Ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης Γράφει .
Μακεδονικού Αγώνα Στα 1904
Στις 22 του ίδιου μηνός σώματα Κρητών εθελοντών ξεκίνησαν προς βορρά. Όταν έφτασαν έξω από το Βογατσικό οι κάτοικοι του βγήκαν και τους υποδέχθηκαν με ακράτητο ενθουσιασμό και έστησαν χορό που τον απεκάλησαν χορό της λευτεριάς, τον οποίο έσυρε πρώτος ο ιεροδιδάσκαλος Παπαδήμος Οικονόμου. Μετά το χορό ο ίδιος ανέπεμψε ευχαριστήρια δέηση στον ύψιστο, γιατί τους αξίωσε από πολυχρόνια σκλαβιά, να ιδούν και στον τόπο τους την ποθητή λευτεριά που την έφεραν γενναία παιδιά της Κρήτης.
Μετά το Βογατσικό οι Κρήτες εθελοντές ξεκίνησαν για άλλα χωριά της Καστοριάς. Κατά την πορεία τους όμως συνάντησαν τρεις ντόπιους αρχηγούς τον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο από την Κλεισούρα, τον Στέφανο
Γρηγορίου από το Μοναστήρι και τον Κούντουρα από τη Βλάστη. Και οι τρεις αυτοί παρουσιάσθηκαν στον Κατεχάκη και δήλωσαν ότι τίθενται στις διαταγές του. Ο Κατεχάκης αποδέχθηκε τη δήλωση τους.Στο μεταξύ είχαν φθάσει στο Κωσταράζι και άλλα σώματα Κρητών εθελοντών, με αρχηγούς τον Βασίλη Πούλακα, Γιάννη Πούλακα και Οδυσσέα Μάντακα, από τους Λάκκους των Χανίων. Άλλος τότε κρητικός ο Ηλίας Δεληγιαννάκης από την Αργυρούπολη της Ρεθύμνης είχε μεταβεί με τον Γιάννη Μαυρογέννη στην Κορησσό της Καστοριάς να αφοπλίσουν τους Τούρκους κατοίκους της. Ενώ ο Μανώλης Νικολούδης πήγε στη Μηλίτσα για να αποκόψει τα σύρματα της τηλεγραφικής γραμμής ‘Αργούς Ορεστικού.
Στις 24 Οκτωβρίου, Τούρκοι στρατιώτες που επιβιβάστηκαν σε πλοιάρια στην Καστοριά ξεκίνησαν για το Μαυροχώρι για να προμηθευθούν τρόφιμα. Δεν πρόλαβαν όμως να κάμουν τις προμήθειες τους γιατί οι πυκνοί πυροβολισμοί του Σώματος Νικολούδη, που είχαν μεταβεί νωρίτερα στο χωρίο αυτό, τους ανάγκασαν να παραδοθούν.
Στις 25 Οκτωβρίου κάτοικοι της Βλάστης πληροφορήθηκαν το ατύχημα της 5ης Μεραρχίας από περιπλανόμενους Έλληνες στρατιώτες τους οποίους βρήκαν στις δασωμένες περιοχές του χωριού τους. Οι Βλατσιώτεςτη μέρα εκείνη βρέθηκαν σε δύσκολη θέση γιατί ο Ναζί μπέης από το Παληοχώρι, σημερινό Φούφα, είχε αποθρασυνθεί εξαιτίας του ατυχήματος της Μεραρχίας και ζήτησε από αυτούς να παραδώσουν τα όπλα τους. Οι Βλατσιώτες όμως έδωσαν την απάντηση πως τα όπλα είχαν παραδοθεί στον Ελληνικό στρατό.
Την ίδια μέρα 25 Οκτωβρίου, οι αρχηγοί των εθελοντικών σωμάτων Μακρής ή Δικόνυμος από τη Χαλλικράτη Σφακιών κι ο Γιάννης Καραβίτης από την Ανάπολη της ίδιας επαρχίας βρίσκονταν στην Κλεισούρα και πήραν εντολή να μεταβούν στη Βλάστη, οι Τούρκοι βρήκαν την ευκαιρία να μπουν στην Κλεισούρα και να την παραδώσουν στη φωτιά. Κάηκαν 112 σπίτια 38 καταστήματα και η εκκλησία του Αγ. Νικολάου.
Οι δύο αρχηγοί Μακρής και Καραβίτης προκειμένου να μεταβούν στο Βογατσικό όπως είχαν διαταχθεί κατάρτισαν αμυντικό σώμα από κατοίκους της. Όταν όμως έφευγαν πληροφορήθηκαν τη θλιβερή είδηση πως Τούρκοι ποιμένες σκότωσαν τον Έλληνα ανθυπολοχαγό Γεωργικόπουλο με έξη στρατιώτες του, που περιπλανιόνταν μετά το ατύχημα της 5ης Μεραρχίας τους ζήτησαν πληροφορίες για τη διαδρομή τους προς την Κοζάνη.
