Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήTerrorismΠαραβιάσεις του εμπάργκο...

Παραβιάσεις του εμπάργκο λόγω των υπηρεσιών τεχνικών της Airbus, η Τουρκία πραγματοποίησε τουλάχιστον 11 πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών Α400Μ προς λιβυκά αεροδρόμια, μεταφέροντας όπλα και μισθοφόρους από τη Συρία.

Παραβιάσεις του εμπάργκο λόγω των υπηρεσιών τεχνικών της Airbus, η Τουρκία πραγματοποίησε τουλάχιστον 11 πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών Α400Μ προς λιβυκά αεροδρόμια, μεταφέροντας όπλα και μισθοφόρους από τη Συρία.

ατάσταση στη Λιβύη δείχνει να μην αλλάζει, παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός αναφορές για εχθροπραξίες έρχονται καθημερινά στο φως. Την ίδια ώρα, τουρκικά όπλα καταφθάνουν στη χώρα της Αφρικής παρά το εμπάργκο.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλεί με σοβαρές κυρώσεις όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Εθνη και στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα του λιβυκού εμφυλίου πολέμου. Παρ’ όλα αυτά, τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες –Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία– εμπλέκονται έμμεσα με συστηματικές παραβιάσεις του εμπάργκο λόγω των υπηρεσιών επιμελητείας που προσφέρει στην Τουρκία η αεροπορική κοινοπραξία τους, το πολυεθνικό μεγαθήριο της Airbus.

Την αποκάλυψη αυτή φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τέσσερα ευρωπαϊκά μίντια (η ισπανική εφημερίδα El Diario, το γερμανικό περιοδικό Stern, το γαλλογερμανικό κανάλι Arte και η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Γερμανίας ARD), τα οποία συνεργάστηκαν επί μήνες στο πλαίσιο του δικτύου ερευνητικής δημοσιογραφίας Lighthouse Reports. Σύμφωνα με το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, το οποίο στηρίζεται σε συνεντεύξεις τεχνικών της Airbus, μαρτυρίες μαχητών από τη Λιβύη και καταγραφές αεροπορικών πτήσεων από ραντάρ, μόνο στο διάστημα από 24 Ιουλίου μέχρι 16 Αυγούστου η Τουρκία πραγματοποίησε τουλάχιστον 11 πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών Α400Μ προς λιβυκά αεροδρόμια, μεταφέροντας όπλα και μισθοφόρους από τη Συρία.

Τα εν λόγω αεροσκάφη κατασκευάζονται από την Airbus και πουλήθηκαν στην Τουρκία από τον ισπανικό κλάδο της επιχείρησης. Τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύτηκαν στη χρήση τους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Σεβίλλη, ενώ μηχανικοί της Airbus μεταβαίνουν ανά διαστήματα στην Καισάρεια για το αναγκαίο σέρβις. Εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού κονσόρτσιουμ επιβεβαίωσε τις υπηρεσίες επιμελητείας που προσφέρει στην Τουρκία για τη συντήρηση των αεροσκαφών και την εκπαίδευση των πιλότων, υποστηρίζοντας ότι η Airbus δεν φέρει καμία ευθύνη για τον τρόπο χρήσης των αεροσκαφών από τον πελάτη της.

Οπως προκύπτει από τις καταγραφές των ραντάρ, οι πιο πολλές πτήσεις ξεκινούσαν από τις τουρκικές πόλεις Καισάρεια, Γκαζιαντέπ, Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα και κατέληγαν στην Τρίπολη και στη Μισράτα. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το Γκαζιαντέπ και η Κωνσταντινούπολη ήταν το σημείο εκκίνησης των Σύρων μισθοφόρων, συμμάχων της Τουρκίας, που προορίζονταν για τη Λιβύη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν εξέφρασε την υποστήριξη της Αγκυρας στις παράλληλες ανακοινώσεις του Λίβυου πρωθυπουργού Φαγέζ Σαράζ και του προέδρου του Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο η συμφωνία δέχθηκε σοβαρό πλήγμα την Κυριακή, όταν εκπρόσωπος του Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, αποδοκίμασε την κίνηση του Σαράζ ως επιχείρηση δημοσίων σχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Επί του παρόντος, η ανήσυχη ηρεμία παρατείνεται στις κεντρικές πόλεις Σύρτη και Τζούφρα, που οριοθετούν εδώ και μήνες το νέο μέτωπο του εμφυλίου πολέμου.

 

Ο Αιγύπτιος σύμβουλος της κυβέρνησης του Αλ Σίσι και εμπειρογνώμονας επί των τουρκικών θεμάτων Μοχάμεντ Αμπντέλ-Κάντερ, δήλωσε ότι οποιαδήποτε εκεχειρία στη Λιβύη είναι απίθανο να καλύψει την τεράστια διαφορά μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι προειδοποίησε πριν από οκτώ εβδομάδες ότι εάν οι δυνάμεις του GNA, οι οποίες περιλαμβάνουν 17.000 Τζιχαντιστές, κινηθούν για να εισβάλουν στην γραμμή Σύρτη-Αλ Τζούφρα,τότε η Αίγυπτος θα ανταποκριθεί στρατιωτικά,έχοντας την σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου της Λιβύης και των ηγετών των φυλών στα ανατολικά της χώρας.

