Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΟ αγρότης Σωκράτης...

Ο αγρότης Σωκράτης Αλειφτήρας αποκαλύπτει όσα δεν γνωρίζεις για το ακριβό πιάτο που έχουμε στο τραπέζι μας.

Σε μια χώρα που εισάγει  λεμόνια από την Αργεντινή (μεταξύ πολλών άλλων) και που όπου και αν ‘βρίσκεται’ ο πληθωρισμός ή όσο φθηνά και αν πουλούν οι παραγωγοί, οι καταναλωτές αγοράζουν σε εξωφρενικά πολλαπλάσιες τιμές, το «Χωρίς εμάς, τι θα φας» (σύνθημα των αγροτών) ίσως να ακούγεται έως και αστείο.

Δεν είναι.

Επίσης, η πραγματικότητα μας είναι πολύ χειρότερη από ό,τι πιστεύουμε. Είναι χειρότερη και από αυτήν άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης(Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Ιταλία), των οποίων οι αγρότες διαδηλώνουν τις τελευταίες εβδομάδες.

Κάπου εδώ μάλλον είναι χρήσιμο να πούμε πως σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization -FAO) το 98% των βρώσιμων θερμίδων που καταναλώνονται παγκοσμίως προέρχονται από τη γεωργία.

Υπάρχουν και προϊόντα (πχ ζαχαροκάλαμο ή ελαιούχοι σπόροι) που χρησιμοποιούνται για βιοκαύσιμαβιομηχανικά προϊόντα και μη εδώδιμες εφαρμογές.

Εν τω μεταξύ, και οι ζωοτροφές καλλιεργούνται σε αγροκτήματα -άρα υπάρχει μια συμβολή και στην παραγωγή κρέατοςγαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών.

Δηλαδή, όντως χωρίς τους αγρότες δεν θα ‘χουμε να φάμε τίποτα.

Βέβαια, και τώρα που έχουμε να φάμε (ακόμα), δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι για το τι τρώμε.

Μην παίρνεις κι όρκο δηλαδή, πως τρως ελληνικά φασόλια και γίγαντες επειδή το λέει η συσκευασία, αφού όπως τονίζουν οι αγρότες γίνονται πολλές «ελληνοποιήσεις» αφού δεν γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση -μολονότι ο υπουργός  Λευτέρης Αυγενάκης λέει πως έχουν εντατικοποιηθεί.

Ο  Σωκράτης Αλειφτήρας, εκπρόσωπος Τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας λέει στο NEWS 24/7 ότι «αυτές τις ημέρες, συνάδελφοι από τον Προμαχώνα και τη Φλώρινα μας λένε πως περνούν σωρηδόν φορτηγά χωρίς ελέγχους από τα σύνορα».

Ο κύριος Αυγενάκης είπε και ότι θα ενεργοποιηθεί το 112 για τους αγρότες.

Ο κύριος Αλειφτήρας αναρωτιέται «πώς ακριβώς θα μας βοηθήσει; Θα πάρουμε τα χωράφια και θα τα μετακινήσουμε; Θα μαζέψουμε σε λίγες ώρες την παραγωγή; Ή θα βάλουμε αναχώματα; Αυτές είναι αχρείαστες και ανόητες ιδέες.

Πρέπει να γίνει σοβαρή πολιτική. Να καθίσουμε όλα τα κόμματα και να συζητήσουν, παρουσία αγροτών ώστε να βρεθεί λύση για τον πρωτογενή τομέα. Αλλιώς το σύνθημα «Χωρίς εμάς, τι θα φας;» θα γίνει άκρως ρεαλιστικό.

Επιπροσθέτως, υπάρχει πρόχειρο και το «οι αγρότες είναι πολιτικά υποκινούμενοι» του κυρίου Αυγενάκη που ‘κατέρριψε’ ο Κυριάκος Μητσοτάκης -λέγοντας «τα αιτήματα είναι λογικά».

Πόσοι αγρότες υπάρχουν στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα απασχολούνται 528.000 αγρότες (12% του συνολικού εργατικού δυναμικού) σε συνολική Χρησιμοποιούμενη Γεωργική Έκταση 28.244.498 στρεμμάτων (είναι η μισή έκταση της χώρας) και παράγουν το 3.6% του εθνικού ΑΕΠ(βλ. 15 δισεκατομμύρια ευρώ), μέσω περίπου 70 κατηγοριών προϊόντων.

Η κύρια παραγωγός της Ευρώπης, Γαλλια ακολουθούν Γερμανία και Ιταλία) έχει 759.000 αγρότες που απασχολούνται σε 390.000 φάρμες που καλύπτουν το 49% της επιφάνειας της μητροπολιτικής χώρας (65.977.136 στρέμματα).