Στις 27 Οκτωβρίου συγκροτήθηκε στη Μηλίτσα της Καστοριάς στρατιωτικό συμβούλιο. Σ’ αυτό ο Κατεχάκης ανήγγειλε τη χαρμόσυνη είδηση της κατάληψης της θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό στρατό. Κατόπι στο ατύχημα της 5ης Μεραρχίας και είπε πως ο εχθρός μετά την επιτυχία του εκείνη θα επιδιώξει με ισχυρές δυνάμεις να ανακαταλάβει τη Νεάπολη. Και όπως πρόβλεψε ο Κατεχάκης έτσι και έγινε.
Τουρκικός στρατός που είχε ξεκινήσει από την Καστοριά και από το ‘ Αργός Ορεστικό είχε την απόφαση να μην αφήσει ζωντανή κάθε ελληνική πνοή που θα συναντούσε κατά την πορεία του.
Ένα τμήμα αυτού του Τουρκικού στρατού ξεκόπηκε από την κυρία δύναμη και κατευθύνθηκε στο χωριό Αμπελόκηποι της Καστοριάς. Το χωριό αυτό υπεράσπιζε ο Βασίλης Πούλακας. Ένα άλλο τμήμα κατευθύνθηκε στη Μηλίτσα που την υπεράσπιζε ο Κρητικός Λεωνίδας Παπαμαλέκος από το Βόμο Αποκορώνου Χανίων.
Όταν όμως ήρθε η στιγμή που ο Βασίλης Πούλακας και ο Λεωνίδας Παπαμαλέκος μαζί με τους άνδρες τους ν’ αφήσουν τα δύο αυτό χωριά, έφυγαν με μάτια πλημμυρισμένα από δάκρυα. Γιατί στο μεν πρώτο χωριό άφησαν νεκρό τον Καραμανλάκη και οτο δεύτερο το σημαιοφόρο Μάρκο Βούρβαση.
Στις 29 Οκτωβρίου η τούρκικη δύναμη που ξεκίνησε από την Καστοριά και από το Αργός Ορεστικό σταμάτησε έξω από το Βογατσικό και ζήτησε από τους κατοίκους του την παράδοση του.
Στο Βογατσικό βρίσκονταν τις μέρες αυτές δύο ντόπιοι οπλαρχηγοί. Ο Γιώργος Μακρής από τα Γρεβενά κι ο καπετάν Λάζος Αποστολίδης από τη Λεύκη της Καστοριάς.
Οι Βογατσιώτες αφού συνεννοήθηκαν με τους οπλαρχηγούς πήραν την απόφαση να μην παραδώσουν το χωριό τους. Αλλά να προβάλουν αντίσταση και απομάκρυναν τα γυναικόπαιδα. Μπροστά στον όγκο του τούρκικου στρατού δεν μπορούσαν όμως να φέρουν αποτελέσματα και έφυγαν οι άνδρες εκεί που είχαν ασφαλισθεί τα γυναικόπαιδα τους.
Οι Τούρκοι μπήκαν στο Βογατσικό. Σκότωσαν δέκα περίπου από τους κατοίκους του και έβαλαν φωτιά απ’ την οποία ενενήντα περίπου σπίτια έγιναν στάχτη.
Στις 30 Οκτωβρίου Τούρκοι της Καστοριάς πήγαν στα χωριά Δισπηλιό, Αμπελόκηποι και Μηλίτσα και τα έκαψαν.
