Είναι οι αρρυθμίες που συνδέονται με την άθληση δυστυχώς.
Το Σάββατο (9 Απριλίου) πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη η επιστημονική μερίδα με ιδιαίτερο θέμα συζήτησης την υπερκοιλιακή καρδιακή αρρυθμία στους ενήλικες, στην οποία συμμετείχαν πλήθος κόσμου, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, φοιτητές, αθλητές, δημοσιογράφοι, και πολλοί άλλοι.
Την ημερίδα άνοιξε ο Δρ Ψυρρόπουλος Ζ. Δημήτριος ,
Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ.- Πρόεδρος Εταιρείας, Μελέτης Καρδιακών Νοσημάτων (ΕΜΚΑΝ)
Στην συζήτηση πήραν μέρος πολλοί ομιλητές επιστήμονες, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στην καρδιακή κολπική μαρμαρυγή, μια πάθηση που τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τόσο σε νεαρά άτομα, όσο και στους υπερήλικες. Η ασθένεια αυτή όμως έχει ιδιαίτερη σημασία για τους αθλητές
Εισαγωγή προέδρου ημερίδας Dr. Δημήτρης Ψυρρόπουλος
-Η καρδιολογική κλινική του Γεννηματάς είναι αλήθεια ότι σε αντίξοες σχετικά συνθήκες προσπαθεί να παράγει επιστημονικό έργο, έκφραση του οποίου είναι και η τέταρτη στη σειρά σημερινή επιστημονικη ημερίδα.
-Η θεματολογία της αντλήθηκε από το εκτενές είναι αλήθεια πεδίο των υπερκοιλιακών καρδιακών αρρυθμιών. Είναι οι συχνότερες αρρυθμίες που είναι και αθώες αλλά και επικίνδυνες.
Είναι αρρυμθίες που είναι ολοφάνερες αλλά και πολύ καλά κρυμένες.
Είναι αρρυθμιες που εμφανίζονται στην χαρά αλλά και στην λύπη.
Είναι αρρυθμίες που συνοδεύουν την αδρεναλίνη και την περιπέτεια.
Είναι αρρυθμίες που ταλανίζουν παιδιά αλλά και ηλικιωμένους.
Είναι αρρυθμίες που η εμφάνιση τους θεωρείται ενίοτε και θεραπεία αλλά είναι και αρρυθμίες που χρειάζονται παρεμβατική αντιμετώπιση.
Είναι αρρυθμίες που απασχολούν διαγνωστικά αλλά και κλινικά όχι μόνο τους καριδολόγους αλλά σχεδόν όλες τις ιατρικές ειδικότητες.
-Είναι οι καρδιακές αρρυθμίες που η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης τους δίνει τον χαρακτήρα επιδημίας και η οποία αύξηση συνδέεται άμεσα με την αύξηση της στεφανιαίας νόσου αλλά πιθανότατα και με τις σημερινές συνθήκες διαβίωσης.
Το κόστος αντιμετώπισης αυτών των αρρυθμιών είτε φαρμακευτικά είτε παρεμβατικά έχει αυηηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα σημαντικη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων.
-Με βάση τα παραπάνω είναι εμφανές που σκοπεύει και η σημερινή ημερίδα, δηλαδή μέσω των εξαιρέτων ομιλητών που συμμετέχουν να δώσει ένα νέο στίγμα, μια ώθηση στην κατανόηση και αντιμετώπιση αυτών των εξαιρετικά επίκαιρων αρρυθμιών.
Συνεπώς είναι μια εξαιρετικά ύπουλη ασθένεια της καρδιάς που έχει λάβει διαστάσεις στην Ευρώπη. Αυτό ήταν και το θέμα στο Ευρωπαϊκό συνέδριο καρδιολογίας, στο οποίο έγινε αναφορά, ως προς τι ποσοστά κυμαίνονται οι περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής σε Ευρώπη και Ελλάδα.
Στην επιστημονική ημερίδα αναφέρθηκαν ακόμα για την προληπτική χρήση της ασπιρίνης, το κατά πόσο είναι ευεργετική ή όχι σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Διαπιστώθηκε πως με την λήψη ασπιρίνης σε καθημερινή βάση σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή σπάνε τα αγγεία, με αποτέλεσμα να παθαίνουν αιμάτωμα, καθώς η ασπιρίνη αυξάνει την πίεση του αίματος.
Η ημερίδα κράτησε ως τις μεσημβρινές ώρες με αμείωτο ενδιαφέρον, με την διοργάνωση και επίβλεψη της Mη Κερδοσκοπικής “Εταιρείας, Μελέτης Καρδιακών Νοσημάτων”, και πρόεδρο τον Δρ Δ.Ψυρρόπουλος ,ο οποίος ευχαρίστησε όλους παρευρισκομένους της ημερίδας.