Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΟι ευεργετικές...

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ιχθυελαίου

ixthyelaioΙδιαίτερα ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό αποδεικνύονται οι ιδιότητες του ιχθυελαίου.

Το ιχθυέλαιο παράγεται από την σάρκα λιπαρών ψαριών όπως σολομού, ρέγκας, σκουμπριού, κλυπέας, σαρδέλας και πέστροφας.

Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ΕPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ). Η πραγματική αξία των ιχθυελαίων εντοπίζεται στην περιεκτικότητά τους στα παραπάνω στοιχεία.

Τα δύο λιπαρά οξέα EPA και DHA, είναι σημαντικά στην ανθρώπινη υγεία, καθώς συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη της καρδιοπάθειας, του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν κυρίως σε λιπαρά ψάρια, όπως προαναφέρθηκε, και επίσης στη σόγια, στο λιναρόσπορο, στα πράσινα λαχανικά, στα καρύδια και σε τρόφιμα ενισχυμένα με ωμέγα-3, όπως οι μαργαρίνες.

Το ιχθυέλαιο βοηθά: Την καρδιά, το αίμα, τους συνδέσμους, το γαστρεντερικό, τον εγκέφαλο καθώς και την ψυχική υγεία.

1) Επιστημονικές έρευνες διαπίστωσαν, πως η συμπληρωματική χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε ασθενείς με κατάθλιψη, μείωσε σημαντικά την συχνότητα και την ένταση των επεισοδίων τους. Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την κατάθλιψη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν γίνει με ιχθυέλαια.

Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των λιπαρών οξέων έχουν συνδεθεί με κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, μείωση της μνήμης και μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα ισχυρά αντιψυχωτικά φάρμακα, μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, γεγονός που κάνει ορισμένους ανθρώπους να τα αποφεύγουν. Από την άλλη, τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια, είναι καλύτερα ανεκτά και πιο εύκολα στη λήψη τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πολλές μελέτες όμως, υποστηρίζουν ότι σημαντικό στοιχείο για την καλή ψυχική υγεία, δεν είναι μόνο η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αλλά και η σωστή αναλογία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής, συνεισφέρει μεγαλύτερη πρόσληψη ωμέγα-6 λιπαρών οξέων (διάφορα σπορέλαια, καλαμποκέλαιο, φυστικέλαιο), κάτι που διαταράσσει τη σωστή αναλογία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

2) Η κατανάλωση ψαριών κρίνεται απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό προτείνεται γιατί όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά και του νευρικού συστήματος του μωρού. Επειδή το πρώτο εξάμηνο το μωρό τρέφεται με γάλα, είναι ωφέλιμο οι μητέρες να θηλάσουν και η διατροφή τους να είναι πλούσια σε λιπαρά ψάρια.

3) Το δέρμα και τα μάτια βελτιώνονται από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής που δημιουργούν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Διατηρούν την υγρασία που χρειάζονται τα μάτια, χάρη στην αντιφλεγμονώδη τους δράση.

4) Έρευνες υποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι χρήσιμα σε άτομα με αρθρίτιδα. Συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί βελτίωση στα συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, στους ασθενείς που λάμβαναν συμπληρώματα με ιχθυέλαιο.

5) Θετικά αποτελέσματα βρέθηκαν και στη δράση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Η συχνή κατανάλωση Ω3 αποτρέπει τη σχιζοφρένεια

Η λήψη μιας κάψουλας ιχθυελαίου κάθε μέρα μπορεί να προστατέψει την υγεία από σοβαρές ψυχικές νόσους, όπως η ψύχωση και η σχιζοφρένεια, σε όσους ανθρώπους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο. Ενδέχεται μάλιστα η μέθοδος αυτή να είναι περισσότερο αποτελεσματική από τα αντιψυχωτικά φάρμακα.

Αυστριακοί, Ελβετοί, Αυστραλοί επιστήμονες αλλά και ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Άμινγκερ, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης στην Αυστρία, διαπίστωσαν πως η καθημερινή λήψη ιχθυελαίων (που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3), επί τρεις μήνες εμφάνισε την ίδια αποτελεσματικότητα με την φαρμακοθεραπεία, μειώνοντας τα ποσοστά εμφάνισης ψυχώσεων.

