Φόρο τιμής στον αγώνα των Ελλήνων κατά της ναζιστικής κατοχής και στην αλληλεγγύη τους προς την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας απέτισε ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Nίκολας Μπερνς, επισκεπτόμενος την έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας για τα «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Την έκθεση, που ολοκληρώθηκε στις 9 Ιανουαρίου και θα περιοδεύσει και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, είχε εγκαινιάσει η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης στις 11 Δεκεμβρίου 2006. Ο κ. Μπερνς έγινε δεκτός από τον Πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά και στελέχη της πρεσβείας, παρόντος του αναπληρωτή Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του American Jewish Committee, Aaron Jacobs.
Μετά από περιήγηση στην έκθεση οι κ. Μπερνς και Μαλλιάς έκαναν στις ακόλουθες δηλώσεις.
Μπερνς: «Θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα τον φίλο μου πρέσβη Μαλλιά, για το όραμά τους να φέρουν την έκθεσή αυτή στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική έκθεση για τον καθένα και για όλους εμάς, που αναστοχαζόμαστε για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και πιστεύω ότι φεύγοντας σήμερα από εδώ συγκρατώ δυο πράγματα:
Πρώτον ότι η Ελλάδα υπέστη ωμή κατοχή, ότι η Ελλάδα είχε από τις πιο σκληρές εμπειρίες από κάθε άλλη χώρα που τελούσε υπό κατοχή στον πόλεμο. Πολλοί Έλληνες έχασαν τη ζωή τους. Ενθυμούμαι που πήγαινα στα Καλάβρυτα κάθε χρόνο για το μνημόσυνο των εκατοντάδων Ελλήνων πολιτών εκείνου του χωριού, αλλά και οπουδήποτε να πάει κάποιος στην Ελλάδα, όπως ξέρετε, υπάρχει στην πλατεία κάθε χωριού μια πλάκα για κάποιον που σκοτώθηκε, που έδωσε τη ζωή του…
….Αυτό που ξέρω για τους Έλληνες είναι ότι αντιτάχθηκαν, πολέμησαν ενάντια στους Ναζί και εντάχθηκαν στην αντίσταση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι συνάντησα το Γιώργο Ψυχουντάκη, τον πολεμικό αγγελιοφόρο της Κρήτης, που επί τέσσερα χρόνια πολέμησε ως αντάρτης στα βουνά ενάντια στους Ναζί. Νομίζω, λοιπόν ότι από εδώ θα συγκρατήσω τον ηρωισμό των Ελλήνων και, δεύτερον, το τρομερό πλήγμα που υπέστη η Εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα….
… Πιστεύω ότι η Ελλάδα απώλεσε το μεγαλύτερο ποσοστό της Εβραϊκής της κοινότητας από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης, ειδικότερα τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, ενώ εξαφανίστηκε το σύνολο μας ομάδας ανθρώπων, μιας κοινότητας, που ζούσε εκεί για χιλιάδες χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει απομείνει μια μικρή κοινότητα σήμερα στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στη Ρόδο και σε άλλα μέρη.
…Είναι μια μεγάλη τραγωδία. Βλέπουμε όμως και τον ηρωϊσμό των Ελλήνων που πήραν αυτά τα παιδιά στο σπίτι τους, 16 παιδιά να μεγαλώνουν και να γίνονται σπουδαίοι πολίτες της Ελλάδας και της Εβραϊκής της κοινότητας. Πρόκειται λοιπόν για μια θλιβερή ιστορία, ταυτόχρονα όμως μια ιστορία θάρρους γενναιότητας. Αυτό νομίζω πληροί τον ορισμό μου για τον ελληνικό λαό. Δεν κατάφερα να παρευρεθώ εδώ, όταν ο πρέσβυς και η Υπουργός Πετραλιά εγκαινίασαν την έκθεση και ήθελα πολύ να υποβάλλω τα σέβη μου και να συγχαρώ το πρέσβη για όσα έχει κάνει, αλλά και για να τιμήσω τους Έλληνες που έσωσαν Εβραίους, και τους Εβραίους που επέζησαν και επανοικοδόμησαν την Εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας. Να είστε καλά….».
Πρέσβης Μαλλιάς: «Ελάχιστα μπορώ να προσθέσω στα όσα είπε ο πολύ καλός φίλος της Ελλάδας, υφυπουργός Εξωτερικών Μπερνς. Έτσι, θα περιορίσω τις δηλώσεις μου σε δυο φράσεις. «Μπορούμε να συγχωρούμε αλλά δεν ξεχνούμε» και βεβαίως, «ποτέ ξανά». Ό,τι είπε ο υφυπουργός, για την εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στη Μακεδονία, αποτελεί ένδειξη του πόσο σημαντικό είναι να διδάσκεται και να αναγνωρίζεται η ιστορία. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε υφυπουργέ.