Στις 31 Οκτωβρίου ο Μανώλης Νικολούδης με γράμμα του προς τον Κατεχάκη ανέφερε ότι Τούρκικος στρατός ξεκίνησε από το ‘Αργός Ορεστικό για το Κωσταράζι. Ο Κατεχάκης διέταξε αμέσως τα Σώματα Γύπαρη, Παπαμαλέκου, Πούλακα και του καπετάν Στέφου να κινηθούν προς το Κωσταράζι. Όταν όμως οι αρχηγοί αυτοί αντίκρισαν τον πολυάριθμο εχθρικό στρατό, πήραν άλλη κατεύθυνση γιατί θεώρησαν ανώφελη αυτή την επέμβαση τους. Ο Ιων Δραγούμης, η σάλπιγγα του Ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα, Όσο η ευγνωμοσύνη προς τους Μακεδονομάχους θα ζει στη μνήμη του
Ελληνισμού, ψηλά θα στέκει και το όνομα του Ιωνος Δραγούμη (18Ί78-1920), που διοργάνωσε τον αγώνα στη Μακεδονία, ετοίμασε το δρόμο στο συγγενή του (άνδρα της αδελφής του) Παύλο Μελά, και μετά τον ηρωικό θάνατο εκείνου (1904) προσπαθούσε να συνεγείρει την Ελληνική νεολαία με το μήνυμα: «αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει». Πέρα από τη Μακεδονία, όλος ο Ελληνισμός .καταγωγή από το Βογατσικό της Καστοριάς, ο Ίων Δραγούμης άκουγε Από τη θέση αυτή και με τη συνεργασία του πατέρα του και του γαμπρού του Παύλου Μελά και του ιεροδιδάσκαλος Παπαδήμος Οικονόμου από το Βογατσικό της Καστοριάς ο γαμπρός του ιερέα Κωνσταντίνος Βαδραχάνης και ο αδελφός του Νικόλαος Βαδραχάνης που είχαν στενές σχέσεις με την οικογένεια Δραγούμη.Το σπίτι του Στέφανου Δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς είναι Απέναντι από το σπίτι του Κωνσταντίνος Βαδραχάνης και του Νικόλαος Βαδραχάνης

1904 ο Παύλος Μελάς φτάνει στο Βογατσικό – Επιστολή στη Ναταλία
Τη νύχτα της 27ης προς 28η Αυγούστου 1904 ο Παύλος Μελάς , με ένοπλο σώμα 35 ανδρών , που το αποτελούσαν Μακεδόνες , Μανιάτες και Κρητικοί, πέρασε κρυφά τα ελληνοοθωμανικά σύνορα, κοντά στην Καλαμπάκα και εισήλθε στα εδάφη της Μακεδονίας .
Μετά βασανιστική και περιπετειώδη πορεία 11 ημερών , σε δύσβατα μονοπάτια , για να μη γίνουν αντιληπτοί από τους Τούρκους , με κατεύθυνση τα χωριά Κηπουρειό – Πεντάλοφος – Πολυκάστανο φθάνουν στον Αλιάκμονα , τον οποίον διαβαίνουν στο ύψος της Λάγουρας .
Από το Παλαιό Κωσταράζι , όπου έφθασε ο Π. Μελάς την 8η Σεπτεμβρίου , έστειλε επιστολή στο Βογατσικό και δεν άργησε να λάβει απάντηση . Ο Καπετάν Ντόγριας έφερε την απόντηση του θερμού πατρώτη ιερέως Παπά- Δήμου Οικονόμου , υπήρξαν ο γαμπρός του ιερέα Κωνσταντίνος Βαδραχάνης και ο αδελφός του Νικόλαος Βαδραχάνης που είχαν στενές σχέσεις με την οικογένεια Δραγούμη. καθώς και αλληλογραφία του Ελληνικού Προξενείου Μοναστηρίου .
Επίσης περιέρχεται η πληροφορία , ότι ο Τουρκικός Στρατός βρίσκεται στα ίχνη τους και ερευνά την περιοχή από τη γεφυρα Σμίξης έως το Βογατσικό .
Την 10η Σεπτεμβρίου ο Παύλος Μελάς με τους άνδρες του φθάνουν στον Αι-Λια του Βογατσικού .
Εδώ αφήνω την περιγραφή των γεγονότων στον ίδιο τον Μελά , σε επιστολή στη γυναίκα του Ναταλία .
”Βογατσικό 10 Σεπτεμβρίου 1904
Εις τας 5 εγειρόμεθα καταμουσκευμένοι από την φοβεράν υγρασίαν . Πυκνοτάτη ομίχλη μας εμποδίζει να ίδωμεν εις απόστασιν πέντε βημάτων . Αρχίζει αμέσως η άνοδος .
Το όρος είναι φοβερά απότομον και υψηλόν . Οι οδηγοί κατά την συνήθειά των , μας είπαν ,ότι απαιτούνται το πολύ 3/4 έως 1 ώρα δια να αναβώμεν εις το λημέρι (τον Προφήτη Ηλίαν) . Αλλ΄ημείς κάμνομεν 3 ολοκλήρους και απελπιστικάς ώρας .
Επι τέλους φθάνομεν εκεί επάνω και ευρίσκομεν τον πρωτότοκον υιόν του ιερέως Παπά Δήμου (τον Γεώργιο , με το παρατσούκλι Τσιπτσιλίδην) και μας λέγει , ότι ο Κουντούλης ανεχώρησε χθές Παρασκευήν,εις τας 3 μ.μ με έναν διαβολεμένον οδηγόν , ο οποίος θα τον εισαγάγη απ΄ευθείας εις τη οικίαν του Χ…., όπου θα συνεννοηθή με τον Μητροπολίτην περί του σημείου συναντήσεως μας .
