Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΟ Τζορτζ Σόρος...

Ο Τζορτζ Σόρος πυροβολεί τις Βρυξέλλες

george-soros.jpgTz. Σόρος: “..αν διασωθεί η Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι θα διασφαλιστεί και το μέλλον του ευρώ..”

 Η περιοριστική πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα θα πλήξει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, υποστηρίζει ο χρηματιστής 

 Μετά το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων για τη χώρα μας, τώρα πληθαίνουν οι διαπιστώσεις των ειδικών και τα σχόλια του διεθνούς Τύπου για την περιορισμένη επιρροή της «ελληνικής κρίσης» στο ευρώ. Καθηγητές Οικονομικών, νομπελίστες, τραπεζίτες και ειδικευμένοι στις αγορές συναλλάγματος κερδοσκόποι διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι οι ελληνικές λογιστικές αλχημείες που πιέζουν πτωτικά την ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Διότι άλλες οικονομίες με διαρθρωτικά προβλήματα αναλόγου σοβαρότητος με εκείνα της Ελλάδας αλλά με πολύ μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» στην ευρωζώνη, όπως οι οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας, αποτελούν, λένε, την πραγματική απειλή για το ευρώ. Και επιπλέον επισημαίνουν ότι εν τέλει η δοκιμασία δεν αφορά το ευρώ.

Αφορά το εγχείρημα της υιοθέτησης μιας κοινής νομισματικής πολιτικής από έναν όμιλο κρατών απρόθυμων να συντονίσουν τις οικονομικές πολιτικές τους.

Το άρθρο που δημοσίευσε στο κυριακάτικο φύλλο των «Financial Τimes» ο Τζορτζ Σόρος είναι μάλλον εξευτελιστικό και για τις Βρυξέλλες και για τη Φραγκφούρτη.

Ο άνθρωπος που έγινε διάσημος επειδή το 1992 κέρδισε 1 δισ. δολάρια σε μία μόνο ημέρα τζογάροντας στην αποπομπή της στερλίνας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών αναφέρεται κατ΄ αρχάς στη διαπίστωση που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ο παλαίμαχος γερμανός τραπεζίτης Οτμαρ Ισινγκ (μέσω των «FΤ» επίσης) ότι «η Ευρώπη συμφώνησε να δημιουργήσει μια κοινή κεντρική τράπεζα αλλά αρνήθηκαν να εκχωρήσουν τη φορολόγηση των πολιτών τους σε μια κοινή αρχή».

Στο άρθρο αυτό ο Ισινγκ κατακεραύνωνε την Ελλάδα ενώ αποκαλύπτονταν οι προ εννεαετίας δανειακές διευκολύνσεις της Goldman Sachs προς τη χώρα- αλλά ο ίδιος δεν αποκάλυπτε τη σημερινή συνεργασία του με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Εν πάση περιπτώσει, ο Ισινγκ υποστηρίζει ότι ως κραταιό στέλεχος που ήταν τότε της Βundesbank και της Ευρωτράπεζας θεωρούσε πως η Ευρώπη επιχειρώντας τη νομισματική ενοποίηση χωρίς να προηγηθεί η πολιτική «έβαζε το κάρο μπροστά από το άλογο».

Ο Σόρος υιοθετεί την άποψη αυτή. Αναφερόμενος στα μέτρα που υπαγόρευσαν οι εταίροι προς την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει ότι αυτά δεν έχουν αναπτυξιακή διάσταση. Η περιοριστική πολιτική, προειδοποιεί, θα πλήξει τις επενδύσεις και την κατανάλωση στην Ελλάδα, άρα και την ανάπτυξη. Οι αγορές θα θεωρήσουν ότι ο κίνδυνος αποτυχίας των μέτρων είναι αυξημένος και το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα παραμείνει υψηλό.

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ο Σόρος, αν διασωθεί η Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι θα διασφαλιστεί και το μέλλον του ευρώ.

Το ερώτημα που θα ανακύψει θα είναι «ποιος θα είναι ο επόμενος».

Αποκαλυπτικό της στάσης των ειδικών και των ΜΜΕ απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα (που μετατρέπεται πλέον σε ευρωπαϊκό και ειδικότερα σε θεσμικό και κανονιστικό πρόβλημα της ΕΕ) ήταν και ολοσέλιδο άρθρο του «Μonde» στο φύλλο του Σαββάτου, όπου υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα στον χορό των υποκριτών» επισημαίνεται ότι από το 2004 τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ γνώριζαν για τα ελληνικά δημοσιονομικά «φτιασιδώματα» αλλά δεν αντέδρασαν επειδή «κι αυτά τα ίδια είχαν κάνει τους μικρούς διορθωτικούς λογαριασμούς τους».

Αήθης επίθεση

Τέλος δεν έχουν οι αήθεις επιθέσεις από τον ξένο Τύπο και ειδικά από τα γερμανικά μέσα σε βάρος της χώρας μας.

Τελευταίο επεισόδιο, το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού «Focus» που εμφάνισε την Αφροδίτη της Μήλου σε άσεμνη χειρονομία και τους Ελληνες ως «απατεώνες της ευρωοικογένειας», όπως είναι ο τίτλος του./TO BHMA 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...