Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΠετσοκόβουν και πάλι...

Πετσοκόβουν και πάλι τις συντάξεις.

ika.jpgΜια ιστορία που επαναλαμβάνεται,

Μια παρέα πέντε υπερήλικων συνταξιούχων κατόπιν επικοινωνίας, βρέθηκαν με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, για να εκφράσουν την αγανάκτηση, και την μεγάλη ταλαιπωρία σχετικά με τη περικοπή εκ νέου των συντάξεων τους, το λεγόμενο ΕΚΑΣ.

Από την μηνιαία σύνταξη των 630 Ευρώ του Ιουνίου, η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει τα 230 Ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι την σύνταξη στα 400 Ευρώ. Και όλα αυτά χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί εγγράφως από το ασφαλιστικό τους φορέα.

Οι κουρασμένοι και φιλήσυχοι γέροντες φανερά αγανακτισμένοι αναρωτιούνται. “Αυτά είναι τα περήφανα γηρατειά;; Που έλεγε ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου. Σήκω Ανδρέα να τους δεις, που κατάντησε τα περήφανα γηρατειά η σημερινή κυβέρνηση, με τιμονιέρη και πρωθυπουργό τον γιο σου”.

Το πετσόκομμα των συντάξεως είναι παλιά πατέντα. Το είχε εφαρμόσει η ΝΔ το έτος 2008, ξεκινώντας μάλιστα τον ίδιο μήνα, με την καταβολή της σύνταξης του Ιουνίου.

 Επιπλέον τον Σεπτέμβριο την ίδια χρονιά επέβαλλε στους συνταξιούχους  να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο πάνω από 150 Ευρώ, δηλαδή 52.000 χιλιάδες δραχμές, και αφού κρίθηκαν πέρα για πέρα αντισυνταγματικά τα κομμένα ποσά επεστράφησαν στους συνταξιούχους αναδρομικά, και τμηματικά, όχι όμως και ,ο φόρος που πλήρωσαν.

Ερευνώντας το θέμα ο Νίκος Βάνης μίλησε με πάρα πολλούς εργατολόγους νομικούς της πόλης, για τις περικοπές των συντάξεως. Η απάντηση τους ήταν κατηγορηματικοί.

Η πράξη αυτή είναι παράνομη και αντισυνταγματική, καθώς το ασφαλιστικό ταμείο (ΙΚΑ, στην προκειμένη περίπτωση)των πέντε συνταξιούχων, ενώ δεν κοινοποίησε καμιά απόφαση εγγράφως στους θιγομένους, ωστόσο, προχώρησε αυθαίρετα και πήρε μέρος των χρημάτων από τους λογαριασμούς τους.

Τόνισαν δε οι έγκριτοι αυτοί νομικοί ότι αν μη τι άλλο,,” αυτό θεωρείται σκέτη κλοπή. Οι θιγόμενοι εφόσον προσφύγουν στην Ελληνική δικαιοσύνη, αναμφίβολα, θα δικαιωθούν πανηγυρικά. Θα πάρουν τα χρήματα τους αναδρομικά. Διότι οι συνταξιούχοι αυτοί μέχρι τα 35 χρόνια θεμελιωμένης εργασίας πλήρωναν όλες τις εισφορές στο ασφαλιστικό τους ταμείο (ΙΚΑ)…

Με το σκεπτικό αυτό, την παρουσίαση των εγγράφων – δικαιολογητικών, η Ελληνική δικαιοσύνη θα τους δικαιώσει πανηγυρικά…”

Αυτό ακριβώς έγινε και το έτος 2008, ότι γίνεται και σήμερα, αφού προηγουμένως το ασφαλιστικό ταμείο τις συντάξεις του Ιουνίου πλήρωσε κατά 230 Ευρώ λιγότερα, κατόπιν εορτής, απέστειλε στους θιγόμενους συνταξιούχους ένα τυπικό έγγραφο η υπηρεσία ελέγχου του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ μέσω ΗΔΙΚΑ Α.Ε, όπου τους ενημέρωνε ότι αν η σύνταξη του Ιουνίου είναι μειωμένη κατά 230 Ευρώ, να περάσουν από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ προσκομίζοντας:

α) εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας του έτους 2008

β) Αστυνομική ταυτότητα

γ) το ενημερωτικό σημείωμα του τελευταίου τριμήνου πληρωμής των συντάξεων τους ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, έτσι ώστε να ελέγξουν αν δικαιούνται το ΕΚΑΣ.

Ένα τυπικό έγγραφο χωρίς να είναι συστημένο (όσοι το έλαβαν πάλι καλά), και χωρίς να αναφέρεται σε νόμους και άρθρα που να αφορούν τον επανέλεγχο των συντάξεων.

Ότι ακριβώς έγινε και το έτος 2008 με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδων γερόντων συνταξιούχων, να στέκονται επί ώρες στην ουρά του γκισέ για να υποβάλλουν τα τρία (α,β,γ) δικαιολογητικά.

Για του λόγου του αληθές, πήρα αγκαζέ έναν εκ των πέντε συνταξιούχων κα ξεκινήσαμε για το υποκατάστημα του ΙΚΑ, για την διαπεραίωση του ζητήματος. Προηγουμένως φωτοτυπήσαμε τα τρία έγγραφα (α,β,γ)που θα παρέδιδε ο ασφαλισμένος.

Στο υποκατάστημα φτάσαμε με το άνοιγμα, στις 8 το πρωί, όπου βρίσκονταν μια τεράστια ουρά, καθώς στο γκισέ “συντάξεων γήρατος”, ένας υπάλληλος εξυπηρετούσε τον κόσμο, ψάχνοντας φακέλους στα παμπάλαια συρτάρια του ιδρύματος , μια που δεν υπάρχει μηχανογράφηση, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και φωτοτυπικό μηχάνημα εν έτη 2010.