Μας λέγει επίσης ότι ο πατέρας του και τινες άλλοι μεμυημένοι προύχοντες μας ανέμεναν εδώ , εις τον Προφήτην Ηλίαν καθ΄όλην τη νύκτα αλλά βλέποντες , ότι δεν ερχόμεθα , απελπισμένοι με την ιδέαν , ότι θα επάθαμεν τίποτα κατήλθον περί τα εξημερώματα δια να μη τους ιδούν οι λοιποί κάτοικοι.
Μας είχαν ετοιμάσει φαγί , κρασί κλπ.
Το εκκλησάκι ονομάζεται Προφήτης Ηλίας .Έχει 7 μέτρα μήκος και 4 πλάτος , πλακοστρωμένον , εν γένει δε εγκαταλελειμμένον . Ανάπτομεν φωτιά και ζεσταινόμεθα . (Την προς τούτο άδειαν έδωκεν ο ιερεύς) .
Περί την εσπέραν , θα κατέλθωμεν ολίγον χαμηλότερα , όπου υπάρχει άλλη εκκλησία , ο Άγιος Αθανάσιος , μεγαλυτέρα και έχει σανίδας .
Εις τας 10π.μ. η πυκνή ομίχλη , η οποία τα πάντα εκάλυπτε , διελύθη . Και τότε το πρώτον είδα το Βογατσικόν , το οποίον είναι κτισμένον εις τους πόδας του αποτόμου όρους , όπου ευρισκόμεθα.
Η πόλις , αυτή καθ΄εαυτήν , είναι νόστιμη και συμπαθητική . Ακόμη περισσότερον την ηγάπησα , αναλογιζόμενος , ότι εξ αυτής κατάγεται η οικογένεια , την οποίαν , εις αυτόν τον κόσμον , υπέρ παν άλλο , λατρεύω.
Το εσπέρας , κατήλθομεν εις τον Άγιον Αθανάσιον . Εκεί ήλθε , πρώτος-πρώτος , ο διδάσκαλος Αθανάσιος Ιατρού , 45 ετών , αρκετά παχύς .
Σε βεβαιώ , ότι όλοι μας συνεκινήθημεν , μέχρι δακρύων , βλέποντες τον ενθουσιασμόν του ανθρώπου.
Ο ανήφορος εις τον Άγιον Αθανάσιον διαρκεί δύο ώρας και είναι φοβερά κοπιαστικός και εν τούτοις αυτός ο δυστυχής , με όλον του το πάχος , εφορτώθη ένα ταγάρι με λουκούμια , ούζο και παξιμάδια και έκαμεν αυτόν τον δρόμον πρώτην ίσως φοράν , δια να έλθη να μας ιδή.
Την πρώτην στιγμήν δεν ηδυνήθη να ομιλήση καν αλλά μόνον δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια του . Όλοι μας τον εφιλήσαμεν , με την καρδιά μας.
Μετ΄ολίγον ήλθεν ο Παπά-Δήμος και ένας άλλος ιερεύς , με δύο προύχοντας . Και αυτός ο δυστυχής είναι φοβερά συγκινημένος.
Μας είπαν , ότι εις Βογατσικόν το τμήμα έχει ετοιμάσει 50 παιδιά έτοιμα να λάβουν τα όπλα .
Σε φιλώ Παύλος ”
Την 11η Σεπτεμβρίου 1904 το Σώμα του Παύλου Μελά , συνεχίζοντας προς το Λέχοβο , έφτασε στη Μονή Τσιριλόβου
ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – 1904
Ἦταν Τετάρτη 13 Ὀκτωβρίου 1904. Ο ιεροδιδάσκαλος Παπαδήμος Οικονόμου Απολύτως εξαιρετική υπήρξε βέβαια η περίπτωση του Παπαδήμου Οικονόμου ο οποίος είχε σπουδάσει στο Βαρβάκειο Γυμνάσιο της Αθήνας και ανέλαβε ως διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βογατσικού το 1874. Δίδαξε επίσης σε Βλάστη, Μοσχόπολη και Κορυτσά όπου και διετέλεσε αρχιερατικός επίτροπος. Έλαβε ενεργό μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα ως πράκτορας Α΄Τάξεως και χειροτονήθηκε ιερέας κατά παράκληση των συμπατριωτών του μετά τον θάνατο του ιερέα πατέρα Ο Έλληνας – Πατριαρχικός – Δάσκαλος και Ιερέας ιεροδιδάσκαλος Παπαδήμος Οικονόμου αναδείχθηκαν τα χρόνια εκείνα, τα ισχυρότερα στηρίγματα του χειμαζόμενου Ελληνικού Έθνους, στον Βόρειο – Ελλαδικό Χώρο, και περιόρισαν τα αποτελέσματα της Βουλγαρικής Προπαγάνδας. Είναι αυτοί που, πιστοί τηρητές των πατρίων, ανεδείχθησαν πριν την έναρξη, αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ, άξιοι του Γένους και της Εκκλησίας, έχοντας προετοιμάσει το έδαφος κυρίως στις ψυχές των υπόδουλων, έχοντας διεξάγει έναν άλλον αγώνα. «Το των ψυχών έδαφος», όπως έγραψε ο Πρόξενος Λάμπρος Κορομηλάς, αυτός ήταν και ο στόχος αυτής της προσπάθειας.
