Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΟ Τζωρτζ Σόρος...

Ο Τζωρτζ Σόρος Goldman Sachs: Οι ελλείψεις στην προμήθεια φυσικού αερίου -όπως και τα πετρελαϊκά σοκ του 1970..

Ο Τζωρτζ Σόρος Goldman Sachs: Οι ελλείψεις στην προμήθεια φυσικού αερίου -όπως και τα πετρελαϊκά σοκ του 1970 θέτουν ένα δύσκολο δίλημμα για την ΕΚΤ με την αδύναμη ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό» συμπεραίνει o αναλυτής της Goldman Sachs, ομοιότητες αυτές ιστορικά υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, αλλά υποδεικνύει ταυτοχρόνως τον  περιορισμένο κίνδυνο να χρειαστεί η ΕΚΤ να επιταχύνει τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων ως απάντηση σε περαιτέρω ελλείψεις φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος εμπιστοσύνης και κρατικού στρες φαίνεται τώρα υψηλότερος, επισημαίνοντας την πιθανότητα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να χρειαστεί να επιβραδύνει (ή ακόμη και να σταματήσει) τον κύκλο αυξήσεων αν οι ελλείψεις φυσικού αερίου ωθήσουν τη ζώνη του ευρώ σε απότομη ύφεση. στην πιο πρόσφατη αποτίμηση για την κατάσταση στην Ευρώπη και το φυσικό αέριο.

Ως εκ τούτου, η τράπεζα αφήνει αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την πορεία του επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ , η οποία περιλαμβάνει αύξηση κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο, αυξήσεις κατά 50 μ.β. το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο για τελικό επιτόκιο 1,75%.

οι οικονομικές αρχές υποδηλώνουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει (1) να εξετάσει τα τελευταία ζητήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο και να προχωρήσει στην προγραμματισμένη ομαλοποίηση της πολιτικής, δεδομένου ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός σταθεροποιείται αλλά 2 να επιβραδύνει την έξοδο από την πολιτική αν η εμπιστοσύνη και η ζήτηση αποδυναμωθούν σημαντικά- και 3 να αυξήσει ταχύτερα τις αυξήσεις αν εμφανιστούν ισχυρές δευτερογενείς επιδράσεις παρά την ασθενέστερη ανάπτυξη, εξηγούν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Αυτό το trade-off ήταν ιδιαίτερα έντονο στη δεκαετία του 1970, όταν τα πετρελαϊκά σοκ ώθησαν τον πληθωρισμό και οι κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν προχωρήσουν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων,παρά τη βαθιά ύφεση.

Το σημερινό επεισόδιο εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με τη δεκαετία του 1970, συμπεριλαμβανομένης της απότομης αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, του υψηλού πληθωρισμού και της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, βλέπουμε σημαντικές διαφορές, όπως η παγίωσης των πληθωριστικών προσδοκιών ο χαμηλότερος κίνδυνος σπειροειδούς αύξησης των μισθών-τιμών, η ασθενέστερη εμπιστοσύνη και οι πιο έντονοι κρατικοί κίνδυνοι» επισημαίνει η τράπεζα.

ομοιότητες αυτές ιστορικά υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, αλλά υποδεικνύει ταυτοχρόνως τον περιορισμένο κίνδυνο να χρειαστεί η ΕΚΤ να επιταχύνει τον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων ως απάντηση σε περαιτέρω ελλείψεις φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος εμπιστοσύνης και κρατικού στρες φαίνεται τώρα υψηλότερος, επισημαίνοντας την πιθανότητα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να χρειαστεί να επιβραδύνει (ή ακόμη και να σταματήσει) τον κύκλο αυξήσεων αν οι ελλείψεις φυσικού αερίου ωθήσουν τη ζώνη του ευρώ σε απότομη ύφεση.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...