Χθες αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε, με άψογη οργάνωση και συντονισμό για τα δεδομένα της Ελλάδας, το 2ο Συνέδριο του Ινστιτούτο “Strategy International” στη διάρκεια του οποίου μίλησαν καταξιωμένοι καθηγητές του Εξωτερικού αλλά και του Εσωτερικού.
Το Συνέδριο είχε κεντρικό θέμα το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και την Ε.Ε στο νέο περιβάλλον ασφάλειας.
Το παρών τους έδωσαν μεταξύ άλλων,αξιωματούχοι, πρέσβεις αλλά και ανώτερα πρόσωπα του ΝΑΤΟ όπως η κ. Ινώ Αφεντούλη η οποία ανήκει στη δημόσια διπλωματία του ΝΑΤΟ.
Οι κατά μέρους διαλέξεις των διαφόρων καθηγητών και αξιωματικών αφορούσαν και περιελάμβαναν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως :
-Παγκόσμιες Προκλήσεις στην Παγκόσμια Διπλωματία,
-η έκρηξη της τρομοκρατίας αυτοκτονίας και το πώς να σταματήσει,
– η δημιουργία μιας εντατικής/περιεκτικής στρατηγικής για την πάταξη του βίαιου εξτρεμισμού,
-οι Διεθνείς Πολιτικές στον 21ο αιώνα,
– οι περιφερειακές προκλήσεις ασφάλειας,
-η χρηματοπιστωτική κρίση και οι επιπτώσεις στην ασφάλεια,
– η Θαλάσσια ασφάλεια ,
– οι αντισυμβατικές απειλές και η αντιμετώπιση τους.
Το Συνέδριο έκλεισε με την αστραπιαία και σχετική σύντομη ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευγ. Βενιζέλου, αναφερόμενος στη στρατηγική ασφάλειας της χώρας μας και των επιδιώξεων της, στο πλαίσιο των διεθνών συμμαχιών και των υποχρεώσεων της, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ο Υπουργός έκανε λόγο για τον ελληνικό σχεδιασμό για τις ένοπλες δυνάμεις που αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός στρατού «πιο ευέλικτου, πιο αποτελεσματικού και πιο συμμετρικού», αλλά και στην κατάρτιση ενός «προγράμματος εξοπλισμών, που χωρίς να θίγει σε τίποτε την αμυντική θωράκιση της χώρας και την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων θα είναι εναρμονισμένο με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας» και «θα συνδέεται με την αμυντική βιομηχανία μας», αλλά «κυρίως θα στέλνει το μήνυμα ότι η αχλή μυστηρίου που είχε κυριαρχήσει επί πολλές δεκαετίες στον τομέα αυτό έχει οριστικά διαλυθεί».
Άλλο κομβικό σημείο της ομιλίας του ήταν η Συνθήκη της Λισσαβόνας, για την οποία ανέφερε πως αποτελεί μια «ενδιαφέρουσα συζήτηση» που διεξάγεται με τη συμμετοχή των χωρών -μελών του, γύρω από τη νέα ενοποιημένη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, στη βάση των σχετικών αποφάσεων της Λισσαβόνας, την όποια χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» και την οποία συνέδεσε και με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σχετικά με το θέμα Ελλάδας –Ισραήλ τόνισε πως η στρατιωτική συνεργασία μας με το Ισραήλ αποτελεί σημαντικός παράγοντας χωρίς αυτό να επηρεάζει την θέση μας στο Παλαιστινιακό.
Όσο αναφορά την γειτονική μας χώρα Τουρκία, σχολίασε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό τις προϋποθέσεις του σεβασμού από την πλευρά της των διεθνών κανόνων και πρακτικών καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.
Τέλος ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα γεγονότα της Αιγύπτου λέγοντας πως, ότι η χώρα μας έχει «ιστορικούς και συναισθηματικούς δεσμούς» και λόγους να θέλει «σταθερότητα, δημοκρατική εξέλιξη και ευημερία για το λαό της Αιγύπτου».
«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Αιγύπτου θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, ώστε οι εξελίξεις να είναι ειρηνικές, ελεγχόμενες και να ολοκληρωθούν γρήγορα και να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο σταθερότητας για την περιοχή».
Έλενα Βάνη