Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΒιογραφικάΟ Μάρκος Δραγούμης...

Ο Μάρκος Δραγούμης (1926 – 2011)και ήταν γιος του Νικολάου Δραγούμη με καταγωγή από το Βογατσικό της Καστοριάς Δυτικής Μακεδονίας.

Γράφει ο Δημοσιογράφος Νίκος Βάνης

Ο Μάρκος Δραγούμης (1926 – 2011)και ήταν γιος του Νικολάου Δραγούμη με καταγωγή από το Βογατσικό της Καστοριάς Δυτικής Μακεδονίας.

Σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του η δίχρονη εξορία του στον Αϊ-Στράτη, αρχές του50, η εκλογή του ως βουλευτή της ΕΔΑ το ’57 και η παραίτησή του υπέρ του Μερκούρη, το κίνημα ειρήνης του ’60, ο αντιδικτατορικός αγώνας με το ΠΑΜ το ’67-74, η έντονη κριτική του στον υπαρκτό αλλά και τον θεωρητικό σοσιαλισμό, η πορεία προς τον φιλελευθερισμό το ’70, η διεύθυνση των γραφείων Τύπου των ελληνικών πρεσβειών στο Λονδίνο, τη Βαρσοβία και αλλού, η διεύθυνση της ελληνικής μεταφραστικής υπηρεσίας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες τη δεκαετία του ’90.Ο Μάρκος Δραγούμης, του οποίου το όνομα φέρει το ΚΕΦίΜ, στη μακρά και πολυτάραχη ζωή του έζησε από κοντά όλες σχεδόν τις στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας μετά τον πόλεμο.

Μαχητικός και παραγωγικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, ερευνητής και αρθρογράφος από το 1960 μέχρι τον θάνατό του έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων, μελέτες, βιβλία και μεταφράσεις με οικονομικό και πολιτικό – ιστορικό περιεχόμενο. Το αρχείο του πλέον βρίσκεται στα γραφεία ΚΕΦίΜ και σύντομα θα διατίθεται σε ερευνητές και μελετητές της ελευθερίας, στη Στέγη Ελευθερίας – Μάρκος Δραγούμης.

Το μείζον συγγραφικό του πόνημα -όπως έλεγε ο ίδιος- ήταν η «Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό», που πρωτοεκδόθηκε το 1991 και επανεκδόθηκε σημαντικά εμπλουτισμένη, τέλος του 2010. Ενα βιβλίο-ποταμός, 600 σελίδων, σταθμός στην ελληνική φιλελεύθερη βιβλιοπαραγωγή, που αναλύει συστηματικά τόσο τις απαρχές και τις ιδεολογικές βάσεις των φιλελεύθερων ιδεών, όσο και την πορεία τους και τις διάφορες μορφές τους μέχρι τις μέρες μας.

Αιώνια έφηβος, ανεξάντλητα αισιόδοξος, παραγωγικότατος μέχρι τέλους παρά τις περιπέτειες της υγείας του, ήταν αναμενόμενο να συνδεθεί και να συμπορευτεί τα τελευταία χρόνια με τους νέους ανθρώπους που προσπαθούν να ξαναφέρουν τις φιλελεύθερες ιδέες στην ελληνική πολιτική έρημο. Χρηματοδότησε και προσέφερε τα δικαιώματα της επανέκδοσης του βιβλίου του στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών και βοήθησε με κάθε τρόπο όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς του φιλελεύθερου χώρου.

(το παραπάνω κείμενο βασίζεται εκτενώς σε άρθρο του τ. Γραμματέα του ΚΕΦίΜ, Στρατή Κατάκου που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, στις 6 Ιουλίου του 2011)

Η Λένα Δραγούμη είναι αρχιτέκτονας και χήρα του αείμνηστου Μάρκου Δραγούμη. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία της Στέγης Μάρκος Δραγούμης που στεγάζει το ΚΕΦίΜ.

