Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΟ Benjamin Cardin...

Ο Benjamin Cardin καταδικάζει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο

Την ημέρα που ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε το ετήσιο Προεδρικό Μήνυμά για την Κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας σε κοινή σύνοδο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι, Δημοκρατικός Γερουσιαστής Benjamin Cardin, από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, πήρε τον λόγο στην Αμερικανική Γερουσία για να ενημερώσει την νομοθετική εξουσία της χώρας σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώθηκαν πρόσφατα στο υπό κατοχή βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Ο κύριος Κάρντιν είπε ότι η διακοπή της λειτουργίας των Χριστουγέννων στον Ελληνορθόδοξο ναό του Άγιου Συνέσιου, στο Ριζοκάρπασο, από (Τουρκικές) δυνάμεις ασφαλείας αποτελεί αποκρουστική ενέργεια η οποία και θα πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους ανθρώπους που έχουν καλή θέληση.

Όπως επεξήγησε, η περιοχή στην οποία βρίσκεται η εκκλησία είναι μια βάση για τα εναπομείναντα μέλη της άλλοτε ακμάζουσας Ελληνοκυπριακής κοινότητας του βόρειου τμήματος του νησιού, που σήμερα αποτελείται από μερικές μόνον εκατοντάδες άτομα, κυρίως υπερήλικα.

Οι πιστοί αυτοί λοιπόν, συνέχισε ο κύριος Κάρντιν, είχαν συγκεντρωθεί στον ναό του Άγιου Συνέσιου, έναν από τους ελάχιστους τόπου προσευχής που έχουν γλυτώσει στα κατεχόμενα εδάφη, για να συμμετάσχουν σε μια έκτακτη, κι ως εκ τούτου σπάνια, λειτουργία.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής επικαλέστηκε κατόπιν πληροφορίες μαρτύρων σύμφωνα με τις οποίες μέλη των δυνάμεων ασφάλειας εισέβαλαν στον ναό, διέκοψαν την λειτουργία, ανάγκασαν τους πιστούς και τον ιερέα να εγκαταλείψουν την εκκλησία και τέλος κλείδωσαν τις πόρτες της και έφυγαν.

Ο Γερουσιαστής Κάρντιν επισήμανε ότι το γεγονός αυτό είναι ένα μόνο από αρκετά θλιβερά που έχουν σημειωθεί σε μια περιοχή η οποία ουσιαστικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Τουρκικού στρατού.

Έδωσε το εξής παράδειγμα:

 Οι κάπου 500 ιεροί τόποι Ορθοδόξων Χριστιανών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, περιλαμβανομένων εκκλησιών, μοναστηριών και νεκροταφείων, έχουν σχεδόν όλοι υποστεί μεγάλες καταστροφές. Οι περισσότεροί τους έχουν επίσης βεβηλωθεί και λεηλατηθεί.

Μερικοί τέτοιοι ιεροί τόποι που μετριούνται στα δάκτυλα, όπως ο ναός του Άγιου Συνέσιου, μπορούν κατά καιρούς να χρησιμοποιούνται για την τέλεση θρησκευτικών μυστηρίων, ανάλογα με τις διαθέσεις των τοπικών αρχών και του στρατού.

Κατά τον κύριο Κάρντιν, η διακοπή της Χριστουγεννιάτικης Λειτουργίας αποτελεί πλήγμα στην αξιοπρέπεια των πιστών που την παρακολουθούσαν και αντικατοπτρίζει μια ανησυχητική τάση παραβίασης των αρχών τις οποίες προωθεί ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ, που προασπίζει το βασικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, περιλαμβανομένης της ελεύθερης πρόσβασης πιστών σε τόπους λατρείας.

Ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι ήγειρε στην συνέχεια μια παράλληλη ανησυχία η οποία έγκειται, σύμφωνα με την έκφρασή του, στην τάση εκθέσεων του Στέητ Ντηπάρτμεντ να υποτιμούν αφ ενός μεν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι όταν επιδιώκουν να εκκλησιαστούν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αφ ετέρου δε την έκταση της πλούσιας θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην ίδια περιοχή.

Ο κύριος Κάρντιν αφού υπενθύμισε ότι ήγειρε την ανησυχία του αυτή και στα πλαίσια των ακροάσεων που έγιναν στην Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του νέου Συντονιστή των ΗΠΑ για θέματα που ανάγονται στην Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση στο υπό κατοχή τμήμα της Κύπρου.

Υπό την προεδρία του Δημοκρατικού Γερουσιαστή από το Μαίρυλαντ η Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη ανέλαβε και εξέτασε πριν λίγα χρόνια την έκταση των καταστροφών στην θρησκευτική πολιτιστική κληρονομιά του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

Τα πορίσματα που προέκυψαν παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή σε μια εκδήλωση με τίτλο «Κύπρος – Σε κίνδυνο η Θρησκευτική και Πολιτιστική Κληρονομιά της», που έγινε στην Ουάσιγκτον στις 21 Ιουλίου, 2009.

Ο Γερουσιαστή Κάρντιν ενθάρρυνε τους συναδέλφους του στο Κογκρέσο να μελετήσουν τα πορίσματα αυτά και άλλο σχετικό υλικό επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της επιτροπής. Ο ίδιος ιστότοπος περιέχει επίσης έκθεση της Νομικής Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου με θέμα «Κύπρος: Καταστροφή Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και Παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου», η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα την ημέρα της εκδήλωσης που έκανε η Αμερικανική Επιτροπή Ελσίνκι.

Η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής παρουσίασε τότε σειρά ρεπορτάζ για το θέμα, περιλαμβανομένου και ενός βίντεο που δείχνει τις καταστροφές στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην Κύπρο. Μπορείτε να δείτε στην συνέχεια το βίντεο για όσους δεν το είχαν δει τότε.

Ο Γερουσιαστής Κάρντιν είπε τώρα από το βήμα του Κογκρέσου ότι οι υπεύθυνοι για την απότομη και βίαια διακοπή της Λειτουργίας των Χριστουγέννων στον ναό του Άγιου Συνέσιου πρέπει να ζητήσουν γραπτώς συγνώμη για την άγρια και καταπιεστική ενέργειά τους.

Καταλήγοντας ο Μπέντζαμιν Κάρντιν παρότρυνε τις αρχές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην έκφραση του δικαιώματος θρησκευτικής ελευθερίας και στην άσκηση άλλων βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπό τον έλεγχό τους περιοχή./voanews

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...