Αλλους 37 αρχαίους τάφους με πλούσια κτερίσματα, χρυσά, χάλκινα, σιδερένια, γυάλινα και πήλινα αντικείμενα αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη κατά τη φετινή έρευνα στο Αρχοντικό Πέλλας.
τάφοι που εντοπίστηκαν -συνολικά από το 2000 έχουν ανασκαφεί πάνω από 1.000 ταφές- χρονολογούνται από την ύστερη εποχή του σιδήρου έως τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (περίπου από 650 έως 280 π.Χ.), ενώ η σωστική ανασκαφή στο δυτικό νεκροταφείο τελεί υπό την εποπτεία των αρχαιολόγων Παύλου και Αναστασίας Χρυσοστόμου, της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Από τις ανδρικές ξεχωρίζει πλούσια ταφή πολεμιστή, που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.
Ο νεκρός ήταν κτερισμένος με χάλκινο κράνος, διακοσμημένο με χρυσές ταινίες γύρω από το άνοιγμα του προσώπου, σιδερένια όπλα, χρυσό δακτυλίδι, χρυσό επιστόμιο και χρυσό χειρόκτιο (γάντι), χρυσά ελάσματα για την επένδυση των υποδημάτων και χρυσές ταινίες για το στόλισμα του νεκρικού ενδύματος.
Επίσης, στον τάφο εντοπίστηκαν σιδερένιες περόνες, η μία από τις οποίες έχει χρυσή επένδυση στην κεφαλή, σιδερένια ομοιώματα δίτροχης αγροτικής άμαξας, χάλκινα αγγεία (δύο λέβητες και δώδεκα φιάλες), πήλινο κορινθιακό εξάλειπτρο και οκτώ πήλινα πλαστικά αγγεία (ένα σε σχήμα κεφαλής κριαριού, τέσσερα όρθιων κορών, δύο καθιστού Αδη και ένα μεγάλου όρθιου δαίμονα).
Από τις γυναικείες ταφές ενδιαφέρον έχει η καύση κοριτσιού σε πήλινη σταμνοειδή πυξίδα (είδος αγγείου), κτερισμένη με χρυσά, αργυρά και σιδερένια κοσμήματα, χρυσό επιστόμιο και γυάλινο μυροδοχείο./πηγή:ΕΘΝΟΣ