Μετά από μιας ώρας στρίμωγμα, ήλθε η σειρά μας. Ο υπάλληλος αφού έλαβε τα έγγραφα – δικαιολογητικά από τον γέροντα του ζήτησε επιπλέον και το εκκαθαριστικό σημείωμα το 2009, πράγμα που δεν ανέφερε η επιστολή.

Επειδή το είχα προβλέψει ότι ενδεχομένως θα ζητήσουν και άλλα έγγραφα απ΄ αυτά που λέει το έγγραφο του ΙΚΑ, είχαμε μαζί μας και το φορολογικό φάκελο. Ο γέροντας προσκόμισε και αυτό, ωστόσο η υπάλληλος έστειλε τον γέροντα στον 6ο όροφο να βγάλει στο κυλικείο φωτοαντίγραφο.

Τσούκου – τσούκου, φτάσαμε στον 6ο όροφο, βγάλαμε την επιπλέον φωτοτυπία, και πήραμε ξανά τον δρόμο για τον 2ο όροφο.

 Όταν παραδόθηκε και αυτό το έγγραφο, η υπάλληλος καρφίτσωσε (!!)όλα τα δικαιολογητικά , λέγοντας , “αυτά κύριε, θα τα πάτε στον 5ο όροφο, στο τμήμα μητρώου”.

Άϊντε ,τσούκου – τσούκου, φτάσαμε στον 5ο όροφο. Ο γέροντας παρέδωσε τα έγγραφα, και η υπάλληλος έδωσε στον γέροντα με το μπαστούνι ένα χαρτάκι με αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς να πει τίποτα.

Τότε τα πήρα στο κρανίο και ρώτησα, τι να το κάνουμε αυτό το χαρτάκι;;; “Τίποτα, θα περιμένετε τρεις μήνες και μετά θα έλθετε, να σας ενημερώσουμε” απάντησε κοφτά η υπάλληλος.

Έτσι λοιπόν, ο θιγόμενος γέροντας έφαγε πάνω από 2 ώρες στην ουρά, ταλαιπωρήθηκε  ανέβα – κατέβα στο υποκατάστημα του ΙΚΑ, στην προσπάθεια να διεκπεραιώσει την υπόθεση του, με τριτοκοσμικές μεθόδους σε δημόσια υπηρεσία.

Όπως και να έχει, με το τυπικό έγγραφο του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ δεν μονιμοποιείται σε καμιά περίπτωση  κανένα Υπουργείο Εργασίας να πετσοκόβει παρανόμως όχι μόνο του ΙΚΑ, αλλά καμιά θεμελιωμένη σύνταξη.

Στα δικαστήρια άλλωστε δεν λαμβάνονται υπ΄ όψιν τα συγκεκριμένα τυπικά έγγραφα, προπάντων δεν νομιμοποιούνται τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε και το κράτος.

Όμως, προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για τον φίλτατο Υπουργό Εργασίας, και τον διοικητή του ΙΚΑ σχετικά με τα δικαιολογητικά που ζητούν για ψύλλου πήδημα. Αυτά τα έγγραφα (α,β,γ)οι υπηρεσίες τους δεν τα έχουν;;

Αυτό σημαίνει, πως η γραφειοκρατία, κυρίως η ταλαιπωρία βασιλεύει σ΄όλο το μεγαλείο της. Ενώ ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου διαβεβαίωσε στον Ελληνικό λαό, ότι αυτό το απόστημα που ντροπιάζει την σύγχρονη Ελλάδα θα εξαλείψει.

Κουφά λόγια για κατανάλωση, διότι αντί να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία, αυξήθηκε κατά κόρον.

Είναι απαράδεκτο και μεγάλη ντροπή τα περήφανα γηρατεία των 400 Ευρώ πλέον και πιο κάτω, ουσιαστικά για ένα κομμάτι ψωμί να υφίστανται τέτοια καψόνια!!!!!

Τα λαϊκίστικα μέτρα με τις περικοπές των συντάξεων πείνας, εν μέσω χιλιάδων αυξήσεων,κρατικών τιμολογίων, επιβάλλεται να εφαρμοστούν από τα υψηλά εισοδήματα, όπως είναι οι μισθοί των βουλευτεών (16.000 Ευρώ), των Ευρωβουλευτών (19.000 Ευρώ) και όχι μόνο,που δεν έχουν πληρώσει ποτέ ασφαλιστικές εισφορές.

Αντίθετα, το κράτος προσδοκά να γεμίσει τα ταμεία με τα 230 Ευρώ που στερεί από τους γέροντες συνταξιούχους.

Η συνταγματική αρχή μιλά για ισονομία – ισοπολιτεία. Άλλωστε ο Υπουργός Εργασίας ως συνταγματολόγος το γνωρίζει πολύ καλά, αλλά δεν το εφαρμόζει.  

Ως Σοσιαλιστική κυβέρνηση τηρείστε αυτά τουλάχιστον και αφήστε την τρόϊκα ΔΝΤ – ΕΚΤ, ΕΕ να λέει παραμύθια της χαλιμάς, για την κατασκευασμένη οικονομική κρίση των Spread – med και πάσης φύσεως ομολόγων.

Ένα είναι βέβαιο, πως αυτήν την φορά οι συνταξιούχοι θα κινηθούν δικαστικά ομαδικά, και είναι διατεθειμένοι να φτάσουν (αν και δεν θα χρειαστεί ) ακόμα και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

ika.jpg

 

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...