Προειδοποίηση προς την Ευρώπη απεύθυνε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξει εγρήγορση, η Τουρκία μπορεί να ξαναβρεθεί σύντομα έξω από τις πύλες της Βιέννης, την οποία πολιόρκησαν οι Οθωμανοί ανεπιτυχώς το 1683.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Πασινιάν είπε ότι “εάν η διεθνής κοινότητα αποτύχει να λάβει υπόψη της την κατάσταση με ακρίβεια, η Ευρώπη μπορεί να δει την Τουρκία στη Βιέννη. Κατά τη γνώμη μου, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και η Αρμενία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολιτισμού σήμερα”.
Αναφερόμενος στους μισθοφόρους τζιχαντιστές που φέρεται να μετέφερε η Τουρκία από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν, για να πάρουν μέρος στην επιχείρηση κατάληψης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε: “Στρατολογήθηκαν και μεταφέρθηκαν από την Τουρκία για να πολεμήσουν ενάντια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Αρμενία”.
“Πρόκειται για επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της τουρκικής αυτοκρατορίας, η οποία ακολουθεί μια σειρά από βήματα που έκανε η Τουρκία στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη” πρόσθεσε ο Πασινιάν στη Bild, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Τουρκία επέστρεψε στον Νότιο Καύκασο μετά από 100 χρόνια για να συνεχίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων που πραγματοποιήθηκε το 1915 στην Οθωμανική Τουρκία”.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας επεσήμανε ότι η υποστήριξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν αποσκοπεί στην προσάρτησή του στην Τουρκία.
“Πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα ο στόχος είναι να απαλλαγεί από το ανεξάρτητο κράτος του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα απορροφηθεί από την Τουρκία”, τόνισε ο Πασινιάν.
Πώς κλιμακώθηκε η ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Η κατάσταση στην περιοχή κλιμακώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αλληλοκατηγορήθηκαν για κλιμάκωση της έντασης.
Στην Αρμενία επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος και γενική επιστράτευση και έτσι οι άνδρες από 18 έως 55 ετών απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, μερικό στρατιωτικό νόμο σε συγκεκριμένες πόλεις και περιοχές, καθώς και μερική επιστράτευση.
Οι ηγέτες της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που είναι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ υπό τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάλεσαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και συνέχιση των διαβουλεύσεων χωρίς προϋποθέσεις.