Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικάΠΑΣΟΚ: Εφαρμόζουμε το...

ΠΑΣΟΚ: Εφαρμόζουμε το σχέδιό μας

pasok-programma.jpg Κάνουμε πράξη το σχέδιό μας που ενέκριναν με την ψήφο τους οι πολίτες.

“Εθνική συστράτευση για ανασυγκρότηση της χώρας”

Δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που κληρονομήσαμε από το χθες. Ετοιμάζουμε τομές που έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες. Τα πεπραγμένα πιστοποιούν την προσήλωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της.

Οι πέντε στόχοι: 

1) Να αλλάξουμε, μέρα με τη μέρα, το κράτος Δεύτερος στόχος μας

2) Να νοικοκυρέψουμε και να ανατάξουμε την ελληνική οικονομία | Νοικοκύρεμα – Πράσινη Ανάπτυξη – Αναδιανομή 

3) Να αναβαθμίσουμε το κοινωνικό κράτος, να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας, να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων

4)Δημόσια, Δωρεάν και Υψηλής Ποιότητας Παιδεία

5) Εξωτερική πολιτική πρωτοβουλιών, που δίνει ξανά φωνή στον Έλληνα.

Δεσμευτήκαμε για μία εξωτερική πολιτική πρωτοβουλιών, που δίνει ξανά φωνή στον Έλληνα. Που υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια και κάνει σαφές σε όλους ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Μέσα σε μόλις 50 μέρες αφήσαμε πίσω μία περίοδο απουσίας από τα διεθνή γεγονότα και κάναμε σαφές το στίγμα μας σε όλα τα επίπεδα…

 – Η Ελλάδα είναι ξανά δίπλα στην Κύπρο, όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό έγινε στην Κυπριακή Δημοκρατία λίγες ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η νέα Κυβέρνηση. Κίνηση που κατέστησε σε όλους σαφές ότι η συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι στενή, καθημερινή.

Σε δήλωσή του κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε σε δηλώσεις του ότι πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη. Και στον εορτασμό των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε προς όλη την διεθνή κοινότητα την ανάγκη να πέσει και το τελευταίο Τείχος, αυτό που χωρίζει την Κύπρο στα δύο.

– Ουσιαστική παρουσία με προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε το συνδυασμό της ευρωπαϊκής προσπάθειας εξόδου από την οικονομική κρίση με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, μέσω της επένδυσης στην «πράσινη» οικονομία.

  Ανέφερε μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα για την εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι ο φόρος επί των διεθνών συναλλαγών και τον φόρο επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στη βάση αυτής της πρότασης, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει όλες τις καινοτόμες μεθόδους χρηματοδότησης.

– Έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει με συνέπεια μια πολιτική έναντι της Τουρκίας για την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την ευρωπαϊκή της προοπτική, εφόσον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και ανταποκριθεί πλήρως στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός ενώ ήταν στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Ερντογκάν.

Είναι ξεκάθαρο ότι για εμάς η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας δεν αποτελεί λευκή επιταγή.

– Ξεκάθαρη η στάση της Ελλάδας στις σχέσεις μας με τα Σκόπια. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήρε ήδη την πρωτοβουλία να συναντήσει τον ομόλογό του. Επιθυμούμε τη βελτίωση των διμερών σχέσεων σε κάθε πτυχή, ξεκαθαρίζοντας συνάμα ότι χωρίς λύση στο ζήτημα της ονομασίας η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν μπορεί να προσβλέπει σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Η εθνική κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη. Η επιδιωκόμενη λύση είναι ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, για κάθε χρήση.

– Η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στέλνουμε το μήνυμα προς τις χώρες της περιοχής, ότι μπορούν ξανά να υπολογίσουν στην ελληνική υποστήριξη με όραμα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ήδη την πρωτοβουλία για ένα νέο ενταξιακό οδικό χάρτη με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2014.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί φυσική συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης που υιοθετήθηκε επί Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2003 Θέλουμε πρωταγωνιστικό ρόλο για την Ελλάδα στην προστασία του Περιβάλλοντος.

Αναλαμβάνουμε ρόλο συντονιστικό, πρωταγωνιστικό για την περιοχή μας, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Μεσόγειο.

 Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε τριμερή συνάντηση με τους Πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για να συζητήσουν στις Πρέσπες θέματα περιβαλλοντικής συνεργασίας για την προστασία του Πάρκου Πρεσπών. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή.

“Εθνική συστράτευση για ανασυγκρότηση της χώρας”

Πρώτο βήμα είπε  γίνεται με τον προϋπολογισμό του 2010 και τη μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 4 μονάδες του ΑΕΠ ή πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο περιορισμός του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ θα γίνεται με τη μείωση του ελλείμματος κατά 2% του ΑΕΠ, κάθε χρόνο με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα. Οσον αφορά το δημόσιο χρέος αυτό θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το αργότερο από το 2012 με την παράλληλη επιστροφή των προϋπολογισμών σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Τόσο η αποκλιμάκωση του ελλείμματος όσο και αυτή του χρέους θα αποτυπώνονται στο τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιανουάριο.