Το 2021 παρήγαγαν τρόφιμα συνολικής αξίας 81.6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εκεί βέβαια, γίνονται έλεγχοι ώστε να μην εκτοξεύεται η τιμή στη διαδρομή από το χωράφι προς το σπίτι μας. Εδώ γίνονται τα ελάχιστα, αν κρίνουμε και από τις τιμές των σούπερ μάρκετ.

To 250% των πορτοκαλιών από τα χωράφια στο σπίτι μας

Διάφορα ακατανόητα που συμβαίνουν στη διαδρομή των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο σπίτι μας, στοιχίζουν ακριβά στους παραγωγούς και τους καταναλωτές, αλλά όχι και σε όποιους άλλους εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδρομή.

Συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης.

Πώς μπορεί λοιπόν, να γίνει πραγματικότητα το «αν παράγουμε φθηνά, θα αγοράζουν πιο φθηνά οι καταναλωτές;», την στιγμή που για παράδειγμα, στα πορτοκάλια η τιμή αυξάνεται κατά 250% από τους παραγωγούς στους καταναλωτές;

Χαρακτηριστικά, ο παραγωγός ‘βγάζει’ 15 λεπτά από κάθε κιλό όταν πουλάει με 0.40 ευρώ, οι χονδρέμποροι 35 και τα σούπερ μάρκετ 46 -πουλώντας 1.4 ευρώ.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΝ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Στα αιτήματα ήταν να έχουν τα αγροτικά προϊόντα τιμή που καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει ένα εισόδημα «ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς.

Ο κύριος Μητσοτάκης είπε πως κανείς επαγγελματίας δεν θέλει να δουλεύει και να ‘μπαίνει μέσα’. Ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι, στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς. Δεν είμαστε όμως, ξέφραγο αμπέλι, αλλά μια δημοκρατική κοινωνία. Το κράτος βάζει τους νόμους και τους κανόνες που λειτουργεί η ελεύθερη αγορά.

Αν οι καταναλωτές γνωρίζουν πως οι παραγωγοί πουλούν τα μήλα στα 25 λεπτά (αναφέρω το συγκεκριμένο παράδειγμα, γιατί δεν έχει επεξεργασία) και το κράτος ορίσει πως το κέρδος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20%, το σούπερ μάρκετ δεν θα το πουλάει στα 2 ευρώ.

Εμείς θέλουμε να ξέρει ο καταναλωτής την τιμή που πουλάμε και σε συνδυασμό με ελέγχους που είναι υποχρεωμένο να κάνει το κράτος στους ενδιάμεσους μεσίτες, το κόστος μπορεί να μειωθεί.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ. ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΟΥΝ

ην ίδια ώρα, οι πάροχοι ενέργειας θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος για τα χρήματα που θα χάσουν, πουλώντας σε εμάς πιο φθηνά».

Τα 70 με 87.5 ευρώ πετρελαίου για ένα στρέμμα καλλιέργειας

Όπως λέει ο κύριος Αλειφτήρας, στις τελευταίες διαδηλώσεις, οι αγρότες έκαναν τις προτάσεις τους για μείωση του κόστους παραγωγής. Στο Νο1 ήταν η θεσμοθέτηση αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου.

Στις φετινές κινητοποιήσεις σε όλη την ΕΕ, οι επιδοτήσεις/φορολογικές ελαφρύνσεις του αγροτικού πετρελαίου ήταν αίτημα στη Γαλλία, τη Γερμανία (βλ. δυο μεγαλύτεροι παραγωγοί της Ευρώπης) και τη Ρουμανία.

Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν υποχωρήσει στην πίεση και υπαναχωρούν στα σχέδια για τον τερματισμό των επιδοτήσεων ή των φορολογικών ελαφρύνσεων στο γεωργικό ντίζελ. Στη Ρουμανία, η κυβέρνηση ενήργησε για να αυξήσει τις επιδοτήσεις ντίζελ, να αντιμετωπίσει τα ποσοστά ασφάλισης και να επισπεύσει τις πληρωμές των επιδοτήσεων.

Πώς αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση;

«Ζητάμε το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Στο εξωτερικό οι περισσότεροι συνάδελφοι απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο. Εμείς πληρώνουμε κανονικά τους φόρους.

Το 2015 μέσω του ειδικού φόρου κατανάλωσης, πήραμε επιστροφή 170.000.000 ευρώ. Τότε το πετρέλαιο είχε 1.20. Με το 3ο μνημόνιο ‘κόπηκε’. Επανήλθε το 2022, όταν πήραμε 76.000.000 ευρώ. Το πετρέλαιο κόστιζε 1.60. Σήμερα είναι στο 1.75».