Ο Mohamed Abdel-Kader, ειδικός και αυτός επί των τουρκικών υποθέσεων στο Κέντρο Πολιτικών και στρατηγικών σπουδών Al-Ahram, δεν βρίσκει τίποτα νέο στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη «συνολική εικόνα του τουρκο-αιγυπτιακού bradefer».

Είναι πεπεισμένος ότι πέρα ​​από την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, για την οποία κανείς δεν ξέρει ακόμη εάν θα αποδειχθεί βιώσιμη, δεν υπάρχει καθόλου χώρος και για περαιτέρω προσέγγιση μεταξύ του Καΐρου και της Άγκυρας.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια στιγμή διαχείρισης συγκρούσεων. Οι δύο χώρες εξακολουθούν να είναι βαθιά αντίθετες», δηλώνει ο ίδιος.

Η Άγκυρα, υποστηρίζει ο Αμπντέλ-Κάντερ, “εξαρτάται από τη χρήση μισθοφόρων μαχητών παράλληλα με τη στρατιωτική της δύναμη για να υλοποιήσει τα προγράμματα της περιφερειακής και εξωτερικής πολιτικής της.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη Λιβύη αλλά και αλλού στην Αφρική όπου η Τουρκία αναζητά στρατιωτικές βάσεις, με την μετατόπιση των Τζιχαντιστών από τη μια χώρα στην άλλη.

Η Τουρκία χρησιμοποίησε επίσης τη στρατιωτική της δύναμη για να επιβάλει μια περιφερειακή ατζέντα, η οποία βασικά αφορά την αναβίωση της οθωμανικής επιρροής, στο Ιράκ και τη Συρία.

«Τα εδάφη που η Τουρκία κατέλαβε στρατιωτικά και στις δύο χώρες θα ανακτηθούν μόνο με στρατιωτική αντεπίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνοτουρκικά 25.08.2020 – 21:45154
Ελληνο-αιγυπτιακή αεροναυτική άσκηση στη Μεσόγειο – Οργή στην Άγκυρα
Η Αίγυπτος ενεργεί ενάντια σε αυτές τις εκδηλώσεις της τουρκικής στρατιωτικής επέκτασης και ηγεμονίας, όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και αλλού στην περιοχή», τόνισε ο ίδιος αποκαλύπτοντας αλήθειες που όλοι τις γνωρίζουν και κανείς δεν τις αναφέρει όμως .

“Ο αυξημένος συντονισμός μεταξύ της Αιγύπτου και άλλων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα) είναι μόνο η μια πτυχή της εκστρατείας του Καΐρου για να χαράξει μια γραμμή αντίδρασης στις «επεκτατικές κινήσεις» της Τουρκίας”, λέει ο Abdel-Kader.

Προς το παρόν όμως, δηλώνει ο Abdel-Kader, η Τουρκία είναι τώρα «πολύ πιο απασχολημένη με την αντιπαράθεσή της με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το πιο πιθανό σενάριο για το ίδιο, είναι η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση.

«Ούτε η Τουρκία ούτε η Αίγυπτος θα εγκαταλείψουν πρόθυμα τα σχέδιά τους και να αποποιηθούν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, για να διερευνήσουν περαιτέρω αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να οικοδομήσουν ισχυρές βάσεις σε ολόκληρη την Αφρική», τόνισε ο Αιγύπτιος ειδικός.

Η αντιπαράθεση αυτή που επεκτείνεται, οφείλεται και στις θέσεις Καΐρου και Άγκυρας, σχετικά με το ρόλο του πολιτικού Ισλάμ στην περιοχή.

Ο Abdel-Kader έριξε επίσης μία ακόμη ”βόμβα” σημειώνοντας ότι «η Τουρκία και το Κατάρ φιλοξενούν Αιγύπτιους ισλαμιστές που αντιτίθενται στο αιγυπτιακό καθεστώς για περισσότερα από επτά χρόνια.”

Ο ίδιος δημοσίευσε πρόσφατα και ένα βιβλίο για το πολιτικό πραξικόπημα που βοήθησε τον Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία πέρα ​​από τους καθορισμένους συνταγματικούς όρους.

«Το πραξικόπημα του Ερντογάν δεν είναι στρατιωτικό, αλλά είναι ένα πολιτικό πραξικόπημα που περιλαμβάνει μια σειρά καταναγκαστικών μέτρων εναντίον όλων εκείνων που του αντιτίθενται, συμπεριλαμβανομένων ανωτάτων στρατηγών και κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων», κατέληξε ο ίδιος. 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...