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της έκθεσης και δεν υπάρχει καλύτερο συμβάν από την παρουσία σας εδώ. Είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για την ολοκλήρωση της έκθεσης, η οποία στη συνέχεια θα ταξιδεύσει σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Σας ευχαριστώ». Μετά, ο υφυπουργός, απάντησε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.
ΕΡ: Ποιά είναι η γνώμη σας για την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Αλέξανδρος ο Μέγας»;
Μπερνς: Δεν θα μπορούσα να βελτιώσω της απάντηση που έδωσα στην προηγούμενη ερώτησή σας. Η απάντηση είναι ότι έχουμε πίστη στον πρέσβη Nimetz, ο οποίος γνωρίζει καλά την ελληνική κυβέρνηση, την Ελλάδα, καθώς και την κυβέρνηση στα Σκόπια. Νομίζω ότι πρέπει να τον εμπιστευτούμε, και η θέση μας εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές του.
ΕΡ: Ποιά είναι η γνώμη σας για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου;
Μπερνς: Προσβλέπουμε στην εκλογές της Σερβίας στις 21 Ιανουαρίου και βεβαίως ελπίζουμε ότι θα είναι ελεύθερες και δίκαιες. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι όντως θα είναι έτσι. Σύντομα μετά τις εκλογές αντιλαμβανόμαστε ότι ο Πρόεδρος Αχτισάαρι, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, θα αρχίσει μια σειρά διαπραγματεύσεων μεταξύ της ηγεσίας των Κοσοβάρων στην Πρίστινα, και της νέας σερβικής ηγεσίας της νέας κυβέρνησης του Βελιγραδίου.
Πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου. Είναι τώρα σχεδόν 8 χρόνια, επτάμισι, από το τέλος του πολέμου, και ο λαός του Κοσόβου δεν έχει λάβει καμμία ένδειξη από την διεθνή κοινότητα σχετικά με την μελλοντικό του καθεστώς. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει πού ζει, ποιός θα πρέπει να τον κυβερνά και έχει δικαίωμα στην ελευθερία. ¨Έτσι, θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του κ. Αχτισαάρι σύντομα μετά την τις εκλογές για την έναρξη διαλόγου και διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, και ελπίζουμε ότι το το θέμα θα επιλυθεί πολύ σύντομα, εντός ενός ή δυο μηνών μετά τις σερβικές εκλογές.
ΕΡ: Πως σχολιάζετε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι υποστηρίζετε την υπό όρους ανεξαρτησία;
Μπερνς: Αυτό που οι ΗΠΑ έχουν πει είναι ότι υποστηρίζουμε ένα δίκαιο τελικό καθεστώς για το λαό στο Κόσοβο, Δεν έχουμε μιλήσει δημοσίως ούτε έχουμε δώσει συνταγές. Μέχρι να αποφανθεί ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μας, και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ακόμη δεν έχει μιλήσει.
ΕΡ: Τί έχετε να πείτε για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σε σχέση με το Κυπριακό;
Μπερνς: Είμαστε πολύ σθεναροί υποστηρικτές του να μείνει η πόρτα ανοικτή για μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, εφόσον εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ΕΕ. Ελπίζομε ότι το 2007 θα είναι έτος ελπίδας για την Κύπρο. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπάν Κίμ συγκροτεί την ομάδα του και ελπίζουμε ότι ακόμη και υψηλόβαθμοι Αμερικανοί θα ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα. Ενδεχομένως να είναι κάποιοι με εμπειρία στο Κυπριακό.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την προσπάθεια του ΟΗΕ και μια νέα προσπάθεια του ΟΗΕ γα να επιλυθούν, επί τέλους, τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την επέμβαση στην Κύπρο προ 30ετίας. Προσβλέπουμε στην συνεργασία μας με τη φίλη μας, την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κυβέρνηση με την οποία συνεργαζόμαστε, στην συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, την τουρκική κυβέρνηση. Προσβλέπουμε στην συνεργασία μας με όλους αυτούς, καθώς και με τις τουρκικές αρχές στο νησί, δεδομένου ότι είναι πια καιρός για την εξεύρεση λύσης. Ελπίζουμε, λοιπόν ότι το 2007 θα είναι μια καλή χρονιά για την επίτευξη προόδου.
πηγή:kalami