, βάσει παλιάς αδειοδότησης που είχε σχεδιαστεί, αλλά έμεινε μόνο στα χαρτιά.

Οι Θιγόμενοι ιδιοκτήτες των 9 ραδιοφωνικών σταθμών που η Ε.Ε.Τ.Τ ξήλωσε τις παροχές ρεύματος, κατηγορούν τους μεγαλοϊδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε ότι αυτοί βρίσκονται πίσω από την απόφαση του Δήμου Χορτιάτη, και του οικολόγου συνταξιούχου δικηγόρου.

Άλλοι ραδιοφωνατζήδες είναι πεπεισμένοι ότι στο βάθος κρύβεται η Αθήνα, έτσι, ώστε, κάποιοι να αγοράσουν τζαμπαντάν Ρ/σταθμούς στην Θεσσαλονίκη.

Πάντως, στο πάρκο κεραιών στο Χορτιάτη η ηλεκτροδότηση των Ρ/σταθμών, αλλά και των τηλεοπτικών καναλιών είναι παράνομη. Καθότι, 3-4 σταθμοί μαζί παίρνουν ρεύμα από μια παροχή. Ακόμα και οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι δίνουν ρεύμα με ψηφιακή πλατφόρμα. Πρόκειται για καραμπινάτη παρανομία.

Το έργο αυτό παίζεται για πολλά χρόνια, από τότε που έγινε η ελεύθερη ραδιοφωνία, μια και το κράτος δεν φρόντισε μέχρι και σήμερα να χορηγήσει χώρο για πάρκο κεραιών, και δεν τους έχει εφοδιάσει με νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Δικαίως φωνάζουν οι θιγόμενοι, λέγοντας ότι, “εφόσον κυνήγησαν εμάς, να κάνουν το ίδιο και για όλους τους άλλους”.

Όμως οι πιο σκληροπυρηνικοί τόνισαν ότι, “θα πάρουμε τα όπλα και ας έλθουν να μας ξηλώσουν. Θα χυθεί πολύ αίμα, ταΐζουμε πολλές οικογένειες για να αφήσουμε χωρίς ψωμί τα παιδιά τους”.

Η κατάσταση αυτή έχει εξοργίσει τους ιδιοκτήτες των Ρ/ σταθμών. Κάθε φορά περνούν το ίδιο σενάριο, καθώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις τους έχουν ομήρους , για να τους χρησιμοποιούν προεκλογικά τα κόμματα, και μάλιστα τζάμπα.

Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που το κράτος εδώ και δεκαετίες δεν λέει να νομιμοποιήσει με οριστικές άδειες λειτουργίας όλους τους Ρ/σταθμούς της χώρας, και ο πόλεμος καλά κρατεί.

Πάντως, οι κομμένοι και δαρμένοι ιδιοκτήτες των Ρ/σταθμών βρίσκονται σε αναζήτηση σημείων στο να τοποθετήσουν τα μηχανήματα τους, για να εκπέμψουν και πάλι στα ερτζιανά.

Η ίδια άναρχη κατάσταση επικρατεί και στην Αττική με τους Ρ/σταθμούς που κάποιοι από αυτούς εκπέμπουν από 2-3 ακόμα και σε 4 σημεία. Εκεί τι θα γίνει;; Ποιους θα κόψουν και πότε;; Γιατί αυτοί δεν έχουν ξηλωθεί ακόμα;; Μήπως επειδή σκοπεύουν να μοσχοπουλήσουν τα ερτζιανά σε μεγαλοκαρχαρίες;;,αναρωτιούνται εύλογα οι Θεσσαλονικείς ιδιοκτήτες Ρ/σταθμών.

Ο χρόνος θα δείξει. Εδώ θα είμαστε.

Όσον αφορά το άλλο έγκλημα που λέγεται πλασματική μετρήση ακροαματικότητας για να παίρνουν λίγοι κάτω από το χαλί μεγάλες διαφημίσεις, ιδιωτικές και κρατικές, θα πρέπει να σταματήσει, γιατί έχουν ως σκοπό να αφήσουν μόνο λίγα ραδιόφωνα, και σε λίγα χέρια να μοιράσουν όλη την διαφημιστική πίτα, η οποία τον τελευταίο καιρό, έχει πέσει κατακόρυφα, και πάει από το κακό, προς το χειρότερο.

Για να δούμε,τι θα ακούσουμε.

Ένα είναι βέβαιο, πως ότι κι αν αλλάξει στις συχνότητες των FM, ο κόσμος πλέον έχει στραφεί προς τις ψηφιακές μεταδόσεις, όπου ακούει πολύ καλή μουσική, χωρίς την πλύση εγκεφάλου των αναλογικών ραδιοφώνων που παίζουν τα ίδια τραγούδια 5-10 φορές την ημέρα.

Μάλιστα πολύ σύντομα θα μπουν στην ζωή μας τα ψηφιακά ραδιόφωνα, αποχαιρετώντας τα αναλογικά.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης  λειτουργούν με «προεδρικές» και «νομαρχιακές» άδειες.

Το έτος 1988 με το προεδρικό διάταγμα 25/88 δίνονται οι πρώτες άδειες από το υπουργείο Μεταφορών. Αυτές είναι οι λεγόμενες «προεδρικές».

Το έτος  1990 ο  Χορτιάτης προσδιορίζεται ως πάρκο κεραιών σε 68 στρέμματα.

Το 1994 είναι χρονιά Δημοτικών εκλογών,με τον νόμο 2181/94 δίνεται στους νομάρχες η δυνατότητα χορήγησης αδειών. Αυτές είναι οι λεγόμενες  «νομαρχιακές».

Το 1995 είναι επίσης χρονιά εθνικών εκλογών,με τον νόμο 2328/95 (νόμο Βενιζέλου), διακόπτεται η χορήγηση νέων αδειών και μεταβιβάζεται στο υπουργείο Τύπου η αρμοδιότητα αδειοδότησης.

Το 1999,λίγο πριν από τις εκλογές του 2000, ο νόμος 2778/99 ορίζει ότι οι ραδιοσταθμοί που λειτουργούσαν την 1η Νοεμβρίου 1999 θεωρούνται ως νομίμως λειτουργούντες μέχρι την έκδοση αποφάσεως του υπουργού Τύπου.

Το έτος 2001,η διαδικασία αδειοδότησης επί υπουργίας Δημήτρη Ρέππα καταλήγει σε φιάσκο. Λέγεται ότι σε αυτό συνετέλεσαν καταγγελίες για αλλαγές στη «λίστα των 27» και για βία και νοθεία στα έγγραφα των ενδιαφερομένων.

Τυπικά, η διαδικασία πάγωσε λόγω δικαίωσης του δήμου Ωραιοκάστρου, ο οποίος προσέφυγε στο ΣτΕ εναντίον της απόφασης να μεταφερθούν οι κεραίες των «27» στη θέση «Ψηλή Κορφή».

Το ΣτΕ δέχτηκε ότι δεν υπήρχε περιβαλλοντική μελέτη.

Το έτος 2005, ΚΥΑ των υπουργών Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη και επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου ορίζει χωροθέτηση και πάλι στον Χορτιάτη.

Και έν έτη 2010 έν όψει των Δημοτικών εκλογών ο νόμος του βουνού και του άναρχου τοποίου στα εριτζιανά καλά κρατεί.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...