Είναι εξ’ άλλου γεγονός ότι η λειτουργία των Ελληνικών Σχολείων, με την πρωτοβουλία πάντα της Εκκλησίας, δεδομένης άλλωστε και της αποκλειστικής για τον υπόδουλο Ελληνισμό, ευθύνης για την Παιδεία εκ μέρους της, βοήθησαν στην μη άλωση, αλλά διατήρηση και ισχυροποίηση της Εθνικής Ελληνικής Συνείδησης των Μακεδόνων.Η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, η οποία υπογράφεται στις 19 Φεβρουαρίου 1878, προβλέπει την Ίδρυση της Μεγάλης Βουλγαρίας που θα περιλάμβανε ολόκληρη τηνΑνατολική Ρωμυλία καθώς και μέρος της Μακεδονίας και της Θράκης. Η είδηση αυτή προκαλεί την αναταραχή των Ελλήνων στο Σισάνιο και τη Σιάτιστα Βογατσικό
Έτσι στις 16 Φεβρουαρίου 1878 λαμβάνει χώρα απόβαση Ελλήνων εθελοντών στο Λιτόχωρο. Από το Μάϊο αρχίζει αντάρτικο κίνημα στη Δυτική Μακεδονία.
Στις 13 Ιουλίου 1878 υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου που προωθεί τη Βουλγαρία, ενώ η επανάσταση στη Δυτική Μακεδονία τερματίζεται τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.Το πιο σημαντικό δε ήταν η βοήθεια που προσέφερε για την επάνοδο στον Οικουμενικό Θρόνο του Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’, γεγονός που οδήγησε στη μεγαλύτερη δυνατή δραστηριοποίηση των Ιεραρχών στη Μακεδονία.
Έτσι το 1893 ιδρύεται η «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση». Σ’ όλη τη Μακεδονία κλιμακώνεται η δράση των Ελλήνων ανταρτών. Μια δράση που έχει φυσικά τα θύματά της. Ένα από τα πρώτα θύματα του Αγώνα των Ελλήνων για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Ένωσής της με την Ελλάδα είναι ο Μακεδονομάχος Αθανάσιος Μπρούφας από το Παλιοκρίμνι (κοντά στο Πολυκάστανο Κοζάνης) στην επαρχία Βοΐου. Το Σώμα του αποβιβάστηκε στο Ελευθεροχώρι της Πιερίας στις αρχές Ιουλίου του 1896. Έπειτα από διάφορες συγκρούσεις με τουρκικά αποσπάσματα κινήθηκε προς Μορίχοβο, όπου ο ίδιος σκοτώθηκε και το Σώμα του διαλύθηκε. Πέντε άλλα σώματα ακολούθησαν το Σώμα του Μπρούφα. Τα περισσότερα κινήθηκαν από την ελληνοτουρκική μεθόριο, ενώ ένα επεχείρησε απόβαση στην Παραλία της Πιερίας. Κανένα, όμως, δεν μπόρεσε να κρατηθεί για αρκετό χρόνο και πολλά από αυτά διαλύθηκαν, μόλις εισέδυσαν στο τουρκικό έδαφος. Ωστόσο, τμήματα των σωμάτων που διαλύθηκαν κάτω από ντόπιους οπλαρχηγούς κινήθηκαν σε διάφορες περιοχές στην Κεντρική και στη Δυτική Μακεδονία και ανέλαβαν ρόλο αρματολικό. Ακολούθησε η προκήρυξη από την περιοχή της Μεγάλης Πρέσπας, στις 15 Αυγούστου 1896 και οι οπλαρχηγοί διακήρυξαν: «Ημείς, Έλληνες όντες, ελληνικήν την Μακεδονίαν θέλομεν και προς τούτο αγωνιζόμεθα».
