Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορικάΟ Νίκος Καλογήρου...

Ο Νίκος Καλογήρου καθηγητής και πρόεδρος στο τμήμα Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών έδωσε συνέντευξη για το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς στον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, και στην τηλεφημερίδα elliniko-fenomeno.gr την εφημερίδα Fenomeno news..και στην Ελεύθερη Ώρα.

Ο Νίκος Καλογήρου καθηγητής και πρόεδρος στο τμήμα Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών έδωσε συνέντευξη για το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς στον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, και στην τηλεφημερίδα elliniko-fenomeno.gr την εφημερίδα Fenomeno news..και στην Ελεύθερη Ώρα.

Νίκο Βάνη. Κύριε Καλογήρο σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας…

Νίκος Καλογήρου Ευχαριστώ για την πρόσκληση Νίκο Βάνη..

Νίκο Βάνη. Το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς που βρίσκεται.

Νίκος Καλογήρου «Γνωρίζω την ιστορία» Το οικόπεδο Του Στέφανου Δραγούμη και Ίων Δραγούμη και Φίλιππο Δραγούμη, Που βρίσκεται στην περιοχή μπελάς στο Βογατσικό καταγωγής της οικογένειας Των Δραγούμηδων.

το Γνωρίζω διότι Ο Συνεργάτης μου Νικόλαος Μουτσόπουλος αλλά και καθηγητής του ΑΠΘ Παναγιώτης Τσολάκης της Ιστορίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ο οποίο καταγόταν από την καστόρια και γνώριζε και για την Πατρική κατοικία των Δραγούμηδων στο Βογατσικό στην οδού Στέφανου Δραγούμη στον τόπο και συγκεκριμένη στην τοποθεσία «Μπέλα Μπαΐρ» όπου βρίσκονται τα απομεινάρια της πυρπολημένης οικίας είχε μια πρόταση από τον τότε νομάρχη Καστοριάς Γιώργο Καπαχτσή την περίοδο 28 -7 -2002 Γεωργού Καπαχτσή να γίνει μουσείο του Στέφανου Δραγούμη και Ίων Δραγούμη και Φίλιππο Δραγούμη, Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Αντινομάρχης Καστοριάς Κώστας Λιάντσης αλλά και Ο δήμαρχος του Ίωνα Δραγούμη Στεργιόπουλος Γεώργιος,

Όπου να γήινη προμελέτη και ειδικά μελάτη για το μουσείο των Δραγούμηδων για το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη στο Βογατσικό στην περιοχή μπελάς,

Στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης Έρευνας (ΚΠΣ) Της Έρευνας για μελάτη για το μουσιού των Δραγούμηδων από τον Ν. Μουτσόπουλο

Τα χαρακτηριστικά έχει στο Aρχιτεκτονικό ύφος ‘Μακεδονική’ αρχιτεκτονική του μουσιού των Δραγούμηδων που ο Μουτσόπουλος που ήθελε, Συνήθως όμως το κτίριο είναι παραδοσιακό «μακεδονικό» πέτρινο διώροφο σπίτι των Δραγούμηδων, τους τοίχους των δυο κάτω πατωμάτων και με ελαφριά κατασκευή στον πάνω.

Τα κάτω πατώματα έχουν λίγα και μικρά παράθυρα και καλά ασφαλισμένη είσοδο.

Στο ισόγειο, που σε επικλινή εδάφη είναι ημιυπόγειο, αλλά στην εξώπορτα με τείχος να προστατεύει το οίκημα,

Με την σχεδόν σταθερή θερμοκρασία χειμώνα- καλοκαίρι, είναι κατάλληλος χώρος, Τα επάνω πατώματα, χρησιμεύουν για την διαμονή τις γιορτές και την καθημερινή ζωή της οικογένειας των Δραγούμηδων.  

