Οριακά σταθερός είναι ο αριθμός των στρεμμάτων στα οποία έχουν σπαρθεί σιτηρά φέτος (2017-2018) στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας δημητριακών και ελαιούχων σπόρων των ευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων COPA-COGECA. Το πρόβλημα, όμως, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση των COPA-COGECA, είναι ότι οι παραγωγοί έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, χαμηλές τιμές και υψηλό κόστος παραγωγής, δημιουργώντας αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα της φετινής σοδειάς.
Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τα δημητριακά, Max Schulman, δήλωσε: «Η επιφάνεια που σπάρθηκε φέτος με δημητριακά εκτιμάται κατά 1,4% μειωμένη σε σχέση με τα επίπεδα της περυσινής καλλιεργητικής περιόδου, φτάνοντας τα 549 εκατ. στρέμματα, με εκτίμηση για μείωση της παραγωγής κατά 2%. Αλλά αυτό το νούμερο μπορεί να αλλάξει σημαντικά, καθώς οι παραγωγοί σε όλη την Ευρώπη έχουν επηρεαστεί από αντίξοες καιρικές συνθήκες, που περιλαμβάνουν από σοβαρή ξηρασία σε Πορτογαλία και Ισπανία μέχρι πλημμύρες σε περιοχές της Βόρειας Ευρώπης. Η προσφορά ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση για έκτη συνεχόμενη χρονιά, προκαλώντας τη διατήρηση των τιμών σε επίπεδα κάτω του κόστους. Θα πρέπει να μειωθεί το κόστος και να καταργηθούν οι δασμοί στις εισαγωγές λιπασμάτων».
Ο αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας για τους ελαιούχους σπόρους, Mike Hambly, δήλωσε ότι φέτος η επιφάνεια που σπάρθηκε με ελαιούχους σπόρους (ηλίανθο, ελαιοκράμβη κ.ά.) εκτιμάται κατά 0,2% μειωμένη σε σχέση με τα επίπεδα της περυσινής καλλιεργητικής περιόδου, φτάνοντας τα 117,8 εκατ. στρέμματα, αλλά οι τιμές παραμένουν χαμηλές, τόσο λόγω της υψηλής παγκόσμιας προσφοράς όσο και των υψηλών αποθεμάτων. Ζήτησε, μάλιστα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα, προκειμένου να καταγράψει τις εισαγωγές βιοντίζελ από την Αργεντινή και επίσης να επιβάλει περιορισμούς.
«Η επιφάνεια με πρωτεϊνούχους σπόρους (σόγια, μηδική κ.ά.) παραμένει επίσης σχετικά σταθερή, στα 11 εκατ. στρέμματα, μειωμένη κατά 0,4%, αλλά σε κάποιες χώρες οι παραγωγοί μείωσαν τις εκτάσεις τους, λόγω της επικείμενης απαγόρευσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών στις Οικολογικά Εστιασμένες Περιοχές (EFAs)», πρόσθεσε ο κ. Hambly. Με την Ε.Ε. να αντιμετωπίζει έλλειμμα προσφοράς σε πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, υποστήριξε ότι την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει μία έκθεση σχετικά με τη στρατηγική για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες μέχρι το τέλος του έτους, τονίζοντας τα ξεκάθαρα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, καθώς βοηθούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, βελτιώνουν τη βιοποικιλότητα και την ποιότητα του εδάφους.