ΑΕΠΙ:Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας λειτουργεί ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης με βάση τις διατάξεις του Νόμου 2121/1993.
Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς δημιουργός και μέλος του Δ.Συμβουλίου της ΑΕΠΙ παραχώρησε συνέντευξη στην απόλυτη τηλεφημερίδα elliniko-fenomeno, και στην εφημερίδα Fenomeno. News ( που διανέμεται δωρεάν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα), στον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, για θέματα όπως:
πνευματικά δικαιώματα, ΑΕΠΙ, δισκογραφικές εταιρείες, πωλήσεις των CDs μέσω των εφημερίδων, τα Μ.Μ.Ε, τηλεόραση, ραδιόφωνα, αλλά ..και για τις σημερινές πωλήσεις CDs που στην ουσία διανέμονται δωρεάν, η τιμή όμως της εφημερίδας, στα 4,5 Ευρώ είναι πολύ υψηλή.
Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς τόνισε ότι, οι δισκογραφικές εταιρείες συμφώνησαν με την απόφαση και τον νόμο που ψηφίστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ώστε να δίδονται τα CD δωρεάν μέσω των εφημερίδων, και το κόστος ενός CD σήμερα είναι 13 λεπτά.
Ανάλογα με την τιμή της εφημερίδας των 4,5 Ευρώ, η εφημερίδα καρπώνεται τα 2 Ευρώ από τους δισκούς των καλλιτεχνών, γεγονός που άν δεν υπήρχαν CD μέσα στις εφημερίδες δεν θα πωλούσαν, άρα στην ουσία η εφημερίδα κερδίζει χρήματα.
Τα δικαιώματα που πέρνουν όμως οι δημιουργοί από την κυκλοφορία των δίσκων μέσω των εφημερίδων, είναι μηδαμινά 0,03 λεπτά ανα cd .
Πχ, άν η εφημερίδα πουλήσει 1000 μίνιμουμ και 12.000 φύλλα το μάξιμουμ , η αμοιβή των δημιουργών (συνθετών-στιχουργών ) ανέρχεται στα 75 ευρώ.
Η ΑΕΠΙ δεν έχει κάνει καμιά συμφωνία, δεν μπορούν να διαμαρτύρονται οι δημιουργοί που λαμβάνουν πολύ λίγα χρήματα από την ΑΕΠΙ. Αυτή είναι μια παλαιά συμφωνία των δισκογραφικών εταιρειών και όχι της ΑΕΠΙ.
Το πρόβλημα είναι οι δισκογραφικές εταιρείες, οι εφημερίδες, αλλά και οι καλλιτέχνες, οι οποίοι πολλές φορές διαπραγματεύονται μόνοι με τις εφημερίδες για τα χρήματα που θα παίρνουν, οι δε δισκογραφικές εταιρείες και οι εφημερίδες καρπώνονται τα περισσότερα χρήματα.
Όσο αφορά την πειρατεία, και την κατάσταση που επικρατεί με του έγχρωμους πωλητές, ο κ.Ουίλιαμς δήλωσε ότι:
“και αυτοί δεν μπορούν να πουλήσουν πλέον, λόγω των εφημερίδων, αλλά βεβαίως, είναι πληγή τόσο για την δισκογραφία,όσο και για την ίδια την πολιτεία, η οποία κλείνει τα μάτια στους λαθρομετανάστες, που πουλούν ακόμα και στις λαϊκές τα πειρατικά CD…”
Ο δημοσιογράφος τόνισε :”Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν τρεις, και στην Αθήνα δέκα μεγάλοι διακινητές πειρατικών cd κερδίζοντας δις Ευρώ, εκ των οποίων ένα μέρος λαμβάνουν,οι λαθρομετανάστες, κάπου 1 Ευρώ για κάθε cd, χωρίς φυσικά να πληρώνουν ούτε στην ΑΕΠΙ, αλλά ούτε και στο Ελληνικό κράτος.
Άρα, το κίνημα “Δεν πληρώνω” που αφορά τα διόδια ,αστικές συγκοινωνίες νοσοκομεία ..”,o κ.Ουίλιαμς απάντησε πως :”πολύ καλά κάνει, όταν το ίδιο το κράτος δεν πληρώνει.
