Ένα από τα πιο αγαπημένα κειμήλια που κράταγε στο γραφείο του ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος ήτανε μία φωτογραφία που είχε βγάλει το 1965 στη Σέλμα της Πολιτείας Αλαμπάμα, όταν βάδισε στο πλευρό του μεγάλου αφρο-Αμερικανικού ειρηνιστή και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Martin Luther King
κατά την ιστορική πορεία με την οποία ξεκίνησε ο αγώνας για ισοπολιτεία λευκών και μαύρων στην Αμερική. Ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, όπως είπε ο ίδιος όσο ζούσε, θαύμαζε τον Martin Luther King για τους εξαίρετους οραματισμούς του.
Παρόμοιο θαυμασμό έτρεφε και ο Martin Luther King για τους Έλληνες κλασσικούς. Τον εκδήλωσε ξεκάθαρα στον τελευταίο λόγο του, αυτόν που εκφώνησε στις 3 Απριλίου 1968, δηλαδή την παραμονή της δολοφονίας του.
Εκείνο το απόγευμα στην Μέμφιδα της Πολιτείας Τενεσή ο Martin Luther είπε πως ήθελε να αφηγηθεί ένα «Όραμα από την Βουνοκορφή» και πως θα ξεκινούσε αφήνοντας την σκέψη του να πλανηθεί στον Όλυμπο κι έπειτα στην Αθήνα για να δει τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Σωκράτη, τον Ευριπίδη και τον Αριστοφάνη συγκεντρωμένους στον Παρθενώνα να εξετάζουνε τα αιώνια θέματα της ανθρωπότητας.
Το μήνυμα του Martin Luther King είναι διαχρονικό και όπως παρατήρησε ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς «ξεπερνά γεωγραφικά και πολιτιστικά σύνορα κι αφήνει ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην συνείδηση του κάθε ανθρώπου».
Ο κύριος Μαλλιάς μίλησε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, το βράδυ της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου, για την ενίσχυση του Ιδρύματος ανέγερσης εθνικού μνημείου για τον Martin Luther King στην καρδιά της Αμερικανικής πρωτεύουσας, σε ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο στις όχθες του Ποταμού Ποτόμακ, όπου βρίσκονται και πολλά άλλα μεγάλα εθνικά μνημεία.
Συνδιοργανωτής ήταν ο άλλοτε Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Andrew Young, που είναι κι ένας από τους σθεναρότερους υποστηρικτές του κινήματος για φυλετική ισότητα.
Άλλες προσωπικότητες που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης ήταν η Βουλευτής Carolyn Cheeks Kilpatrick, η οποία προεδρεύει της ομάδας αφρο-Αμερικανών νομοθετών στο Κογκρέσο, οι Βουλευτές Barbara Lee και Jesse Jackson, που είναι εξέχοντα και δραστήρια μέλη της ίδιας κοινοβουλευτικής ομάδας, η Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστής Olympia Snowe, ο Βουλευτής Chris Van Hollen και τα καμάρια της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οι νέας γενιάς Βουλευτές Gus Bilirakis, από την Φλόριντα, Zachary Space, από το Οχάιο και John Sarbanes από το Μαίρυλαντ.
Barbara Lee Η Βουλευτής Carolyn Cheeks Kilpatrick ευχαρίστησε την Ελληνική Πρεσβεία και την ομογένεια για την υποστήριξή τους στην προσπάθεια της συγκέντρωσης των πόρων που απαιτούνται για να αναγερθεί το Εθνικό Μνημείο για τον Martin Luther King, το οποίο θα υπενθυμίζει στους επισκέπτες του το «Όραμα από την Βουνοκορφή».
Όπως είπε, θα είναι ένα μνημείο για το όραμα του King, το οποίο θα καταστεί πηγή έμπνευσης για την κατάργηση των ανισοτήτων, την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Θα είναι ένα μνημείο που θα εμπνέει όλους να δώσουμε τα χέρια και να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο αύριο.
Με παρόμοιο πνεύμα μίλησε και η Βουλευτής Barbara Lee, η οποία εξέφρασε την ελπίδα πως το όνειρο του Ιδρύματος για το χτίσιμο του Μνημείου King, θα γίνει πραγματικότητα σύντομα, χάρις στο ενδιαφέρον και την γενναιόδωρη υποστήριξη από ομάδες πολιτών, όπως ο Ελληνισμός της Αμερικής.
Ο Αρχιτέκτονας του Μνημείου Ed Jackson πρόσθεσε ότι το σχέδιο είναι έτοιμο, ο χώρος ανέγερσης έχει καθοριστεί κι αμέσως μόλις εξασφαλιστεί το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για το έργο, θα αρχίσει και η εκτέλεσή του. Ήδη, όπως ειπώθηκε από την συντονίστρια της εκδήλωσης Κόνυ Μουρτουπάλα, έχουνε συγκεντρωθεί 84 εκατομμύρια δολάρια για τον σκοπό αυτό.
Zachary Space Οι Ελληνοαμερικανοί Βουλευτές Gus Bilirakis, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και Zachary Space, του Δημοκρατικού Κόμματος, έπλεξαν κι αυτοί το εγκώμιο του Martin Luther King, λέγοντας ότι αντλούν εμπνεύσεις από το έργο του ηγέτη της ισοπολιτείας, αν και οι ίδιοι δεν τον είχανε γνωρίσει προσωπικά.