Πόσο πετρέλαιο όμως, χρειάζονται οι αγρότες;

Εξυπακούεται πως υπάρχουν πολλά διαφορετικά μηχανήματα που επιστρατεύονται στα χωράφια, για διαφορετικές ‘λειτουργίες’. Ο κύριος Αλειφτήρας διευκρινίζει ότι «το πετρέλαιο που χρειαζόμαστε εξαρτάται από την καλλιέργεια και το πόσο δυναμική και παραγωγική είναι. Θα μιλήσω για το βαμβάκι, με το οποίο ασχολούμαι.

Για να καλυφθεί ένα στρέμμα καλλιέργειας βαμβακιού, χρειάζονται 40-50 λίτρα αγροτικού πετρελαίου. Το ίδιο ισχύει για την ντομάτα και το καλαμπόκι -τις κοινώς λεγόμενες δυναμικές καλλιέργειες».

Τα ακριβή στρέμματα κάθε προϊόντος υπάρχουν στις δηλώσεις καλλιέργειας που έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Γνωρίζω ότι για βαμβάκι υπάρχουν 2.200.000 στρέμματα».

Τα 6.500 ευρώ της διμηνίας για το πότισμα 150 στρεμμάτων βαμβάκι

Το νερό για τις καλλιέργειες το αντλούν οι αγρότες μέσω γεωτρήσεων, από 150 μέτρα βάθος. Για αυτό χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο δεύτερο αίτημα, του πλαφόν των 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής

Επ’ αυτού, η κυβέρνηση ενημέρωσε πως πέραν της μείωσης του τιμολογίου κατά 10%, θα υπάρχουν ειδικές τιμές από 9.3 έως 11 λεπτά την κιλοβατώρα, ανάλογα με ληξιπρόθεσμες οφειλές ή μη την τελευταία διετία.

«Πέρυσι πληρώσαμε την ηλεκτρική ενέργεια 16 λεπτά την κιλοβατώρα. Τώρα είναι στα 15. Ανάλογα με το από τα πόσα μέτρα τραβάς και πόσο νερό ρίχνεις, πληρώνεις.

Ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας που πλήρωσα την τελευταία σεζόν ήταν 6.500 ευρώ, για 150 στρέμματα βαμβάκι που ποτίζεται δυο μήνες το καλοκαίρι. Έδωσα +40 ευρώ για κάθε στρέμμα».

Η ακύρωση κάθε έννοιας επιχειρηματικές δραστηριότητας

Το τρίτο αίτημα των αγροτών προς την κυβέρνηση ήταν η επιδότηση μέσωνεφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

«Για εμάς ο ΦΠΑ είναι ουδέτερος φόρος, αφού εισπράττουμε και αποδίδουμε. Μας δίνει μόνο ρευστότητα. Δεν υπάρχει επιδότηση σε ό,τι έχουν ανάγκη οι καλλιέργειες μας (ένα τρακτέρ έχει από 150 έως 200.000 ευρώ και αν δεν έχεις επιδότηση νέου αγρότη, η τιμή είναι απαγορευτική), ενώ έχουν ανέβει πολύ οι τιμές.

ΜΙΑ ΠΑΛΕΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑ (1.5 ΤΟΝΩΝ) ΚΟΣΤΙΖΕ 400 ΕΥΡΩ ΠΡΙΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ. ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙ 900 ΕΥΡΩ

Όλα αυτά τίθενται σε σύγκριση με τις τιμές των προϊόντων, σωστά;

«Πριν 3 χρόνια πουλούσα το βαμβάκι 73 λεπτά. Φέτος το πούλησα 53.

Το σκληρό στάρι πουλήθηκε το 2021 (στην τελευταία μεγάλη αύξηση των λιπασμάτων) 40 λεπτά. Φέτος έχει 24 λεπτά.

Την ίδια χρονιά, το καλαμπόκι ήταν στα 35 με 36 λεπτά. Τώρα είναι στα 20».

Τα προϊόντα που είναι στοιβαγμένα σε αποθήκες και αυτά που «ελληνοποιούνται»

Ένα άλλο αίτημα που έθεσαν οι αγρότες στη συνάντηση τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η ανάγκη για μέτρα και ελέγχους από την κυβέρνηση, ώστε να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

Ο κύριος Αυγενάκης έχει δηλώσει πως γίνονται ήδη έλεγχοι «κάτι που φαίνεται στην τιμή του γάλακτος για την προστασία παραγωγών, έντιμων μεταποιητών και καταναλωτών».