Η τραγική ήττα της Ελλάδας στον Ελληνο – Τουρκικό Πόλεμο του 1897, αποθαρρύνει όπως ήταν φυσικό και το Μακεδονικό Ελληνισμό, ενώ παράλληλα, δίνει φτερά σε Βούλγαρους και Τούρκους. Οι πρώτοι μάλιστα βρίσκουν την ευκαιρία να ξεσπάσουν σε όργιο ληστρικής καταδρομής εναντίον των Ελλήνων. Τον υψηλότερο φόρο πλήρωσαν όπως πάντα οι Κληρικοί και οι Δάσκαλοι.Στη διετία 1898 – 1899 βρήκαν το θάνατο από διάφορες βουλγαρικές συμμορίες εξήντα τέσσερις Έλληνες, μεταξύ δε αυτών πολλοί Ιερείς. Γράφει ο Μαζαράκης γι’ αυτόν ότι ήταν «ωραίος τριακοντούτης, τύπος μελαψός, φυσιογνωμία αγαλματώδης» και περιγράφει την άφιξή του στην Έδεσσα ως εξής: «Ο διάκος του Δεσπότη βαστούσε κάτι μεγάλες λαμπάδες, που ήταν τυλιγμένες λίαν επιδεικτικώς με ρόδινο χαρτί. Οι λαμπάδες ήταν όπλα μάλιγχερ που μετέφερε ο Δεσπότης. Και ενώ ηυλόγει το πλήθος … και οι Τούρκοι Αστυνομικοί τον συνώδευσαν εις ένδειξιν τιμής, τα όπλα που θα μας ελευθέρωναν μίαν ημέραν από αυτούς, μεταφέροντο τόσο πανηγυρικώς. Κανείς δεν ηδύνατο να υποπτευθή τοιαύτην τόλμην».
Το 1902, οΊων Δραγούμης(καταγωγή το Βογατσικό Καστοριάς) διορίζεται Υποπρόξενος στο Μοναστήρι. Αμέσως κηρρύσει «Ιερήν Εκστρατεία» στην ευρύτερη περιοχή. Κατηχεί και εμψυχώνει το λαό της Δυτικής Μακεδονίας. Ορίζει διοικητικές επιτροπές σε πόλεις και χωριά. Ιδρύει και οργανώνει τη «Μακεδονική Άμυνα».
Την άνοιξη του 1902, πλήθος από συμμορίες Βούλγαρων Κομιτατζήδων απλώθηκαν στη Μακεδονία από τον Αλιάκμονα ως τις ακτές του Αιγαίου. Οι τουρκικές αρχές, μπροστά στις σφαγές και τους εμπρησμούς, πότε καταδίωκαν αυτές τις ένοπλες ομάδες και πότε αδιαφορούσαν – σκόπιμα – γιά τη δράση τους, αφήνοντας στο έλεός τους – αναίσχυντα – το μη τουρκικό πληθυσμό. Οι ωμότητες των Βούλγαρων Κομιτατζήδων σε βάρος των Ελλήνων της Μακεδονίας περιγράφονται στην «Κυανή Βίβλο» που εξέδωσε η Βρεττανική Κυβέρνηση το 1903. Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Η δολοφονία είναι το κυριώτερον όπλον των βουλγαρικών κομιτάτων. Προ ουδενός υποχωρούσιν. Οι Έλληνες είναι κυρίως τα θύματά των. Κατά χιλιάδες εφονεύθησαν οι Έλληνες κατά τα τελευταία πέντε ή εξ έτη… αθώων και αόπλων εκβιάσεις, ληστείαι, δολοφονίαι ανδρών και γυναικών, ανελεήμονα βασανιστήρια Ιερέων, Ιατρών, Διδασκάλων κατακρεουργήσεις, Ιερών Ναών εμπρησμοί… καταστροφή Χριστιανών Ορθοδόξων… γενική τρομοκρατία, πλημμύρα αίματος». Παράλληλα ανατινάξεις σιδηροδρομικών γραμμών, τραπεζών, επιθέσεις εναντίον τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ακόμη και φόνοι Τούρκων Στρατιωτών και Χωροφυλάκων, ήταν κάτι το συνηθισμένο.
Το 1903, η Βουλγαρική Προπαγάνδα αποφασίζει να παρουσιάσει στην Ευρώπη το δήθεν«Μακεδονικόν Ζήτημα». Στόχος η ενσωμάτωση της Μακεδονίας στο Βουλγαρικό Κράτος, όπως λίγα χρόνια πριν έγινε με την Ανατολική Ρωμυλία.
Οικογένεια Δραγούμη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η οικογένεια Δραγούμη πρόκειται για παλιά μεγαλοαστική[1] οικογένεια πολιτικών και λογίων με καταγωγή από τοΒογατσικό[1] της Δυτικής Μακεδονίας. Μεταξύ αυτών σημαντικότερα είναι οι Στέφανος Δραγούμης, πρωθυπουργός, και Ίων Δραγούμης, πολιτικός και λόγιος.
Η οικογένεια έλκει την καταγωγή της από το Βογατσικό της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά τα μέλη της έδρασαν κυρίως στηνΚωνσταντινούπολη και την Αθήνα. Γενάρχης της οικογένειας του αθηναϊκού κλάδου θεωρείται ο Μάρκος Δραγούμης, Φιλικόςκαι πληρεξούσιος στις εθνοσυνελεύσεις της Τροιζήνας και της Ερμιόνης. Στην Αθήνα η οικογένεια εγκαταστάθηκε λίγο μετά την επανάσταση και σύντομα διακρίθηκε μεταξύ των άλλων οικογενειών, ιδιαίτερα προς τα τέλη του 19ου αιώνα.
