
Οι Πόντιοι Έλληνες της Ινδίας αντιπροσωπεύουν ένα συναρπαστικό κεφάλαιο στην ευρύτερη ιστορία της μετανάστευσης, της προσαρμογής και της ταυτότητας. Η ιστορία τους είναι ένα μείγμα ελληνιστικής κληρονομιάς, επιβίωσης και ενσωμάτωσης στον πλούσιο και ποικιλόμορφο πολιτισμό της Ινδίας. Αυτή η ομάδα, κυρίως γνωστή ως απόγονοι Ελλήνων από την περιοχή του Πόντου (σημερινή βορειοανατολική Τουρκία), κατέχει μια μοναδική θέση στην ιστορική αφήγηση της ινδικής υποηπείρου.
Προέλευση: Από τον Πόντο στην Ινδία
Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου ξεκινά από τον αρχαίο κόσμο, στην περιοχή του Πόντου, που βρίσκεται κατά μήκος της νότιας ακτής της Μαύρης Θάλασσας. Οι Έλληνες του Πόντου ήταν γνωστοί για τον ξεχωριστό πολιτισμό, τη γλώσσα και την ιστορία τους, που χρονολογούνται από την εποχή της Περσικής Αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών και συνεχίζονται στην ελληνιστική περίοδο μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα σημαντικό κύμα Ελλήνων του Πόντου βρέθηκε εκτοπισμένος λόγω των θηριωδιών του ελληνοτουρκικού πολέμου (1919-1922). Ωστόσο, η μετανάστευση τους ξεκίνησε χρόνια νωρίτερα.
Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Έλληνες του Πόντου υπέστησαν συστημική βία. Υπό την τουρκική κυβέρνηση, αντιμετώπισαν αναγκαστικές απελάσεις. Η γενοκτονία που έλαβε χώρα από το 1914 έως το 1923 είδε τις μαζικές δολοφονίες και την πολιτιστική διαγραφή των Ελλήνων του Πόντου.
Μερικοί Έλληνες του Πόντου διέφυγαν μεταξύ 1915 και 1918, ξεφεύγοντας από αυτόν τον διωγμό και εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Πολλοί αρχικά αναζήτησαν καταφύγιο στο Ιράν και σε άλλες περιοχές υπό βρετανική αποικιακή επιρροή. Όταν αντιμετώπισαν ακόμη περισσότερες δυσκολίες στο Ιράν, κάποιοι αναζήτησαν καταφύγιο σε μέρη όπως η Ινδία.
Το ταξίδι στην Ινδία
Η μετανάστευση των Ελλήνων του Πόντου στην Ινδία δεν έγινε μόνο στον απόηχο του ελληνοτουρκικού πολέμου. Λίγες οικογένειες είχαν ήδη εγκαταλείψει γύρω στο 1915-1918, κατά τη διάρκεια και μετά τη γενοκτονία. Αυτές οι οικογένειες, συχνά εκτοπισμένες και αναζητώντας ασφάλεια, έφτασαν στο Ιράν και στη συνέχεια πήραν το δρόμο τους για την Ινδία. Στα χρόνια του Μεσοπολέμου, ορισμένοι Έλληνες του Πόντου βρήκαν δουλειά σε δυτικές εταιρείες, όπως η περίφημη ελληνική επιχείρηση Rally’s Company, η οποία τους έδωσε ευκαιρίες.
Ο πατέρας Κωνσταντίνος Χαλμπατζάκης, ιερέας και αξιοσημείωτη φυσιογνωμία στην ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης, συνάντησε μερικούς από αυτούς τους Έλληνες Πόντιους πρόσφυγες στην Ινδία που είχαν εγκαταλείψει τους Πάρσιους (σημερινό Ιράν) και δημιούργησε μικρές κοινότητες.
Οι Πάρσιοι, πιο γνωστοί σήμερα ως Πάρσι, είναι απόγονοι Περσών Ζωροαστρικών που κατέφυγαν στην Ινδία γύρω στον 8ο-10ο αιώνα για να γλιτώσουν από την ισλαμική κατάκτηση στην Περσία (σημερινό Ιράν). Διατήρησαν την αρχαία θρησκεία τους, τον Ζωροαστρισμό, μια από τις παλαιότερες μονοθεϊστικές θρησκείες του κόσμου, που ιδρύθηκε από τον προφήτη Ζωροάστρη (ή Ζαρατούστρα) γύρω στον 6ο αιώνα π.Χ. Ο Ζωροαστρισμός επικεντρώνεται στην κοσμική πάλη μεταξύ αλήθειας και ψεύδους και δίνει έμφαση σε αξίες όπως η ειλικρίνεια, η αγνότητα και το κοινό καθήκον.
Στην Ινδία, οι Πάρσι έγιναν μια ευημερούσα και σεβαστή μειονότητα, ενώ διατήρησαν πολλές από τις παραδόσεις τους. Στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν οι Έλληνες Πόντιοι πρόσφυγες πέρασαν ή εγκαταστάθηκαν προσωρινά σε περσικά εδάφη, αντιμετώπισαν έθιμα και περιβάλλοντα επηρεασμένα από τον Ζωροαστρισμό, προσαρμοζόμενοι όπως χρειαζόταν για να επιβιώσουν σε περιόδους θρησκευτικής έντασης και πολιτικής αναταραχής.
Εγκατάσταση στην Ινδία: Προκλήσεις και ενσωμάτωση Οι Έλληνες του Πόντου, όπως και άλλες ομάδες μεταναστών, αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις κατά την άφιξή τους στην Ινδία. Ξεκινούσαν μια νέα ζωή σε μια ξένη χώρα με διαφορετική κουλτούρα, γλώσσα και κοινωνικά συστήματα. Παρά τα εμπόδια αυτά, οι Έλληνες στην Ινδία ήταν ανθεκτικοί. Πολλοί Πόντιοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν σε περιοχές με καθιερωμένες ελληνικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Δυτικής Βεγγάλης, του Γκουτζαράτ και της Μαχαράστρα. Με την πάροδο του χρόνου, ενσωματώθηκαν στην ινδική κοινωνία, διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή σύνδεση με την ελληνική κληρονομιά τους.

https://greekreporter.com/2025/04/30/pontic-greeks-india-exile-cultural-legacy