Επίσης συμφώνησαν σε ποιο πρόγραμμα θα εντάξουν συγκεκριμένα στα προγράμματα Ε.Π.Τ.Α.50% και το υπόλοιπο από Κατανομή ΣΑΤΑ για κάλυψη έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, πρόγραμμα ο προϋπολογισμός που ανέρχεται  σε 800 000.ευρώ,…Ο Νικόλαος Μουτσόπουλος μαζί με φοιτητές του είχε προχωρήσει σε σκαρίφημα αυτό που υπάρχει σκαρίφημα και στην εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα αλλά και την τηλεφημερίδα elliniko-fenomeno.gr.

Νίκο Βάνη. Κύριε Καλογήρου. Ο Πρώην δήμαρχος του Ίωνα Δραγούμη Στεργιόπουλος Γεώργιος με διευκρίνισε όταν έφυγε από δήμαρχος, Όταν τελείωσε τη Θητεία του, Ο επόμενος δήμαρχο που έπρεπε να την κατάθεση μελέτη στη νομαρχία Καστοριάς δεν το έκανε ..

Νίκο Βάνη. Κύριε Καλογήρου και Ο πρώην νομάρχης Καστοριάς Κώστας Λιάντσης.. μου  είπε σε μια συνέντευξη που μου έδωσε, Περίμενα την μελέτη να φέρει ο δήμαρχος του Ίωνα Δραγούμη για το οικόπεδο της οικογένειας δραγούμη από τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΑΠΘ Νικόλαο Μουτσόπουλο αλλά και τον Παναγιώτης Τσολάκης της Ιστορίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ και με  και στους φοιτητές που κάνανε την μελέτη του Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Διότι ο φάκελος της κατάθεσης έλλειπε και η μελέτη , όποτε όλος φάκελος ήταν στον αέρα

Ο Νίκος Καλογήρου ακριβώς έτσι είναι που τα λέει και ο πρώην νομάρχης Καστοριάς Κώστας Λιάντσης, που Ο Νικόλαος Μουτσόπουλος είχε τελειώσει την μελέτη παρότι  τον είχε ενοχλήσει επανειλημμένα, Τον επόμενο δήμαρχο που δεν δείχνε το ανάλογο ενδιαφέρον ενώ ο Νικόλαος Μουτσόπουλος μαζί με φοιτητές είχε κανί αρκετή δουλειά, Και είχε συγκεκριμένα κανί αυτοψία στο οικόπεδο στην περιοχή μπελάς στο Βογατσικό καστόρια καταγωγής της οικογένειας Των Δραγούμηδων.

Ο Νίκος Καλογήρου επίσης σε όλα τα παραπάνω που τόνισα με τον Νικόλαο Μουτσόπουλο και με τον Παναγιώτης Τσολάκης της Ιστορίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, μας βοήθησε ο Ιατρός Τζημάκας Χρυσόστομος Πνευμονολόγος, της Θεσσαλονίκης που είχε καταγωγή από το Βογατσικό καστόρια και μας είχε πάει μαζί με τον πρώην νομάρχης Καστοριάς τον Γιώργο Καπαχτσή και τον Κώστα Λιάντση αλλά και Πρώην δήμαρχος του Ίωνα Δραγούμη Στεργιόπουλο Γεώργιο αλλά και στην ιστορική καμένη οικία τον των Δραγούμηδων στην οδού Στέφανου δραγούμη και συγκεκριμένη στην τοποθεσία «Μπέλα  Μπαΐρ» όπου βρίσκονται τα απομεινάρια της καμένης οικείας των Δραγούμηδων στο Βογατσικό καστόρια..

Ο Νίκος Καλογήρου.. εμείς “είμεθα” στην διάθεση του δημάρχου Αργούς Ορεστικό τον Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου και την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς,  αλλά και τον Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη που μπορούν και σήμερα να γίνει το μουσείο των Δραγούμηδων……..

 

Νίκο Βάνη. Κύριε Καλογήρου σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκρισή.

Νίκος Καλογήρου.. Νίκο Βάνη Ευχαριστώ για την πρόσκληση είμαι πάντα στην διάθεση σας..

Το καμένο σπίτι του Δραγούμη που το έκαψαν οι τουρκικοί το 1912 και στο αβαθώς φαίνεται καθαρά το σπίτι των Νικόλαο Βαδραχάνη Κωνσταντίνο Βαδραχάνη.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...