Άρθρο της Έλενα Βάνη
Η πολύ αναμενόμενη αυτοβιογραφία του 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόρτζ Μπους διατίθεται στην αγορά πλέον όπως είχε προγραμματιστεί .
Η αυτοβιογραφία με τίτλο “Decision Point” , σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πρώην Πρόεδρου Αμερικής, δεν αναφέρεται σε απλά παραδοσιακά απομνημονεύματα αλλά μάλλον για έναν απολογισμό για θέματα και αποφάσεις που σημάδεψαν την ζωή του και την πορεία του.
Το βιβλίο έχει ως στόχο να αποκαλύψει συγκλονιστικές λεπτομέρειες που δεν έχουν ακουστεί ποτέ άλλοτε γύρω από ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία των ΗΠΑ όπως η 11η Σεπτεμβρίου 2001. Μεταξύ άλλων στον απολογισμό του αναφέρεται σε 14 μεγάλες αποφάσεις ή συμπλέγματα αποφάσεων για τη δημόσια και προσωπική ζωή του όπως ήταν τη σχέση του με το αλκοόλ και την οικογένεια του.
Ενδιαφέρον προκαλεί και η αναφορά του Τζόρτζ Μπους στον πόλεμο στο Ιράκ διότι αποκαλύπτει ότι ήταν αντίθετος με την εισβολή στο Ιράκ αποτελώντας «μία αντίθετη φωνή» μέσα στην κυβέρνηση του. Η αρχική του επιδίωξη ως προς αυτό ήταν η διπλωματία και όχι η βία. Ενώ αρνείται να ζητήσει συγνώμη από τον αμερικάνικο λαό για τον πόλεμο του Ιράκ καθώς κάτι ανάλογο θα σήμανε «κακή απόφαση» ενώ για τον ίδιο δεν ήταν. Ιδιαίτερη και πυκνή είναι η αναφορά του στο Σαντάμ Χουσείν αποκαλώντας τον ως «αιτία του κακού».
Σε αντιπαράθεση με αυτό, το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε πει ψέματα και εσκεμμένα διαστρέβλωσε και υπερέβαλλε στις πληροφορίες εναντίον του Σαντάμ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην Γερμανός Υπουργός Γιόσκα Φίσερ αποκάλυψε με ειλικρίνεια ότι τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση Μπους στην Κυβέρνηση Σρέντερ για να πείσει την Γερμανία να συμμετάσχει στις επεμβάσεις του Ιράκ ήταν αρκετά ανίσχυρα και αδικαιολόγητα για την επέμβαση.
Είναι λογική η αναφορά στο βιβλίο του στο θέμα της αποτυχημένης εισβολή στο Ιράκ, διότι το συγκεκριμένο κομμάτι έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της νεότερης αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής όπως αναφέρει ο Δημήτρης Καιρίδης στο βιβλίο του. Οπότε είναι επακόλουθο στο να συνδεθεί το όνομα του με μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες. Έτσι ο Τζορτζ Μπους θεώρησε πως είναι σημαντικό να «απολογηθεί» κατά μια έννοια και να σπάσει την σιωπή του έπειτα από δύο χρόνια σιωπής και απουσίας από το πολιτικό στίβο. Το ζήτημα όμως που προκύπτει είναι εάν μέσα από το βιβλίο του προσπαθεί να αναδιαμορφώσει το προφίλ του όποιο έχει «τσαλακωθεί» έχοντας στο ενεργητικό του τόσες μεγάλες αποτυχίες.
Όσο αφορά τώρα το βασανισμό ιρακινών κρατούμενων από αμερικανούς στρατιώτες στη φυλακή Αμπού Γραίμπ, ο Τζορτζ Μπους δίνει την απάντηση του γράφοντας πώς είχε σκεφτεί σοβαρά να παραιτηθεί πραγματικά όπως του είχε προταθεί άλλωστε αλλά το γεγονός ότι δεν υπήρχε φυσικός υποψήφιος τον έκανε να αναθεωρήσει. Τέλος η αναφορά του στον νυν Πρόεδρο την Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα είναι σχεδόν αμυδρή καθώς αναφέρεται στο όνομα του, μόνο στο κομμάτι με τις ευχαριστίες θέλοντας να τον ευχαριστήσει που τον διαδέχτηκε.
Το βιβλίο το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο είναι αναμενόμενο ότι θα πολυσυζητηθεί αλλά άγνωστο θεωρείται το κατά πόσο θα πείσει τους αναγνώστες σε αυτά που αναφέρεται με τον μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο του ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι επόμενες μέρες και μήνες θα δείξουν!
Σχετικά με την Τρομοκρατία, το Ιράκ και την Αμερικάνικη Εξωτερική πολιτική θα βρείτε αναλυτικά στο βιβλίο του Δημήτρη Καιρίδη-Η Αμερικάνικη Εξωτερική Πολιτική και η συντηρητική Αντεπανάσταση.
Έλενα Βάνη