Παιδιά του Μάρκου Δραγούμη ήταν οι Ιωάννης Δραγούμης, σύζυγος της Χαρίκλειας Παπαρρηγοπούλου, και Νικόλαος Δραγούμης, συγγραφέας, λόγιος και πολιτικός. Ο γιος του Ιωάννη, Δημήτριος παντρεύτηκε την Ιουλία Πασπάτη – Σκυλίτση (1858 – 1937), διηγηματογράφο, αποκτώντας τέσσερα παιδιά, τα οποία συγγένεψαν με τις οικογένειες Ράλλη, Ζάννου κ.α. Παιδιά του Νικόλαου Δραγούμη ήταν οι Μάρκος (1840 – 1909), διπλωμάτης και συγγραφέας, και Στέφανος (1842 – 1923), πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο τελευταίος παντρεύτηκε[1] την Ελισάβετ Κοντογιαννάκη, κόρη τραπεζίτη, και μαζί απέκτησαν έντεκα παιδιά[1]: την Ναταλία, σύζυγο Παύλου Μελά(1870 – 1904), αξιωματικού, μακεδονομάχου και γιου του πρώην δημάρχου Αθηναίων Μιχαήλ Μελά, την Μαρία, σύζυγο Μ. Καζούλη, την Έφη, σύζυγο Ι. Καλλέργη, τη Χαρίκλεια, σύζυγο Ι. Κοκκώνη, τη Ζωή, σύζυγο Jolio Palencia, την Αλεξάνδρα, σύζυγο Γ. Ξύδη καθώς και τους Φίλιππο, Αλέξανδρο, αρχιτέκτονα, Ίωνα και Νικόλαο Δραγούμη. Από τους παραπάνω διακρίθηκαν ιδιαιτέρως οι Ίων (1878 – 1920), πολιτικός και αρχηγός της αντιπολίτευσης, Φίλιππος, βουλευτής και διπλωμάτης και Αλέξανδρος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ. Ο Παύλος Μελάς απέκτησε με τη Ναταλία έναν γιο, τον Μιχαήλ, κόρη του οποίου είναι η γλύπτρια Ναταλία Μελά, και μια κόρη, τη Ζωή (χημικό), η οποία παντρεύτηκε τον Ιωαννίδη και κόρη των οποίων είναι η Ναταλία Ιωαννίδη. Ο Αλέξανδρος Δραγούμης, σύζυγος Σόνιας Δουλγκέρωφ, απέκτησε τέσσερα παιδιά, την Λίζα (1916), την Ελένη (1917), τον Στέφανο (1918 – 1992) και τον Ίωνα (1919). Ο Στέφανος Δραγούμης, γιος του Αλέξανδρου, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Δρέσδη, παντρεύτηκε την Σεμιράμιδα Πυλαρινού, κόρη του Κωνσταντίνου Πυλαρινού, και απέκτησε τρία παιδιά, τον Αλέξανδρο την Ελένη και τη Σοφία. Ο Φίλιππος Δραγούμης, ο οποίος παντρεύτηκε την Ελένη Βαλαωρίτη, κόρη του Ιωάννη, απέκτησε έναν γιο, τον βυζαντινολόγο και μουσικό Μάρκο Δραγούμη, πατέρα της ηθοποιού Ναταλίας Δραγούμη και του Φίλιππου Δραγούμη, εκ των ιδρυτών του Ελληνικού Κέντρου Προστασίας Αγρίων Ζώων στην Αίγινα και μέλος της κεντρικής επιτροπής των Οικολόγων πράσινων. Επίσης ο Φίλιππος είχε μία κόρη, τη Ζωή, σύζυγο Ιωάννου Μαζαράκη -Αινιάνος, στρατιωτικού, νομάρχη Καστοριάς και γενικού Γραμματέα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, τους Κωνσταντίνο, Αλέξανδρο και Φίλιππο Μαζαράκη – Αινιάνα.