Μάρκος Ν. Δραγούμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πήδηση στην πλοήγησηΠήδηση στην αναζήτηση

Μάρκος Ν. Δραγούμης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1926
Θάνατος 2  Ιουλίου 2011
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
συγγραφέας
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημα Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα μέλος της Βουλής των Ελλήνων(εκλογική περιφέρεια Αθηνών)

Ο Μάρκος Δραγούμης (19262 Ιουλίου 2011) ήταν Έλληνας αρθρογράφος και συγγραφέας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μέλος της οικογένειας Δραγούμη και ήταν γιος του Νικολάου Δραγούμη και της Αμαρυλλίδος Ζάννου. Επίσης ήταν απευθείας απόγονος του Μάρκου Δραγούμη. Σπούδασε ιατρική και αναμείχθηκε με το αριστερό κίνημα της εποχής με αποτέλεσμα να εξοριστεί δύο χρόνια στον Αϊ Στράτη. Το 1957 έθεσε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του 1957 με την ΕΔΑ, με την οποία και εξελέγη. Παραιτήθηκε όμως υπέρ του Σταμάτη Μερκούρη προκειμένου να σταματήσει η δίωξη του τελευταίου[1]. Τη δεκαετία του 1960 έλαβε μέρος στο κίνημα ειρήνης.

Το 1966 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία για να εκπονήσει την διατριβή του, την οποία όμως διέκοψε για να αφιερωθεί στον αντιδικτατορικό αγώνα.[2] Από το 1970 στρέφεται οριστικά προς τον φιλελευθερισμό ασκώντας παράλληλη κριτική προς τονσοσιαλισμό[1]. Μετά την πτώση της Χούντας ανέλαβε υπεύθυνος τύπου στις ελληνικές πρεσβείες του Λονδίνου, της Βαρσοβίας κ.α. καθώς και διευθυντής της ελληνικής μεταφραστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες[2].

Αρθρογραφούσε[2] τακτικά στις εφημερίδες «Αυγή», «Athens Daily News» και «Δημοκρατική Αλλαγή», υπήρξε συνεργάτης[2] του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», μετάφρασε διάφορα έργα ενώ μελέτες του είχαν δημοσιευθεί σε περιοδικά ιστορικό-πολιτικού περιεχομένου. Συνέγραψε αρκετά βιβλία μεταξύ των οποίων και το έργο «Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό» (1991), το οποίο κατόπιν αποφάσεώς του διέπεται από άδεια Creative Commons[2].

Απεβίωσε στις 2 Ιουλίου 2011 στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών[1]. Το όνομά του φέρει τιμητικά το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης

 

Οικογένεια Δραγούμη  Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η οικογένεια Δραγούμη πρόκειται για παλιά μεγαλοαστική[1] οικογένεια πολιτικών και λογίων με καταγωγή από τοΒογατσικό[1] της Δυτικής Μακεδονίας. Μεταξύ αυτών σημαντικότερα είναι οι Στέφανος Δραγούμης, πρωθυπουργός, και Ίων Δραγούμης, πολιτικός και λόγιος.

Η οικογένεια έλκει την καταγωγή της από το Βογατσικό της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά τα μέλη της έδρασαν κυρίως στηνΚωνσταντινούπολη και τηνΑθήνα. Γενάρχης της οικογένειας του αθηναϊκού κλάδου θεωρείται ο Μάρκος Δραγούμης, Φιλικόςκαι πληρεξούσιος στις εθνοσυνελεύσεις της Τροιζήνας και της Ερμιόνης. Στην Αθήνα η οικογένεια εγκαταστάθηκε λίγο μετά την επανάσταση και σύντομα διακρίθηκε μεταξύ των άλλων οικογενειών, ιδιαίτερα προς τα τέλη του 19ου αιώνα.

