για νέα κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 43.92 %, την ΝΔ σε ποσοστό 33.48 %, το ΚΚΕ σε ποσοστό 7.54 %,το ΛΑ.ΟΣ σε ποσοστό 5.63 % το ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 4.60 % και τους ΟΚΙΛΟΓΟΥΣ σε ποσοστό 2.53 % (δέν μπαίνει στην βουλή)
Μετά την ήττα της Ν.Δ, στην Ρηγίλλης υπήρξαν αποχαιρετισμοί και δάκρυα.
Τα δάκρυα περίσσεψαν μεταξύ των κομματικών στελεχών μόλις ο κ. Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί. Τα πρόσωπα σκυθρωπά. Η θλίψη ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των περισσοτέρων.
Κανένας δεν ήθελε να πιστέψει ότι ο κ. Καραμανλής μετά από 13 χρόνια στην αρχηγία εγκαταλείπει το τιμόνι του κόμματος, ακριβώς την ημέρα που ο θείος του Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωσε την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ.
«Ηταν μια μαύρη μέρα για την παράταξη» . «Διασυρθήκαμε». «Δεν άξιζε τέτοιο τέλος». «Δεν ήταν μόνο η εκλογική ήττα,αλλά κυρίως το ότι ηττηθήκαμε ιδεολογικά και πολιτικά».
Οι φράσεις των στελεχών της ΝΔ ήταν ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε στη Ρηγίλλης. Κανείς δεν πίστευε, ούτε ακόμη και οι κορυφαίοι υπουργοί που ήταν παρόντες στο γραφείο του κ. Καραμανλή, ότι η ΝΔ θα κατέγραφε μια ταπεινωτική ήττα.
«Είναι θέμα αξιοπρέπειας για εμένα» φέρεται να είπε ο κ. Καραμανλής στους κορυφαίους υπουργούς, όταν είχε μια σαφή ένδειξη για το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν έκανε δεύτερη σκέψη για τις επόμενες κινήσεις. Ηταν πεπεισμένος, και το ανέφερε με σαφήνεια, ότι ηττήθηκε η πολιτική του πρόταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κορυφαία στελέχη και συζήτησε κατ΄ ιδίαν με ένα προς ένα την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Τους ζήτησε να του δώσουν την εικόνα που έχουν και αυτοί του μετέφεραν το κλίμα που επικρατούσε στην επικράτεια.
Εκτενής συζήτηση δεν έγινε, αλλά όλοι του ζήτησαν να μην παραιτηθεί και να μείνει στην ηγεσία του κόμματος και να μη βιαστεί. Ακόμη και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να του είπε: «Δεν θα σε αμφισβητήσω».
Ο κ. Δ.Αβραμόπουλος του επεσήμανε ότι εάν χρειάζεται για την ενότητα του κόμματος, θα πρέπει να αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό. Υπέρ της παραμονής του στην ηγεσία της ΝΔ, για την ενότητα του κόμματος ήταν και ο κ. Αντ. Σαμαράς. Ο κ. Καραμανλής έμεινε για λίγο μόνος στο γραφείο του και η απόφαση για παραίτηση ήταν μονόδρομος.
Εξάλλου, είχε θέσει τις προϋποθέσεις για την αποχώρησή του με τις προεκλογικές συνεντεύξεις του. Ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα. Λίγο μετά τις 22.30 άρχισαν να κατευθύνονται προς το Ζάππειο όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί και πολλά κομματικά στελέχη. Κανένας δεν ήθελε να μιλήσει. Η κατήφεια ήταν εμφανής.
«Κρατάτε δυνατά» είπε ο κ. Σιούφας στους συγκεντρωμένους νεοδημοκράτες, θέλοντας να τους εμψυχώσει. «Χαμογελάστε λίγο» φώναξαν νεοδημοκράτες στον κ. Αβραμόπουλο που ήταν αγκαλιασμένος με τον κ. Σαμαρά στο Ζάππειο, κάνοντας πολλούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τις συμμαχίες της «επόμενης ημέρας».
Ο κ. Καραμανλής μόλις έφυγε από τη Ρηγίλλης άκουγε τους συγκεντρωμένους νεοδημοκράτες να του φωνάζουν: «Κώστα, μη φύγεις. Μη μας παρατάς. Μην τους κάνεις το χατίρι. Είμαστε μαζί σου». Ο ίδιος δεν αντιδρούσε. Ούτε ένα μειδίαμα. Ούτε μια κίνηση του κεφαλιού ή του χεριού του.
Φθάνοντας στο Ζάππειο, είδε νεολαίους να τον επευφημούν. Στελέχη που δεν πίστευαν ότι θα φύγει, τον εμψύχωναν. Ο ίδιος όμως μπήκε βλοσυρός και πήγε για μια «αρχηγική κίνηση», όπως έλεγαν και οι δελφίνοι. Η ανακοίνωση που έγινε, ενώ είχε εκ δεξιών τούς κκ. Σαμαρά και Αβραμόπουλο και εξ αριστερών την κυρία Μπακογιάννη, έγινε δεκτή με θλίψη.
Ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης κοίταξε το πάτωμα με ζωγραφισμένη την απογοήτευση στο πρόσωπό του. Οι δελφίνοι δεν αντέδρασαν, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης άκουσε τον κ. Καραμανλή να του λέει φεύγοντας: «Γεια σου, Βαγγέλη».
Η έξοδος έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και επευφημίες. Τα πρόσωπα των κομματικών στελεχών ήταν δακρυσμένα. Πολλοί αναζητούσαν ευθύνες, άλλοι έλεγαν για «γενναία απόφαση». «Τι έγινε τώρα; Παραδώσαμε το κόμμα;» έλεγαν οι συνδικαλιστές της ΝΔ, αρκετά αγριεμένοι.
Κανείς δεν είχε διάθεση για συζήτηση. Οι μόνοι που προσπαθούσαν να εμψυχώσουν τη βάση ήταν οι οννεδίτες που φώναζαν: «Για πάντα μαζί με τον Καραμανλή». Ο ίδιος δεν επέστρεψε στη Ρηγίλλης, αλλά αναχώρησε για τη Ραφήνα, μαζί με τη σύζυγό του, που έφυγε από τα γραφεία του κόμματος, εμφανώς πιο ήρεμη απ΄ ό,τι ήρθε λίγο πριν τις επτά, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό.
Το ζεύγος Καραμανλή έφυγε, αλλά η ήττα αφήνει συντρίμμια στη ΝΔ, που έχει εισέλθει πλέον σε μια δομική και ιδεολογική κρίση και πρέπει άμεσα να απαντήσει στο ερώτημα τι είναι και ποιους εκφράζει/πληροφ:ΤΟ ΒΗΜΑ