Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αφήνει ανοιχτή την πόρτα στους Ουκρανούς για την άμεση παράδοση τους S-300 TOR M1, OSA-AK και ZU-23, τα KORNET και FAGOT και ZUBR.
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος όπου συνόδευε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου.
Εκεί τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι όσο και ο υπουργός άμυνας Ρεζνίκοφ τόνισαν στον Έλληνα υπουργό ότι η χώρα τους έχει άμεση ανάγκη από Ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα τα οποία γνωρίζουν τα Στελέχη του Ουκρανικού στρατού.
Ο επερχόμενος χειμώνας όπως ανέφεραν αναμένεται να περιορίσει τις χερσαίες επιχειρήσεις ωστόσο για την άμυνα της χώρας είναι άκρως απαραίτητα τα αντιαεροπορικά συστήματα.
Οι Ουκρανοί έχουν απόλυτη ενημέρωση για τους επιχειρησιακούς Ελληνικούς S-300 αλλά και τα υπόλοιπα Α/Α και TOR M1, OSA-AK και ZU-23, τα KORNET και FAGOT και ZUBR. όπλα και εκδήλωσαν άμεσο ενδιαφέρον.
Η απάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου ήταν ξεκάθαρη με τον Έλληνα ΥΠΑΜ να τονίζει ότι τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα είναι άκρως απαραίτητα για την άμυνα της χώρας με δεδομένη την Τουρκική απειλή.
Όμως πρόσθεσε ότι η Αθήνα δεν θα είχε αντίρρηση να τα παραχωρήσει αν η δύση τα αντικαταστήσει πριν παραδοθούν σε κάθε περίπτωση, από ανάλογης ισχύος όπλα.
Οι αντιαεροπορικοί Patriot τους οποίους οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν στη ‘’φαρέτρα’’ τους αλλά και οι υπερσύγχρονοι Γαλλικοί ASTER-30 SAMP/T θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους S-300. Aνάλογα δυτικά όπλα υπάρχουν και για τα υπόλοιπα A/A συστήματα όπως φυσικά και για τα αντιαρματικά KORNET-τα πιο ισχυρά που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς αλλά και για τα FAGOT.
Όσον αφορά τα τέσσερα Πλοία Ταχείας Μεταφοράς κλάσης ‘’ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ’’ δεν τίθεται για το Πολεμικό Ναυτικό ζήτημα αντικατάστασης τους. Αφού δεν υπάρχουν στη δύση αντίστοιχου μεγέθους και δυνατοτήτων σκάφη που μπορούν αν αναλάβουν σχετικές αποστολές.Άλλωστε δεν φαίνεται να υπάρχει έως τώρα κάποιο ενδιαφέρον από τους Ουκρανούς προκειμένου να τα εντάξουν στο οπλοστάσιο τους και να συμμετέχουν σε ναυτικές επιχειρήσεις.
Πρόκειται για τα μεγαλύτερα σε μέγεθος αερόστρωμνα αποβατικά σκάφη(Air-Cushion Landing Craft) παγκοσμίως τα οποία για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καίριο ρόλο στην ταχύτατη μεταφορά αμφίβιων κομάντος στα ακριτικά μας νησιά ενώ συμμετέχουν και στη Δύναμη ‘’Δ’’ ταχείας επέμβασης.
Ναυπηγήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 90’ και παραδόθηκαν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2001. Συντηρούνται άριστα από τα Στελέχη του Στόλου και συμμετέχουν σε μια σειρά ασκήσεων.