Ο Πέτρος Βουτυράκος, πρόσφερε Δωρεά ειδικές μάσκες στον Ελληνικό Στρατό στον Έβρο οπού Ο Πέτρος Βουτυράκος ο ίδιος τις παρέδωσε ταξίαρχο διπλά στο ποτάμι στον Έβρο Ηγεσία του Ελληνικού Στράτου Ευχαρίστησε τον Πέτρος Βουτυράκο,
Οι Μανιάτες, που εθελοντικά πολέμησαν και στο Μακεδονικό αγώνα ως απλοί στρατιώτες ή πολίτες
Οι Μανιάτες Μακεδονομάχοι Μανιατών της και Προσηλιακής Μάνης, για την απελευθέρωση και μετέπειτα προάσπιση της Μακεδονικής γης.
Αντώνιος Βλαχάκης ή Καπετάν Λίτσας και Λεωνίδας Πετροπουλάκης που σκοτώθηκαν από τους Βουλγάρους στην Οσνίτσανη στις 7 Μαΐου 1906, μου το δίνει ο ήρωας της λίμνης των Γιαννιτσών Ιωάννης Δεμέστιχας ή καπετάν Νικηφόρος, ο Γρηγόριος Φαληρέας ή Καπετάν Ζάκας, ο Παναγιώτης Παπατζανετέας, ο Γεώργιος Φραγκάκος ή Καπετάν Μαλέας, ο Παρασκευάς Ζερβέας, ο Θεόδωρος Μαντούβαλος, οι υπαξιωματικοί Φουρίδης (καπετάν Λίμπερδος), Παναγιωτέας, Αποστολάκος, Πιερουτσάκος, Ρογκάκος, Χιονάκος, Μιχαλέας, οι ενωμοτάρχες Δικαιάκος, Κουτρουβίδας, ο υπενωμοτάρχης Σαμπατάκος, οι απλοί στρατιώτες, Αγγελάκος, Αντωναράκος, Γκητάκος, Δαμιανάκος, Δρακουλάκος, Θεοδωράκος, Καλλιδώνης, Καμινέας, Κριάλης, Κουράκος, Τασάκος, Σταυριανάκος, Σκορδάκος Βουτυράκος και πλήθος άλλοι.Αυτά ανέφερε ο ταξίαρχος
Ο Ανθυπολοχαγός πεζικού Νικόλαος Τσοτάκος γεννήθηκε το 1874 στο χωριό Γέρμα Οιτύλου της Μάνης. Νέος κατατάχθηκε στη Σχολή Έφεδρων Αξιωματικών και στις 1 Οκτωβρίου του 1885 εξέρχεται με το βαθμό του λοχία. Στις 1 Απριλίου του 1899 γίνεται επιλοχίας και στις 29 Αυγούστου του 1902 τελειώνει τη Σχολή Υπαξιωματικών ως ανθυπολοχαγός στο 1ο Σύνταγμα Ευζώνων. Τα έτη 1904-1906 διορίζεται στην αστυνομία και το 1907 οργανώνει σώμα εθελοντών, με σκοπό την εκδίκηση για το θάνατο του επίσης Μανιάτη Μακεδονομάχου Αντώνη Βλαχάκη (Καπετάν Λίτσα) και των υπολοίπων μαχητών που έπεσαν στη μάχη της Οσνίτσανης.
Στις 22 Ιουνίου του 1907 αναχωρεί σιδηροδρομικώς από την Αθήνα με προορισμό τα Τρίκαλα μαζί με τους υπαξιωματικούς του 9ου πεζικού συντάγματος (Καλαμάτας), Αριστείδη Κωστόπουλο, Θεόδωρο Γεωργαλή, Παναγιώτη Οικονομάκο, Βασίλη Τσιμπιδάρο, Θεόδωρο Μαντούβαλο, Γρηγόρη Ρογκάκο και 19 άνδρες εκ των οποίων οι 12 ήταν Μανιάτες και οι άλλοι 7 οπλίτες που ακολούθησαν τον Θεόδωρο Μαντούβαλο.
Αυτοί οι 7 άνδρες ήταν οι: δεκανέας Αποστολόπουλος Ιωάννης (από την Ολυμπία) και οι στρατιώτες Μπίστουλας Διονύσης (από την Ολυμπία), Σεφερλής Αναστάσιος, Δρίλης, Χαριτόπουλος, Παπαδόπουλος και Τζανέας.
Το σώμα που οργανώθηκε αποτελείτο από 50 άνδρες, κυρίως Μανιάτες. Υπαρχηγός του σώματος ορίστηκε ο επιλοχίας Βασίλης Τσιμπιδάρος (καπετάν Τσιμπίδας) και οπλαρχηγοί οι: Θεόδωρος Μαντούβαλος (καπετάν Ταΰγετος), Παναγιώτης Οικονομάκος, Γρηγόρης Ρογκάκος, Αριστείδης Κωστόπουλος και Θεόδωρος Γεωργαλής. Ο Σπύρος και Παναγιώτης Βουτυράκος
Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ 1907. ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ,ΜΑΝΙΑΤΕΣ
Εισήλθε στη Μακεδονία στις 27 Ιουνίου 1907 για να αντικαταστήσει τον Γρηγόρη Φαληρέα (καπετάν Ζάκα) στην περιφέρεια Βογαζικού- Καστοριάς.