Παιδιά του Μάρκου Δραγούμη ήταν οι Ιωάννης Δραγούμης, σύζυγος της Χαρίκλειας Παπαρρηγοπούλου, και Νικόλαος Δραγούμης, συγγραφέας, λόγιος και πολιτικός. Ο γιος του Ιωάννη, Δημήτριος παντρεύτηκε την Ιουλία Πασπάτη – Σκυλίτση (18581937), διηγηματογράφο, αποκτώντας τέσσερα παιδιά, τα οποία συγγένεψαν με τις οικογένειες Ράλλη, Ζάννου κ.α. Παιδιά του Νικόλαου Δραγούμη ήταν οι Μάρκος (18401909), διπλωμάτης και συγγραφέας, και Στέφανος (18421923), πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο τελευταίος παντρεύτηκε[1] την Ελισάβετ Κοντογιαννάκη, κόρη τραπεζίτη, και μαζί απέκτησαν έντεκα παιδιά[1]: την Ναταλία, σύζυγο Παύλου Μελά(18701904), αξιωματικού, μακεδονομάχου και γιου του πρώην δημάρχου Αθηναίων Μιχαήλ Μελά, την Μαρία, σύζυγο Μ. Καζούλη, την Έφη, σύζυγο Ι. Καλλέργη, τη Χαρίκλεια, σύζυγο Ι. Κοκκώνη, τη Ζωή, σύζυγο Jolio Palencia, την Αλεξάνδρα, σύζυγο Γ. Ξύδη καθώς και τους Φίλιππο, Αλέξανδρο, αρχιτέκτονα, Ίωνα και Νικόλαο Δραγούμη. Από τους παραπάνω διακρίθηκαν ιδιαιτέρως οι Ίων (18781920), πολιτικός και αρχηγός της αντιπολίτευσης, Φίλιππος, βουλευτής και διπλωμάτης καιΑλέξανδρος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ. Ο Παύλος Μελάς απέκτησε με τη Ναταλία έναν γιο, τον Μιχαήλ, κόρη του οποίου είναι η γλύπτρια Ναταλία Μελά, και μια κόρη, τη Ζωή (χημικό), η οποία παντρεύτηκε τον Ιωαννίδη και κόρη των οποίων είναι η Ναταλία Ιωαννίδη. Ο Αλέξανδρος Δραγούμης, σύζυγος Σόνιας Δουλγκέρωφ, απέκτησε τέσσερα παιδιά, την Λίζα (1916), την Ελένη (1917), τον Στέφανο (19181992) και τον Ίωνα (1919). Ο Στέφανος Δραγούμης, γιος του Αλέξανδρου, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στηΔρέσδη, παντρεύτηκε την Σεμιράμιδα Πυλαρινού, κόρη του Κωνσταντίνου Πυλαρινού, και απέκτησε τρία παιδιά, τον Αλέξανδρο την Ελένη και τη Σοφία. Ο Φίλιππος Δραγούμης, ο οποίος παντρεύτηκε την Ελένη Βαλαωρίτη, κόρη του Ιωάννη, απέκτησε έναν γιο, τον βυζαντινολόγο και μουσικό Μάρκο Δραγούμη, πατέρα της ηθοποιού Ναταλίας Δραγούμη και του Φίλιππου Δραγούμη, εκ των ιδρυτών του Ελληνικού Κέντρου Προστασίας Αγρίων Ζώων στην Αίγινα και μέλος της κεντρικής επιτροπής των Οικολόγων πράσινων. Επίσης ο Φίλιππος είχε μία κόρη, τη Ζωή, σύζυγο Ιωάννου Μαζαράκη -Αινιάνος, στρατιωτικού, νομάρχη Καστοριάς και γενικού Γραμματέα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, τους Κωνσταντίνο, Αλέξανδρο και Φίλιππο Μαζαράκη – Αινιάνα.