Μέλη
- Μάρκος Δραγούμης, μέλος της Φιλικής εταιρείας, βουλευτής και γενάρχης του αθηναϊκού κλάδου της οικογένειας Δραγούμη
-
- Ιωάννης Δραγούμης, σύζυγος Χαρίκλειας Παπαρηγοπούλου και γιος του Μάρκου
-
- Μανώλης Δραγούμης, γιος του Ιωάννη
-
- Αγγελική Δραγούμη, σύζυγος Γιώργου Σκανδάλη και κόρη του Μανώλη
-
- Μαρία Σκανδάλη, σύζυγος Ιωάννη Βαξεβάνογλου και κόρη της Αγγελικής
-
- Αλίκη Βαξεβάνογλου, ιστορικός, σύζυγος[2] του Πέτρου Πιζάνια και κόρη της Μαρίας
- Δημήτριος Δραγούμης, σύζυγος [3] Ιουλίας Πασπάτη – Σκυλίτση και γιος του Ιωάννη
-
- Αριέττα (Έττα) Δραγούμη, σύζυγος Γιάννου Γιαννηκώστα και κόρη του Δημητρίου
- Νικόλαος Δραγούμης, σύζυγος Αμαρυλλίδος Ζάννου και γιος του Δημητρίου
-
- Μάρκος Δραγούμης,[4] συγγραφέας, πολιτικός και γιος του Νικολάου
- Νικόλαος Δραγούμης, συγγραφέας, βουλευτής, υπουργός και γιος του Μάρκου
-
- Μαρίκα Δραγούμη,[5] κόρη του Νικολαου
- Στέφανος Δραγούμης, πρωθυπουργός της Ελλάδας, σύζυγος Ελισάβετ Κοντογιαννάκη[1] και γιος του Νικόλαου
-
- Ναταλία Δραγούμη, σύζυγος Παύλου Μελά και κόρη του Στέφανου
-
- Μιχαήλ Μελάς, αξιωματικός του στρατού και γιος της Ναταλίας
-
- Ναταλία Μελά, γλύπτρια, σύζυγος Άρη Κωνσταντίνιδη και κόρη του Μιχαήλ
-
- Αλεξάνδρα Κωνσταντινίδη, σχεδιάστρια, σύζυγος Κωνσταντίνου Τσουκαλά και κόρη της Ναταλίας
- Νικόλαος Σ. Δραγούμης, ζωγράφος και γιος του Στεφάνου
- Ίων Δραγούμης, βουλευτής, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγγραφέας και γιος του Στέφανου
- Μαρίκα Δραγούμη, σύζυγος Ιωάννη Καζούλη, κόρη του Στέφανου και αθλήτρια αντισφαίρισης του ΟΑΑ[6]
-
- Στέφανος Καζούλης, αξιωματικός του στρατού και γιος της Μαρίκας
- Φίλιππος Δραγούμης, βουλευτής, υπουργός, σύζυγος Ελένης Ιωάννου Βαλαωρίτη[1] και γιος του Στέφανου
-
- Μάρκος Δραγούμης, βυζαντινολόγος, μουσικός και γιος του Φίλιππου
-
- Φίλιππος Δραγούμης, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και γιος του Μάρκου
- Ναταλία Δραγούμη, ηθοποιός και κόρη του Μάρκου
- Ζωή Δραγούμη, σύζυγος Ιωάννη Μαζαράκη – Αινιάνος, κόρη του Φίλιππου και αθλήτρια αντισφαίρισης του ΟΑΑ[6].
-
- Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν, υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και γιος της Ζωής
- Αλέξανδρος Μαζαράκης – Αινιάν, καθηγητής αρχαιολογίας και γιος της Ζωής
- Φίλιππος Μαζαράκης – Αινιάν, ιστορικός, μουσειολόγος, συγγραφέας και γιος της Ζωής
- Αλέξανδρος Δραγούμης, αρχιτέκτονας, σύζυγος Σόνιας Δουλγκέρωφ και γιος του Στέφανου
-
- Στέφανος Δραγούμης, πολιτικός μηχανικός και γιος του Αλέξανδρου
- Αλεξάνδρα Δραγούμη[5], σύζυγος Γεωργίου Ξύδη σε α΄ γάμο & Αντωνίου Κριεζή σε β΄ γάμο και κόρη του Στέφανου
-
- Στέφανος Ξύδης, καθηγητής πανεπιστημίου, πρωταθλητής αντισφαίρισης και γιος της Αλεξάνδρας
- Έφη Ξύδη, σύζυγος Νικολάου Απέργη και γιος της Αλεξάνδρας
-
- Ιωάννα Απέργη, σύζυγος Ιάσονα Στράτου και κόρη της Έφης
- Φαίνη Ξύδη, πρωταθλήτρια αντισφαίρισης και κόρη της Αλεξάνδρας
- Αλέξανδρος Ξύδης, διπλωμάτης, τεχνοκριτικός, συλλέκτης έργων τέχνης και γιος της Αλεξάνδρας
- Ρωξάνη Ξύδη
- Ευστράτιος Ξύδης, πιλότος και γιος της Αλεξάνδρας
- Έφη Δραγούμη, σύζυγος Ιωάννη Καλλέργη και κόρη του Στέφανου
-
- Στέφανος Καλλέργης, σύζυγος Μαρίας Νικολάου Βότση και γιος της Έφης