Συναντήθηκε με τον καπετάν Ζάκα στις 12 Ιουλίου έξω από το χωριό Βογαζικό και στρατοπέδευσε εντός μιας χαράδρας στη θέση Καλογερικό (κοντά στο χωριό Λοσνίτσα). Η θέση τους προδόθηκε όμως και οι Τούρκοι τους περικύκλωσαν μέχρι την αυγή. Ακολούθησε τρίωρη μάχη στην οποία σκοτώθηκε ο Νικόλαος Τσοτάκος, ο Βασίλης Τσιμπιδάρος και 23 συμπολεμιστές τους ενώ αιχμαλωτίστηκαν 11 βαριά τραυματισμένοι μεταξύ των οποίων ήταν και ο Θεόδωρος Μαντούβαλος που μετέφερε το σώμα του καπετάν Γέρμα.
Προς τιμήν του Μανιάτη μαχητή Νικόλαου Τσοτάκου το χωριό Λόσνιτσα μετονομάσθηκε σε Γέρμα.
Ιδρυτής της εταιρείας είναι ο Πέτρος Βουτυράκος, ο πρώτος από τους τρεις υιούς του Σπύρου, ένας φιλόδοξος ναυτικός που λατρεύει την θάλασσα. Γεννήθηκε στον Γερολιμένα Λακωνίας.
Ξεκίνησε με το μικρό σφουγγαράδικο καΐκι του ψαρεύοντας σφουγγάρια, κοράλλια, και ψάρια
Το 1987, με την βοήθεια της τύχης, τις φιλοδοξίες και τις οικονομίες του αγόρασε ένα μικρό καράβι με το οποίο μετέφερε τουρίστες σε διάφορες παραλίες για μπάνιο. Από εκείνη την στιγμή ίδρυσε το πρώτο του γραφείο στον Πειραιά, την ναυτιλιακή εταιρεία Κάβο Γκρόσσο Ν.Ε. και μπήκε ενεργά και δυναμικά στον τομέα της ναυτιλίας. Το 1989, αγόρασε το δεύτερο πλοίο και ίδρυσε την δεύτερη ναυτιλιακή εταιρεία Κάβο Ταίναρον Ν.Ε., αναπτυσσόμενος παράλληλα και στον τουριστικό τομέα. Το 1991, ναύλωσε τα πλοία του στο Ιόνιο Πέλαγος και ίδρυσε το πρώτο του τουριστικό γραφείο με έδρα την Ζάκυνθο.
Μέχρι το 1993, με γρήγορη ανοδική πορεία, είχε ιδρύσει συνολικά 12 υποκαταστήματα γενικού τουρισμού σε διάφορα τουριστικά θέρετρα της Ζακύνθου. Το 2001, για να καλύψει τις ανάγκες των τουριστικών δραστηριοτήτων του, επεκτάθηκε στην ίδρυση της Κάβο Γκρόσσο Ναυτιλιακής-Τουριστικής Ε.Π.Ε. με την απόκτηση τεσσάρων τουριστικών λεωφορείων.
Το 2002, κατασκεύασε το πλοίο «Δελφίνι» το οποίο αντικατέστησε το προηγούμενο εκτελώντας καθημερινές κρουαζιέρες στην Ζάκυνθο και διακινώντας συνολικά,κατά προσέγγιση, 50000 επιβάτες κατά τους θερινούς μήνες.
Το 2011, το όραμα γίνεται πραγματικότητα και ο όμιλος επιχειρήσεων Π.Βουτυράκου αποκτά το διαφορετικό και ξεχωριστό καινούργιο πλοίο του, το « Πειρατικό» Μένια – Μαρία 1 .
Το 2014, καθώς οι απαιτήσεις των πελατών μας αυξάνονται, πλέον κατασκευάζεται στα ναυπηγεία της Χαλκίδος το πρωτοποριακό ταχύπλοο (Royal Yacht), με το όνομα “Σταυρούλα Β». Το μοναδικό πλοίο στην κατηγορία του σε όλη την Ελλάδα με τις υψηλότερες προδιαγραφές για ταξίδια με απαιτήσεις.
Σήμερα οποιαδήποτε δραστηριότητα γύρω από την ναυτιλία ή τον τουρισμό διεκπεραιώνεται με τον καλύτερο τρόπο από το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό της εταιρείας Κάβο Γκρόσσο Ναυτιλιακή-Τουριστική Ε.Π.Ε. στα κεντρικά γραφεία μας.
Η εταιρεία μας απασχολεί συνολικά 70 άτομα προσωπικό και προσαρμόζεται ανάλογα με τον όγκο των απαιτήσεων της επιχείρησης μας. Πλέον, θεωρείται από τις πρώτες και μεγαλύτερες τουριστικές –ναυτιλιακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο νησί, αφού είναι η μεγαλύτερη και με ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα, με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο των περισσότερων υπηρεσιών της και τις καλύτερες και ασυναγώνιστες τιμές!
Η στρατηγική της εταιρείας: Η Κάβο Γκρόσσο Ναυτιλιακή-Τουριστική Ε.Π.Ε καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες απ’όλη την Ευρώπη.
Με μία ματιά: Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Κάβο Γκρόσσο Ναυτιλιακή-Τουριστική Ε.Π.Ε, αντιπροσωπεύουν τις αξίες ,τις δεσμεύσεις, τα προνόμια και την φιλοσοφία της εταιρείας.
Το όραμα της εταιρείας: Η Κάβο Γκρόσσο Ναυτιλιακή-Τουριστική Ε.Π.Ε. επιδιώκει να παρέχει πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες προηγμένης τεχνολογίας και ιδεών, τα οποία ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις των πελατών της.