Στις 30 Οκτωβρίου 2024 ο Βουλευτής της Νίκης έκανε ερώτηση προς τον κ. Γεραπετρίτη και αναμένει απάντηση!
η εν λόγω ερώτηση έλαβε Α.Π: 594/2-11-2024
παρακάτω η ερώτηση:
Το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), όντας συμβουλευτικό όργανο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει πολλές φορές προβληματίσει, ανησυχήσει και εξοργίσει ιδιαίτερα έντονα την ελληνική κοινωνία με τις έωλες, φαύλες, περίεργες και επικίνδυνες τοποθετήσεις του.
Πρόσφατα, μάλιστα, σε τηλεοπτική παρουσία της κ. Μαρίας Γαβουνέλη (Γενικής Διευθύντριας του ΕΛΙΑΜΕΠ) στο κρατικό κανάλι της ΕΡΤ, με θέμα τις συζητήσεις που διεξάγουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μετά και την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο 2024 και εν όψει της επόμενης συνάντησής τους τον Ιανουάριο 2024 στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας, ισχυρίστηκε ότι σε μια διαπραγμάτευση πάντα υπάρχουν υποχωρήσεις και από τη μία πλευρά και από την άλλη, ξεκινώντας από το μέγιστο που μπορεί να ζητήσει κανείς και από εκεί και πέρα θα δει τι μπορεί ακριβώς να κάνει και ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές στα 8, στα 9 μίλια!!! Ενημέρωσε, μάλιστα, τον ελληνικό λαό, πως οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών είναι πολύ κοντά σε μια τέτοια συμφωνία!
Επίσης, διευκρίνισε ότι όλα τα συναποφασίζουν οι δυο τους, με τη σύμφωνη γνώμη του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου !
Παράλληλα, ο κ. Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, σε άρθρο του, που φιλοξένησαν “ Τα Νέα” , λέγει μεταξύ άλλων, ότι αν οι Τούρκοι συνομιλητές αρχίσουν να μιλάνε πολύ για γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση, ενώ εμείς αρνούμαστε να συζητήσουμε καν για χωρικά ύδατα οχυρωμένοι πίσω από το νομικό δικαίωμα για επέκταση μέχρι 12 μίλια, τότε οι διερευνητικές δεν θα έχουν πολύ μέλλον!
Επιπλέον, το 2017 στον ΣΚΑΙ, ο επικεφαλής της διπλωματικής ομάδας των διερευνητικών συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη, Παύλος Αποστολίδης (Πρέσβης ε.τ., πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μέλος του 13μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ) ισχυριζόταν ότι οι διερευνητικές δεν αφορούν στην διαπραγμάτευση της υφαλοκρηπίδας (μόνο), αφορούν και στα προκαταρκτικά θέματα και το κύριο προκαταρκτικό θέμα είναι το εύρος των χωρικών υδάτων!
Επίσης, στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, (πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, πρώην μέλος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, “τρόφιμος” σε εκδηλώσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ), είχε πει πως δεν μπορούμε να έχουμε τα πάντα με το μέρος μας και θα πρέπει να δώσουμε και κάτι στην Τουρκία, αφού για να πάμε στη Χάγη χρειάζεται συνυποσχετικό. Συμπληρωματικά ανέφερε πως η Ελλάδα έχει τηρήσει μια μαξιμαλιστική θέση σε όλα της τα ζητήματα, έχει θεωρήσει ότι μπορεί να έχει ΑΟΖ μέχρι την Κύπρο, πράγμα αδύνατον, έχει θεωρήσει ότι μπορεί να έχει 12νμ παντού, έχει θεωρήσει ότι μπορεί να έχει εναέριο χώρο μεγαλύτερο από την αιγιαλίτιδα ζώνη της.
Παράλληλα σε άλλο δίαυλο, το ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο κ. Ροζάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται “ίσως” τα 10 νμ ως αιγιαλίτιδα ζώνη και προς το παρόν δεν έχουμε αίσθηση ότι η Τουρκία επιβαρύνει τις διερευνητικές.
Τότε το τουρκικό Star επεσήμανε πως η Ελλάδα παραιτήθηκε από το αίτημά της για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια!!
Εκ των έσω του κόμματος της ΝΔ τώρα, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021 στην Ελεύθερη Ώρα και σε συνέντευξή του είχε δηλώσει σχετικά με τον ύποπτο ρόλο του ΕΛΙΑΜΕΠ τα εξής:
«…Πρόκειται για ομάδες τεχνοκρατών που συζητούν ποια είναι τα θέματα τα οποία θα τεθούν επί τάπητος στον διάλογο. Η Ελλάδα, παγίως και για χρόνια πολλά, από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αναγνωρίζει ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία. Η νησιωτική υφαλοκρηπίδα και οι θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτήν. Όχι γενικά και αόριστα οι θαλάσσιες ζώνες όπως αναφέρουν οι “ειδήμονες” του ΕΛΙΑΜΕΠ!»
Ερχόμενος στα πρόσφατα, ο πρώην ΥΠ.ΕΞ και σήμερα Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας (από την Λέρο) δήλωσε πως η Λέρος και όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και χωρικά ύδατα έως 12 μίλια, όπως ακριβώς προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί εθιμικό δίκαιο και δεσμεύει τους πάντες ακόμα και όσους δεν την έχουν υπογράψει.
Παράλληλα, όταν ο ΥΠ.ΕΞ Νίκος Δένδιας όρθωσε ανάστημα στον ΥΠ.ΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν λίγα χρόνια στην Άγκυρα, ένα από τα παλαιότερα και πιο εξέχοντα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης με άρθρο του εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Νίκο Δένδια.
Τέλος, πριν τρία χρόνια δημοσιεύθηκε σε πολλά Μέσα, πως τα Wikileaks, η διαρροή εμπιστευτικής έκθεσης για την Τουρκία από τον πρώην Γενικό Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνο Ντόκο και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2010, ο οποίος διετέλεσε κατά το διάστημα 1998-99 Σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Δεδομένων όλων των παραπάνω και εν όψει της έλευσης στην Ελλάδα του Τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 και καθώς σε αυτήν την συνάντηση θα οριοθετηθεί η ατζέντα για τα ελληνικά συμφέροντα, που θα οδηγήσει σε τετελεσμένα γεγονότα τον προσεχή Ιανουάριο στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Η κυβέρνηση της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, που “ υπεραμύνεται” της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, γιατί δεν τηρεί τη Συμφωνία των Θαλασσών του 1982 στο Montego Bay της Τζαμάικα που επικυρώθηκε το 1994, ανακοινώνοντας την αύξηση των 6 ν.μ. στα 12; Σκοπεύετε να απαιτήσετε την μισή ελληνική κυριαρχία, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου;
- Υπάρχει πρόθεση από μέρους σας να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την τουρκική πλευρά, η άμεση απόσυρση του “Casus Belli”;
- Επέλεξε η Κυβέρνηση να προπαγανδίσει το ΕΛΙΑΜΕΠ την πολιτική των 8-9 νμ στα οποία αναφέρθηκε η κ. Γαβουνέλη;