Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που είχε υποβάλει ο Λευκός Οίκος για την παράταση της ισχύος κρατικού προγράμματος μυστικών παρακολουθήσεων. Το μέτρο εγκρίθηκε την Τετάρτη με ψήφους 69 υπέρ έναντι 28 κατά, δίδονταν τέλος στην πολύμηνη διαμάχη που είχε εκδηλωθεί γύρω από το θέμα αυτό ανάμεσα στο Κογκρέσο και τον Πρόεδρο Τζωρτζ Μπους. Το νέο νομοθέτημα ανανεώνει την ισχύ και τροποποιεί ορισμένες από τις πρόνοιες του Νόμου που θεσπίστηκε το 1978 περί παρακολουθήσεων εκτός του εδάφους των Ηνωμένων Πολιτειών για την συγκέντρωση μυστικών πληροφοριών ή FISA, όπως ο Νόμος αυτός είναι ευρύτερα γνωστός.
Το μέτρο υποχρεώνει αρμόδιες κρατικές αρχές οι οποίες για συγκεκριμένο λόγο επιθυμούν να παρακολουθήσουν δραστηριότητες κάποιου Αμερικανού πολίτη στο εξωτερικό, να ζητούν προηγουμένως σχετική εξουσιοδότηση από μυστικό δικαστήριο.
Μια από τις επίμαχες πρόνοιες του μέτρου προβλέπει την παροχή ασυλίας σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών οι οποίες έχουν βοηθήσει κρατικές αρχές να παρακολουθήσουν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Ορισμένοι αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος λένε ότι η πρόνοια για την παροχή ασυλίας σε τέτοιες περιπτώσεις αποσύρει από την κυβέρνηση την υποχρέωση που έχει να λογοδοτεί για κάθε αντικατασκοπευτική δραστηριότητα στην οποία έχει επιδοθεί κατά το παρελθόν.
Από την άλλη πλευρά όμως οι υποστηρικτές του μέτρου αναφέρουν ότι δίχως την χορήγηση ασυλίας, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πιθανότητα δεν θα αποδεχθούν ποτέ να βοηθήσουν σε μελλοντική παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ο Πρόεδρος Μπους εξήρε την υιοθέτηση του νέου νομοσχεδίου λέγοντας ότι ενέχει κρίσιμη σπουδαιότητα για την ασφάλεια της Αμερικής. Και υποσχέθηκε ότι θα το υπογράψει για να του δώσει ισχύ νόμου, μόλις αυτό μεταβιβαστεί από το Κογκρέσο στον Λευκό Οίκο.
πηγή;voanews