Γενικές οδηγίες για την αντιμετώπισή τους…
Γράφει η Κατερίνα Φίλη Ειδική Παιδαγωγός – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Στο άρθρο αυτό θ αναφερθώ σε μερικά από τα θέματα ανατροφής του παιδιού, αυτά που απασχολούν και ανησυχούν περισσότερο τους γονείς, καθώς και ορισμένες απλές οδηγίες-συμβουλές, που έχουν προκύψει από την κλινική πείρα και την εμπειρική έρευνα, για την καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.
Οι διάφοροι ειδικοί – οικογενειακοί σύμβουλοι, γιατροί και ψυχολόγοι – που απαντούν σε επιστολές γονέων μέσω των στηλών και των γυναικείων περιοδικών ή που γράφουν εγχειρίδια για τη «σωστή», όπως ισχυρίζονται, ανατροφή των παιδιών, καθόλου δεν διστάζουν να δώσουν στους – αγωνιούντες και ταλαίπωρους – γονείς συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τις διάφορες καταστάσεις στην ανατροφή του παιδιού – ασφαλώς, για «το καλό» του παιδιού.
Γράφουν οδηγίες άφθονες, για όλα τα θέματα, όπως για τον θηλασμό και τον αποθηλασμό, για το πότε και πώς πρέπει να αρχίσει το παιδί να μαθαίνει να μην «λερώνεται επάνω του», για τον τρόπο πειθάρχησης και χειραγώγησης του παιδιού – πότε να το μαλώνουν, αν θα πρέπει να το παίρνουν αγκαλιά όταν κλαίει κ.τ.ό.
Πολλές από τις συνταγές αυτές βασίζονται στη διαίσθηση. Συρμοί και μόδες, που συνεχώς έρχονται και παρέρχονται, βρίσκονται συχνά στην βάση αυτών των οδηγιών, και όχι η αντικειμενική επιστημονική γνώση. Δυστυχώς τα θέματα του τρόπου ανατροφής των παιδιών δεν υπόκεινται εύκολα στον επιστημονικό-πειραματικό έλεγχο. Γιατί δεν γνωρίζουμε τις συγκεκριμένες συνθήκες τις εμπειρίες του παιδιού με τους γονείς του, καθώς διέρχεται τις διάφορες ηλικίες, οι οποίες εμπειρίες προκαλούν, ενισχύουν ή τροποποιούν, στα κρίσιμά της σημεία, τη συμπεριφορά του παιδιού.
Ωστόσο, όλοι μας έχουμε τις προσφιλείς μας θεωρίες και τις προκαταλήψεις μας, αναφορικά με τις σημαντικές συνέπειες που έχουν οι εμπειρίες των πρώτων παιδικών χρόνων.
Με βάση την καθημερινή μας πραγματική επαφή ως γονείς, ως δάσκαλοι και ως επαγγελματίες σύμβουλοι-ψυχολόγοι τόσο με μεμονωμένες περιπτώσεις παιδιών όσο και με ομάδες παιδιών, όλοι μας, «βαθιά μέσα μας», γνωρίζουμε… και πιστεύουμε ότι η ζωή και η προσαρμογή των παιδιών πράγματι ποικίλλει ανάλογα με τη μεταχείριση που τους γίνεται μέσα στην οικογένειά τους.
Αυτές οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ των οικογενειών στη μεταχείριση του παιδιού μπορεί να είναι προσωρινές-παροδικές – να οφείλονται δηλαδή σε μια κρίση ή σε μια βελτίωση των συνθηκών ζωής της οικογένειας – ή μπορεί να κρατάνε πολύ καιρό, να είναι μόνιμες.
Αυτό που πραγματικά έχει μεγάλη σημασία για την ανατροφή του παιδιού είναι το γενικό ψυχολογικό κλίμα που επικρατεί στο σπίτι – η στάση και τα συναισθήματα των γονέων, που αποτελούν τη βάση για την εφαρμογή των όποιων συγκεκριμένων μεθόδων ανατροφής του παιδιού.
Για παράδειγμα, καλύτερα ενεργεί ο γονέας εκείνος που εφαρμόζει αυτό που ο ίδιος και η κοινότητα στην οποία ανήκει πιστεύουν ότι είναι καλό για το παιδί. Γιατί, έτσι, ο γονέας νιώθει σιγουριά και άνεση για αυτό που κάνει.
kf.modernpsychology@gmail.com
fb: Κατερίνα Φίλη Σύγχρονη Ψυχολογία
« Μία νέα ζωή σε περιμένει…» ( Δημόσια ομάδα)
« Βιβλία Σύγχρονης Ψυχολογίας» ( Δημόσια ομάδα)