Ο κύριος Αλειφτήρας λέει «παίρνουμε μήλα από την Τουρκία, τα βάζουμε στα ψυγεία και τα βγάζουμε έπειτα από μια εβδομάδα, ‘βαπτισμένα’ ελληνικά. Την ίδια στιγμή, τα μήλα είναι σε αφθονία στην Ελλάδα.

Παίρνουμε φασόλια και γίγαντες από την Τουρκία, ενώ στις Πρέσπες τα έχουν στις αποθήκες σε ντάνες».

Αυτά είναι κάποια από τα παραδείγματα «ελληνοποιήσεων».

«Η κυβέρνηση λέει πως έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους και στα σύνορα φορτηγά περνούν ανεξέλεγκτα. Εάν γίνονταν έλεγχοι, οι τιμές στο ράφι θα ήταν φθηνότερες, ενώ θα υπήρχε και σιγουριά για την ποιότητα του. Κάτι που τώρα δεν υπάρχει».

Η απώλεια των μισών επιδοτήσεων των 19.000.000.000 ευρώ από το 2023 έως το 2027

Η μη εφαρμογή και η επαναδιαπραγμάτευση της νέας  Κοινής Γεωργικής Πολιτικής(βλ. μοναδική ευρωπαϊκή πολιτική για τους αγρότες που «στηρίζει τους γεωργούς στον ρόλο τους ως παρόχων υψηλής ποιότητας τροφίμων σε προσιτές τιμές για τους πολίτες της ΕΕ») είναι αίτημα αγροτών από πολλές χώρες.

Εξ ου και στις 26/2 θα συγκληθεί σύσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας του Νότου, ώστε να συζητηθούν οι αναθεωρήσεις.

«Ο κύριος Μητσοτάκης ομολόγησε ενώπιον μας πως υπάρχουν μεγάλες αστοχίες. Δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην πράσινη ανάπτυξη και πήγαν εκεί κονδύλια που έως τότε δίνονταν στον πρωτογενή τομέα. Στην Ελλάδα ο κλήρος είναι μικρός και η μορφολογία εδάφους τέτοια, που δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα πράσινα προγράμματα.

Στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες με 5 και 10 φορές μεγαλύτερο κλήρο και άλλο περιβάλλον. Έτσι μπορούν να προχωρήσουν στις προσαρμογές.

Είναι οικολογικά σχήματα που ορίζουν ας πούμε τι θα παράγουμε και τα χρονοδιαγράμματα.

Για παράδειγμα, αναφέρεται πως το όργωμα πρέπει να τελειώνει στα τέλη του Νοέμβρη. Στη Θεσσαλία, με την καταστροφή του Daniel αυτό δεν μπορούσε να συμβεί. Προβλέπονται και ποινές, αλλά φέτος έχουμε διαβεβαίωση πως δεν θα εφαρμοστούν».

Η αγροτική πολιτική είναι λάθος στην ΕΕ, αλλά και ως εθνικό σχέδιο. Στις αποφάσεις που πήρε η Πολιτεία, οι αγρότες δεν ήμασταν πουθενά. Σε καμία διαβούλευση. Αυτοί που έφτιαξαν το έκτρωμα, οφείλουν τώρα να το διορθώσουν.

ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Αυτό που συνέβη ήταν ότι, όπως προβλέπει η νέα ΚΓΠ τα μισά χρήματα πήγαν σε οικολογικά σχήματα που δεν είναι εφαρμόσιμα στην Ελλάδα και άρα τα χρήματα δεν φτάνουν στην τσέπη του αγρότη».

news247

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Γιατί τους ενοχλεί ο Σταυρός;

Νικόλαος Παπαδόπουλος: Κατάθεση Ερώτησης Διατήρηση του Σταυρού στη θέση “Μαύρο Βουνό” της Δ.Κ. Μανιάκων, της Δ.Ε. Αγίας Τριάδος του Δήμου Καστοριάς και ανάκληση αποφάσεως κατεδαφίσεως – απομακρύνσεως του Δασαρχείου Καστοριάς Η ερώτηση έλαβε αρ. πρωτ. 2806/21-1-2025 Χαῖρε Σταυρέ, ὁ πηγάζων ἀφθόνως...

Διαμαρτυρία Μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς για την δωρεάν παροχή σχολικών εγχειριδίων για τα μαθήματα που εξειδικεύονται στη θεωρητική μουσική εκπαίδευση.

Διαμαρτυρία Μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς. Παράδοση Ψηφίσματος στον Αντιπεριφερειάρχη.Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 21 Ιανουαρίου έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς, διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε σχέση με θέματα...