“Η ανακάλυψη ότι η θεραπεία με μια φυσική ουσία μπορεί να εμποδίσει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την εμφάνιση της ψυχωτικής διαταραχής, δίνει ελπίδες ότι πιθανώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα αντι-ψυχωτικά φάρμακα”, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Βελτίωση της μνήμης

Τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη των ηλικιωμένων, σύμφωνα με αμερικανούς και καναδούς ερευνητές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ανασκόπηση MIDAS τα υγιή άτομα με ήπια εξασθένηση μνήμης σε ότι αφορά παρελθοντικά γεγονός, μπορούν να δουν ουσιαστική βελτίωση της επεισοδιακής μνήμης τους μετά από έξι μήνες χρήσης των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής.

Μάλιστα, το DHA (δοκοσαεξανοικό οξύ) φάνηκε να έχει τα περισσότερα οφέλη για τα άτομα με ήδη εκδηλωμένα προβλήματα μνήμης, ειδικά σε περιπτώσεις σωματικού και πνευματικού στρες.

MEDsin

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΗΣ ΛΑΟΥΡΑΣ ΚΟΒΕΣΙ…

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για την καταπολέμηση των εγκλημάτων κατά του προϋπολογισμού της Ένωσης. Η Λάουρα Κοβέσι είναι η πρώτη Ευρωπαία Αρχιεισαγγελέας της ΕΕ. Στην κυρία Κοβέσι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους όλοι οι υγιείς Έλληνες, ελπίδες για να ξεβρωμίσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα των «χασάπηδων και των φραπέδων». Όμως η επταετής θητεία της ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες — και δεν ανανεώνεται. Έτσι, σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διαδοχή της. Μάθαμε λοιπόν πως στο Μέγαρο Μαξίμου… κάποιοι κρυφογελούσαν.Η προσπάθειά τους;Να καθυστερήσουν τις δικογραφίες για τα τρένα, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «πράσινα σπιτάκια», και τόσα άλλα σκάνδαλα των κυβερνήσεων Μητσοτάκη. Όμως αυτά τα γελάκια και οι χαρούλες, παγώνουν όταν πληροφορούνται ότι το φαβορί για τη διαδοχή της Κοβέσι — μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων — είναι ένας εκ των αναπληρωτών της, ο Γερμανός Αντρές Ρίτερ. Ο Ρίτερ θεωρείται πολύ σκληρός στις υποθέσεις κλοπής ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, καθώς έχει διατελέσει 25 χρόνια Εισαγγελέας στη Γερμανία. Η επιλογή του νέου Ευρωπαίου Αρχιεισαγγελέα πραγματοποιείται από ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία, αφού καταλήξει στο επικρατέστερο πρόσωπο, εισηγείται την υποψηφιότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ψηφοφορία. Η τελική επιλογή είναι συνδυασμός του αποτελέσματος της ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ελπίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη;Να μην είναι νέος Αρχιεισαγγελέας ο Αντρές Ρίτερ.Γιατί αν είναι… εικάζεται πως το αποτέλεσμα θα αποδειχθεί θλιβερό για τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησής του. Η δική μας ελπίδα, για την κάθαρση του πολιτικού βούρκου στην Πατρίδα μας, και για τη συνέχιση του έργου της Κοβέσι,είναι η εκλογή του Αντρές Ρίτερ στη θέση της.

Ο Άγιος Δημήτριος ο Mυροβλύτη μεγαλομάρτυρας-Πολιούχος της Θεσσαλονίκης.

Άγιος Δημήτριος ο μεγαλομάρτυρας(26 Οκτωβρίου) Ο μυροβλύτης Δημήτριος , ο προστάτης των φτωχών ,ο πολιούχος και υπερασπιστής της Θεσσαλονίκης ,ανήκει στους πιο ενδόξους και λαοφιλείς αγίους της ορθοδοξίας Υψηλόβαθμος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, έζησε και μαρτύρησε επί των αυτοκρατόρων...

Τη αποκαλύπτει ο Βίκτορ Όρμπαν Έλληνα, σε διέσυραν για να σου δώσουν 250 δισ- και στη διεφθαρμένη Ουκρανία χαρίζουν 220 δισ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να διαθέσουν περίπου το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια για την Ουκρανία… Άνευ προηγουμένου είναι τα ποσά που έχουν χαριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην...

ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΦΥΓΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τελείως απομυθοποιηθεί από την ελληνική κοινωνία. Θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, αποχωρώντας αξιοπρεπώς. Γιατί όσο καθυστερεί, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες, το πολιτικό του τέλος να είναι απαξιωτικό, να...