Τα μέτρα 

 – μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου κατά 10% – ο περιορισμός της σπατάλης και η ενίσχυση του μηχανισμού εισπράξεων των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία

– ο περιορισμός κατά 1/3 των συμβάσεων εργασίας – η πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο δημόσιο για κάθε πέντε αποχωρήσεις εκτός από τους ευαίσθητους τομείς

– αυξήσεις στο δημόσιο που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό για τους δημοσίους υπαλλήλους με μισθούς έως τα 2.000 ευρώ. Πάνω από τα 2.000 ευρώ θα δοθεί η ωρίμανση

– μείωση των δαπανών για επιδόματα κατά 10% – κλείσιμο του 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό

– κλείσιμο των γραφείων Τύπου στο εξωτερικό και ενσωμάτωση στις πρεσβείες

– μείωση των αμοιβών των μελών των διοικητικών συμβουλίων – μείωση του αριθμού των μελών στις ΔΕΚΟ

– μείωση των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών στις ΔΕΚΟ

– πολυετείς προϋπολογισμοί προγραμμάτων από το 2011 και από τον Ιανουάριο τριετείς προϋπολογισμοί από κάθε υπουργείο και θέσπιση ισολογισμών με ορκωτό λογιστή σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς.

 – οι ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες δεν θα διανείμουν μπόνους στα υψηλόβαθμα στελέχη τους ακόμη κι όταν επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί από το δημόσιο.

 – για τις ιδιωτικές τράπεζες τα μπόνους που θα διανεμηθούν στα ανώτατα στελέχη θα φορολογηθούν με συντελεστή 90%.

 – από το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα καθιερωθεί διπλογραφικό σύστημα καταγραφής των προμηθειών σε όλα τα νοσοκομεία.

 – θεσπίζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα ταμεία,επαναφέρεται η λίστα φαρμάκων και μπαίνουν ορκωτοί λογιστές στα ασφαλιστικά ταμεία.

– από τα μέσα του 2010 εξάλλου θεσπίζεται η ενιαία αρχή πληρωμών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους

– ο προϋπολογισμός θα παρακολουθείται στη Βουλή από ειδικό σώμα ελεγκτών.

Το φορολογικό σύστημα

Αναφερόμενος στο φορολογικό σύστημα ο πρωθυπουργός είπε ότι

αρχίζει διάλογος για μια ριζική ανατροπή προκειμένου να μην ρίχνονται τα βάρη στο μισθωτό, το συνταξιούχο και τον συνεπή επιχειρηματία και να είναι ανεξέλεγκτη η φοροδιαφυγή.

 Στο πλαίσιο των αλλαγών καθιερώνεται

 -ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα

– προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

– επαναφέρονται οι φόροι κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερα όμως αφορολόγητα όρια

 – καταργούνται οι χαριστικές φοροαπαλλαγές

– φορολογούνται τα διανεμόμενα κέρδη από τις επιχειρήσεις

 – θεσπίζεται ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων

 – εφαρμογή φόρου υπεραξίας στις βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά στον υπολογισμό του φόρου θα συμψηφίζονται οι ζημιές από τις πωλήσεις τωνμετοχών

– οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς που θα διασυνδέονται με τις φορολογικές αρχές Για το πόθεν έσχες

Εκτός από αυτά, θα υπάρξουν μέτρα και για το πόθεν έσχες και την έκπτωση των δαπανών από τους φορολογουμένους με αποδείξεις.

ΈΛΕΝΧΟ των πόθεν έσχες των εφοριακών και παύση εκείνων που η διαβίωσή τους δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους. 

Επίσης θα υπάρξει νέος γύρος μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων για εταιρείες του δημοσίου που δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα, η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου και η τιτλοποίηση εσόδων από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα.

Πούτιν κερδίζει τις εντυπώσεις, Τραμπ και Ουκρανία χάνουν το διπλωματικό παιχνίδι.. Η συνάντηση Πούτιν–Τραμπ στην Αλάσκα ανέδειξε τον Ρώσο πρόεδρο ως διπλωματικό νικητή, αφήνοντας τον Τραμπ χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα και την Ουκρανία απούσα και εκτεθειμένη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε Κίεβο...

Η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Στις 23 Αυγούστου τα «Εννιάμερα»Άδεια από την Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στα «Εννιάμερα της Παναγίας», το Σάββατο 23 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Ευχαρίστως ανακοινούται εις τους ενδιαφερομένους ευλαβείς...

Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 15 Αυγούστου:

Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, με την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει , πρώτον, το θάνατο και την ταφή της Παναγίας και, δεύτερον, την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς. Αφού...

ΕΡΤ εκκαθάρισης παρατείνεται κατά 18 μήνες, έως τις 31 Οκτωβρίου 2026

Παρατείνεται έως τον Οκτώβριο του 2026 η ειδική εκκαθάριση της πρώην ΕΡΤ ΑΕ Παραμένει εν λειτουργία η ειδική εκκαθάριση της πρώην ΕΡΤ ΑΕ. Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έκλεισε την ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013 και δόθηκε η εντολή για...