Οι κύριοι Space και Bilirakis, παρά το ότι ανήκουν σε ξεχωριστές πολιτικές παρατάξεις, εν τούτοις συνεργάζονται στενά στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών Υποθέσεων στο Κογκρέσο, της οποίας μάλιστα ο τελευταίος είναι και συμπρόεδρος.
Και οι δύο εξέφρασαν την ελπίδα ότι μέσω του προγράμματος για την ανέγερση του Μνημείου King θα δημιουργηθούν επίσης στενότεροι δεσμοί μεταξύ της κοινοβουλευτικής ομάδας Ελληνικών θεμάτων και της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης αφρο-Αμερικανικών θεμάτων.
Gus Bilirakis Καταλυτικό ρόλο για την σφυρηλάτηση σχέσεων ανάμεσα στις δύο αυτές κοινοβουλευτικές ομάδες διαδραμάτισε ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς, που έχει μελετήσει διεξοδικά το έργο του Martin Luther King για το οποίο πρωτάκουσε όταν ο King τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Σαν μαθητής του γυμνασίου που ήτανε τότε και ζώντας μέσα σε στην ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία της Ελλάδας του 1964, ο νεαρός Αλέξανδρος δυσκολεύονταν να συλλάβει τις εικόνες που περιέγραφε ο King. Την φιλοσοφία του King και την δύναμη των λόγων του, ο Αλέξανδρος Μαλλιάς την συνειδητοποίησε σαν φοιτητής του πανεπιστημίου, τέσσαρα χρόνια αργότερα, όταν πληροφορήθηκε την δολοφονία του αφρο-Αμερικανού ηγέτη.
Εκείνη την περίοδο η Ελλάδα, το περίφημο λίκνο της δημοκρατίας, βρίσκονταν κάτω από μια στρατιωτική δικτατορία. Στην τελετή της Τετάρτης, ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς, στον οποίο απονεμήθηκε νωρίτερα φέτος το Βραβείο Martin Luther King σαν αναγνώριση της συμβολής του στις διεθνείς σχέσεις, μας υπενθύμισε τα λόγια που είχε γράψει κάποτε ο Martin Luther μέσα από το κελί μιας φυλακής:
«Όταν ένας άνθρωπος παρανομεί γιατί πιστεύει πως ο νόμος τον οποίο καταπάτησε είναι άδικος αλλά είναι πρόθυμος να αποδεχτεί την ποινή της φυλάκισης για την πράξη του, αυτός ο άνθρωπος στην πραγματικότητα δείχνει ύψιστο σεβασμό προς τον Νόμο».
Τα λόγια αυτά του King μίλησαν στη καρδιά του φοιτητή Αλέξανδρου το 1968, όταν πολλοί συμπατριώτες του είχανε φυλακιστεί ακριβώς επειδή η συνείδησή τους αποφάνθηκε πως οι νόμοι που ίσχυαν στην Ελλάδα των συνταγματαρχών ήτανε άδικοι.
Ο Έλληνας πρέσβης συνέδεσε τους αγώνες του King για ελευθερία και ισοπολιτεία με τα μηνύματα των Ελλήνων κλασσικών που αναδύονται μέσα από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και την Αντιγόνη του Σοφοκλή αλλά επίσης και μέσα από τους αγώνες του Ελληνισμού για ειρήνη, για δημοκρατία και για κατάργηση κάθε μορφής διακρίσεων. Παρενθετικά ας σημειώσουμε εδώ πως στα πλαίσια ενός από τους αγώνες αυτούς, ιδρύθηκε και η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ, στην Ατλάντα της Τζώρτζια, το 1922.
Ένας από τους επίτιμους διοργανωτές της εκδήλωσης για την ενίσχυση του Ιδρύματος King ήταν ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Brunetta C. Hill, στο Μπέρμινχαμ της Αλαμπάμα, βαθιά στον Αμερικανικό Νότο, το οποίο έχει «υιοθετήσει» η Ελληνική Πρεσβεία στη Ουάσιγκτον ύστερα από το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μαθητές του για την αρχαία Ελλάδα και τον πολιτισμό της.
Είναι το ίδιο δημοτικό σχολείο από το οποίο αποφοίτησε κάποτε η νυν υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Condoleezza Rice και η υιοθέτησή του, όπως είπε ο κύριος Μαλλιάς, δείχνει τα θερμά αισθήματα του Ελληνισμού για κάθε τι που εκπροσωπεί το Μπέρμινχαμ και η ευρύτερη περιοχή όπου έδρασε ο Martin Luther.
Ο Έλληνας Πρέσβης αποχαιρέτησε τους προσκεκλημένους του με τούτα τα λόγια του Martin Luther King:
«Η ζωή μας αρχίζει να τελειώνει την ημέρα κατά την οποία αποφασίζουμε να σιωπήσουμε για τα θέματα που έχουνε σημασία».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρέσβης της Κύπρου στη Ουάσιγκτον, Ανδρέας Κακουρής, ο αρμόδιος για τον τομέα Αμερικής Συντονιστής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο Διευθυντής του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαριγκάκης και πολλοί άλλοι διαπρεπείς ομογενείς.
πηγή:voanews/Φωνή της Αμερικής