Π.χ η ΕΡΤ χρωστά πολλά εκατομμύρια στην ΑΕΠΙ, και δεν τα αποδίδει. Άρα η ίδια η πολιτεία δεν πληρώνει, γιατί στην ουσία να πληρώνουν οι πολίτες;;”
Επίσης, μίλησε για ένα μεγάλο κανάλι, που χρωστά πάνω από 7.000.000 Ευρώ, και η ΕΡΤ 12.000.000 Ευρώ για πνευματικά δικαιώματα.
Εδώ παρενέβη ο δημοσιογράφος λέγοντας: “ τότε, γιατί να πληρώνουμε ΕΡΤ μέσω της ΔΕΗ , αφού στην ουσία πειρατεία κάνει και η κρατική τηλεόραση, και κατ΄ επέκτασην και το ίδιο το κράτος, αφού δεν αποδίδουν τα χρήματα…”
Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς και με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος, χαρακτηριστικά απάντησε πώς :
“ το επάγγελμα του τραγουδιστή και του μουσικού πεθαίνει στην χώρα μας, όσο για την νυχτερινή διασκέδαση βρίσκεται στην εντατική, και δεν το έχουμε καταλάβει”
Αναφερόμενος σ΄ αυτούς που βγαίνουν από τα ριάλιτι είπε :
“τα παιδιά αυτά καίγονται, δεν μπορούν να σταδιοδρομήσουν στο Ελληνικό τραγούδι, γιατί ο δρόμος είναι δύσκολος, και καθόλου εύκολος. Για να κάνει κάποιος καριέρα θα πρέπει να είναι πολλά χρόνια στο παλκοσένικο, και στην σημερινή εποχή αυτό δύσκολα επιτυγχάνεται.
Από τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα μόνο πολύ λίγα θα επιβιώσουν, θα δημιουργηθούν μικρότερα, αλλά και αυτά θα είναι ελάχιστα.
Εκεί μας οδηγεί,η στημένη οικονομική κρίση που δημιούργησαν οι τράπεζες, και η διασκέδαση τον Ελλήνων συρρικνώνεται συνεχώς…”
Για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ο κ. Ουίλιαμς τόνισε λέγοντας:
” όσοι κατεβάζουν τραγούδια στο κινητό τους, πληρώνουν την ΑΕΠΙ, ωστόσο δεν μπορεί να ελεγχθεί, μένει στην καλή διάθεση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας .”
Ο δε δημοσιογράφος μίλησε για τα Μ.Μ.Ε, καθώς ένα μέσο που παίζει τραγούδια, είτε είναι ραδιόφωνο, είτε τηλεόραση, θα πρέπει να πληρώνει στην ουσία τον πάροχο .
Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς συμφώνησε με την άποψη του δημοσιογράφου, λέγοντας:
“ όμως που θα βρούμε την άκρη με τους παρόχους, διότι και εκεί εξαρτάται από το κράτος, το οποίο κωφεύει, καθώς τα συμφέροντα που παίζονται είναι μεγάλα.”
Έκανε ακόμα αναφορά και στα ραδιόφωνα τα οποία γκετοποίησαν το Ελληνικό τραγούδι λέγοντας:
“Μπορεί να παίζουν ένα τραγούδι 10-12 φορές, αλλά έχουν πετάξει απ΄ έξω το καλό τραγούδι.
Ενώ στην Αμερική παρενέβη ο εισαγγελέας βάζοντας μεγάλα πρόστιμα, συγχρόνως δε, τιμωρήθηκαν και οι διευθυντές των ραδιοφώνων, με μεγάλες ποινές φυλάκισης. Εδώ κάνουν τα στραβά μάτια και οι δικαστικές αρχές.
Όσο αφορά τα χρήματα των πνευματικών δικαιωμάτων, λόγω της κρίσης είναι λιγοστά, μια και ολόκληρες επιχειρήσεις συναφείς με το αντικείμενο κλείνουν, με αποτέσμα καθημερινά να μειώνεται η πίτα για την ΑΕΠΙ…”
Πολλά ακόμα ειπώθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, που θα μπορέσετε να τα διαβάσετε σύντομα από την απόλυτη τηλεφημερίδα elliniko-fenomeno.gr, και την εφημερίδα Fenomeno News που διανέμεται δωρεάν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.