Ο νόμος Πέτσα έρχεται και αλλάζει το νόμο Παππά.
Πλέον, ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός θα πρέπει να απασχολεί (ο ίδιος, όχι συνδεδεμένες εταιρίες) τουλάχιστον 280 εργαζομένους αντί για 400 που ήταν έως τώρα. Λιγότερο προσωπικό κατά 120 άτομα δηλαδή. Ετοιμαζόμαστε για απολύσεις..
Και όχι μόνο αυτό: ενώ μέχρι τώρα οι 400 που δούλευαν στα κανάλια ήταν υποχρεωτικά στο μισθολόγιο, πλέον μπορεί το κανάλι να τους έχει με σύμβαση, δηλαδή με «μπλοκάκι».
“Όπως καταγγέλλουν δημοσιογραφικές Ενώσεις, σε νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο Υπουργός, καταργούνται οι προστατευτικές διατάξεις του Νόμου Παππά για τους εργαζόμενους. Καλούμε τον κ. Πέτσα να δώσει σαφείς απαντήσεις :
Αληθεύει πως στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή καταργεί την υποχρέωση των πανελλαδικών τηλεοπτικών σταθμών να έχουν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους με σταθερές σχέσεις εργασίας;
Αληθεύει ότι δίνει το δικαίωμα στους καναλάρχες να προσμετρούν στο προσωπικό ενός καναλιού εργαζόμενους και από άλλες εταιρείες της ιδιοκτησίας τους, καταστρατηγώντας κάθε προστασία των εργαζόμενων οι οποίοι θα καταλήξουν άνεργοι, ημια πασχολούμενοι ή «μεταφερόμενοι»
από εταιρεία σε εταιρεία κατά βούληση των ιδιοκτητών, και μάλιστα σε περίοδο που αυξάνεται ραγδαία η ανεργία;
Φυσικά, από τον κομματικό έλεγχο και την απορρύθμιση μέσω αδιαφανών διαδικασιών δεν ξέφυγε ούτε η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Καθημερινά παρακολουθούμε στη Διαύγεια σωρεία αποφάσεων για αποσπασματικές, φωτογραφικές προσλήψεις στην ΕΡΤ.
Κυρίαρχο κριτήριο των προσλήψεων φαίνεται να είναι η αμαρτωλή «προσωπική συνέντευξη», η οποία μας επιστρέφει σε άλλες εποχές και πρακτικές της γνώριμης ΝΔ.
Από την άλλη, εργαζόμενοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν ότι οι εκπομπές τους «κόβονται» χωρίς αιτιολογία, οι ίδιοι μπαίνουν στο «ψυγείο» ή μετακινούνται χωρίς τη συναίνεση τους σε άλλα τμήματα όπου μάλλον δεν…ενοχλούν και τόσο πολύ.
Παράλληλα, περιορίζεται συνεχώς ο ενημερωτικός χαρακτήρας της ΕΡΤ, ακριβές μεικτές ή εξωτερικές παραγωγές, κυρίως ψυχαγωγικού περιεχομένου, έχουν γίνει κανόνας, ενώ η ΕΡΤ διαθέτει έμπειρο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.