Έλενα Βάνη
Έντονες συγκρούσεις ξέσπασαν από την Τετάρτη ανάμεσα στους αντάρτες και τους νομιμόφρονες του καθεστώτος. Ο δρόμος προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης ήταν κλειστός εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε εξαιτίας των φιλοκυβερνητικών ελευθέρων σκοπευτών σύμφωνα με την Αssociated Press.
Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι έχουν πλέον λάβει τον έλεγχο του συνόλου της Τρίπολης. Οι τελευταίες μάχες ήταν επικεντρωμένες στην περιοχή του Αμπού Σαλίμ, δίπλα στην Ένωση και σε μια διαβόητη φυλακή. Το Αμπού Σαλίμ πιστεύεται ότι είναι από τα τελευταία οχυρά όπου παραμένουν οι καθεστωτικοί στο εσωτερικό της πρωτεύουσας.
Από την άλλη πλευρά, ο Λίβυος ηγέτης σε ηχητικό του μήνυμα σε μια νύχτα υποσχέθηκε να πολεμήσει μέχρι «την νίκη ή το μαρτύριο…» Ενώ δεν παρέλειψε για ακόμη μια φορά να προτρέψει τους κατοίκους της Λιβύης που είναι πιστοί στο έθνος της Βόρειας Αφρικής να πολεμήσουν για μια ελεύθερη Τρίπολη από τους «διαβόλους και τους προδότες».
Ωστόσο οι αξιωματούχοι του Μεταβατικού Συμβουλίου επικήρυξαν νεκρό ή ζωντανό τον Μουαμάρ Καντάφι. Οι αντικαθεστωτικοί μάλιστα προσφέρουν αμνηστία για όποιον τον παραδώσει ή τον σκοτώσει. «Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι όποιος από τον στενό κύκλο του Καντάφι τον σκοτώσει ή τον παραδώσει, η κοινωνία θα του δώσει αμνηστία ή χάρη για οποιοδήποτε έγκλημα έχει κάνει» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επιχειρηματίας από τη Βεγγάζη προσφέρει 1,3 εκατ. δολάρια αμοιβή για τη σύλληψη του Μ.Καντάφι.
Στο διπλωματικό πεδίο ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διευκρίνισε σήμερα ότι η διάσκεψη των “Φίλων της Λιβύης”, που έχει προγραμματιστεί για την 1η Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, θα διευρυνθεί και πέρα από την Ομάδα Επαφής και θα περιλαμβάνει την Κίνα τη Ρωσία την Ινδία και την Βραζιλία, δηλαδή την οικονομική ομάδα BRIC.
Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασίλειου ανάφερε στο Sky ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί την παροχή απόρρητων πληροφοριών και στοιχείων για να βοηθήσει να εντοπίσουν τον Καντάφι. Κατά συνέχεια το Sky news μετέδωσε την πιθανότητα ο Μουαμάρ Καντάφι να διέφυγε μέσω ενός περίπλοκου συστήματος με σήραγγες κάτω από το συγκρότημα κατοικιών που χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο στην περιοχή Μπάμπ αλ Αζιζίγια, στην Τρίπολη. Στη διάρκεια των 42 χρόνων της κυριαρχίας του, ελάχιστοι άνθρωποι είχαν δει αυτές τις σήραγγες, με αρκετούς πάντως να υποστηρίζουν ότι αυτοί οι δρόμοι διαφυγής δεν υπήρξαν ποτέ.
Οι εξελίξεις αναμένουν να δείξουν το τέλος μια εποχής;;; Έφτασε αυτή η στιγμή;
Το σίγουρο είναι ότι ο βετεράνος συνταγματάρχης, που κατάφερε μέχρι στιγμής η χώρα του να μην χρωστάει ούτε ένα σέντς, δεν θα εγκαταλείψει έτσι απλά τα όπλα… ίσως κρύβει έναν ακόμη άσσο στο μανίκι.
Πηγή: Ηuffington Post