Μέλη

  • Μάρκος Δραγούμης, μέλος της Φιλικής εταιρείας, βουλευτής και γενάρχης του αθηναϊκού κλάδου της οικογένειας Δραγούμη
  • Ιωάννης Δραγούμης, σύζυγος Χαρίκλειας Παπαρηγοπούλου και γιος του Μάρκου
  • Μανώλης Δραγούμης, γιος του Ιωάννη
  • Αγγελική Δραγούμη, σύζυγος Γιώργου Σκανδάλη και κόρη του Μανώλη
  • Μαρία Σκανδάλη, σύζυγος Ιωάννη Βαξεβάνογλου και κόρη της Αγγελικής
  • Αριέττα (Έττα) Δραγούμη, σύζυγος Γιάννου Γιαννηκώστα και κόρη του Δημητρίου
  • Νικόλαος Δραγούμης, σύζυγος Αμαρυλλίδος Ζάννου και γιος του Δημητρίου
  • Μαρίκα Δραγούμη,[5] κόρη του Νικολαου
  • Στέφανος Δραγούμης, πρωθυπουργός της Ελλάδας, σύζυγος Ελισάβετ Κοντογιαννάκη[1] και γιος του Νικόλαου
  • Ναταλία Δραγούμη, σύζυγος Παύλου Μελά και κόρη του Στέφανου
  • Νικόλαος Σ. Δραγούμης, ζωγράφος και γιος του Στεφάνου
  • Ίων Δραγούμης, βουλευτής, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγγραφέας και γιος του Στέφανου
  • Μαρίκα Δραγούμη, σύζυγος Ιωάννη Καζούλη, κόρη του Στέφανου και αθλήτρια αντισφαίρισης του ΟΑΑ[6]
  • Φίλιππος Δραγούμης, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και γιος του Μάρκου
  • Ναταλία Δραγούμη, ηθοποιός και κόρη του Μάρκου
  • Ζωή Δραγούμη, σύζυγος Ιωάννη Μαζαράκη – Αινιάνος, κόρη του Φίλιππου και αθλήτρια αντισφαίρισης του ΟΑΑ[6].
  • Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν, υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και γιος της Ζωής
  • Αλέξανδρος Μαζαράκης – Αινιάν, καθηγητής αρχαιολογίας και γιος της Ζωής
  • Φίλιππος Μαζαράκης – Αινιάν, ιστορικός, μουσειολόγος, συγγραφέας και γιος της Ζωής
  • Στέφανος Δραγούμης, πολιτικός μηχανικός και γιος του Αλέξανδρου
  • Αλεξάνδρα Δραγούμη[5], σύζυγος Γεωργίου Ξύδη σε α΄ γάμο & Αντωνίου Κριεζή σε β΄ γάμο και κόρη του Στέφανου
  • Στέφανος Ξύδης, καθηγητής πανεπιστημίου, πρωταθλητής αντισφαίρισης και γιος της Αλεξάνδρας
  • Έφη Ξύδη, σύζυγος Νικολάου Απέργη και γιος της Αλεξάνδρας
  • Φαίνη Ξύδη, πρωταθλήτρια αντισφαίρισης και κόρη της Αλεξάνδρας
  • Αλέξανδρος Ξύδης, διπλωμάτης, τεχνοκριτικός, συλλέκτης έργων τέχνης και γιος της Αλεξάνδρας
  • Ρωξάνη Ξύδη
  • Ευστράτιος Ξύδης, πιλότος και γιος της Αλεξάνδρας
  • Έφη Δραγούμη, σύζυγος Ιωάννη Καλλέργη και κόρη του Στέφανου
  • Στέφανος Καλλέργης, σύζυγος Μαρίας Νικολάου Βότση και γιος της Έφης
spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η ιστορική εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ετοιμάζεται να επιστρέψει στα περίπτερα της Μακεδονίας.

Η ιστορική εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ετοιμάζεται να επιστρέψει στα περίπτερα της Μακεδονίας, με προγραμματισμένη επανέκδοση το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου (θα κυκλοφορεί κάθε Σάββατο, μαζί με το περιοδικό «Η πόλη μας»). Εκδότης ο Γιάννης Φιλιππάκης, σύμβουλος έκδοσης ο Μανώλης Κοττάκης, Διευθυντής έκδοσης ο...

Διώχνουν ακρίτες νησιών του Αιγαίου από τα σπίτια τους με επίκληση Οθωμανικού Δικαίου!

Έγγραφο-ντροπή του Υπουργείου Οικονομικών προς κάτοικο των Αρκιών Δωδεκανήσου αμφισβητεί το 2025 την νομιμότητα αγοραπωλησίας που έγινε το 1991 με αναφορές στον ...Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή και το «τοπικό δίκαιο» που παρήγαγε Έγγραφο ντροπή του Υπουργείου Οικονομικών προς κατοίκους των ακριτικών Αρκιών Δωδεκανήσου...

Η ΕΡΤ τρόπος κάλυψης των χθεσινών μαζικών διαδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη Είναι Ντροπή και σε δεκάδες ακόμη πόλεις της Ελλάδας 

Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη σε ολόκληρη τη χώρα και στο εξωτερικό υποβαθμίστηκαν με ακραίο τρόπο από την ΕΡΤ. ΕΡΤ «έπνιξε» τη φωνή τους μεταφέροντας διεκπεραιωτικά την είδηση που δεν μπορούσε πλέον να αγνοηθεί . Το έγκλημα...

Ο Ανέστης Μαντάς με το νέο τραγούδι Χορέψτε Στα Τραπέζια. Στο studio του Ράδιο “Ελληνικό Φαινόμενο” elliniko fenomeno com και στο elliniko fenomeno...

Φίλοι μου ακροατές ο σημερινός καλεσμένος είναι ο Ανέστης Μαντάς καλλιτέχνης του Ελληνικού πενταγράμμου ,φίλος χρόνια και ζαμάνια. Ανέστη  μου καλώς ήλθες στην Θεσ/νίκη, μαζί θα κάνουμε την εκπομπή  “Ελληνικό Φαινόμενο” μια και είσαι γνήσιο παιδί της πόλης μας, και...