Νίκος Βάνης
Όλα τα κόμματα παλεύουν για μια θέση στην εξουσία , όταν αυτό κάποιοι το καταφέρουν και, αφού μας έχουν φλομώσει για άλλη μια φορά στο θα…θα…θα…,έπειτα ο δήθεν αγώνας τους μετατρέπεται σε μια περίοδος (όσο κρατήσει δηλαδή ) , ξεκούραστη στα έδρανα. ψηφίζοντας ότι τους επιβάλουν οι τοκογλύφοι της νέας τάξης πραγμάτων ,έναντι του παχυλού μισθοδοσίας τους, τα παίσεις φύσεως πριμ, μπόνους, ταξιδάκια, όλα σε αφορολόγητο καθεστώς,εξασφαλίζοντας συνάμα και το πολιτικό μέλλων των παιδιών και εγγονών τους .
Με όλα τα παραπάνω και όχι μόνο ,οι εθνοπατέρες -σωτήρες, για να καλοπερνάν μας άφησαν ακόμα και χωρίς την προστασία του βασικού μας θεμέλιο, ώστε να είμαστε ελεύθεροι, με ίσα δικαιώματα και όχι δούλοι της Ευρώπης και των δανειστών, καθώς, “τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και το Δίκαιο” του λαού της Ελλάδας , και «ο χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ ,το Δίκαιο της ΕΕ δεν ισχύουν στις χώρες του Μνημονίου όπως στην Ελλάδα»,σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα των ΟΗΕ, απαντώντας στο ερώτημα που των έθεσαν η ομάδα ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:Γιώργος Κατρούγκαλος, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Μανώλης Γλέζος, Κώστας Χρυσόγονος, Σοφία Σακοράφα,για την προσβολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα ως απόρροια της εφαρμογής μέτρων λιτότητας.
Με απλά λόγια το σύστημα κατέρρευσε,το κοινοβούλιο έγινε δεκανίκι της νέας τάξης πραγμάτων, κανείς δεν πρόκειται να σεβαστεί τις θυσίες του Ελληνικού λαού , τόσο η εξουσία , όσο και οι παγκόσμιοι τοκογλύφοι, μέχρι να εξοφληθεί και η τελευταία δανειστή δεκάρα τους, πράγμα αδύνατων με τα κοντά 1,τρις εκατομμύριο Ευρώ που δανείστηκαν οι έκαστες ελληνικές κυβέρνησής και που συνεχίζεται στις μέρες μας με τον ίδιο ρυθμό.
Για τι δανείστηκαν τόσο χρήμα και σήμερα ο ελληνικός λαός αντί να κολυμπάει στην άνετη ζωή με δεδομένο και τον τεράστιο γεωλογικό ορυκτό πλούτο που έχει σε όλη την Ελληνική επικράτεια, γη και στην θάλασσα , να βρίσκεται εξαθλιωμένος,χωρίς εργασία, μεροκάματο,ζεστό και φωτεινό σπίτι, χωρίς ιατρικοί περίθαλψη, κυρίως χωρίς μέλλων, με τα πάντα γύρο του κατεστραμμένα;;;
Γιατί έχουμε ακόμα για εθνικό μας νόμισμα το ευρώ, που υποτίθεται είναι κοινό νόμισμα για τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεις, όπου όλα τα μέλη έχουν ίσες υποχρεώσεις, ωφέλημα , δικαιώματα και προστασία, αφού δεν τα έχουμε.;;;
Η πρόσφατη έκθεση του ειδικού εισηγητή των ΟΗΕ Cephas Lumina (Report on the effects of foreign debt and other related international financial obligations of States on the full enjoyment of all human rights, particularly economic, social and cultural rights, Addendum, Mission to Greece, UN A/HRC/25/50/Add.1), διαπιστώνει ότι τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής υποβαθμίζουν την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων που προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις των ΟΗΕ, αλλά και από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Ωστόσο,τα ελληνικά δικαστήρια έχουν αποφανθεί ότι αρκετά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση από το 2010 και έπειτα παραβιάζουν το σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Ενδεικτικά :
Απόφαση ΣΤΕ 1972/2012 για το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών – αντισυνταγματική η διακοπή του ρεύματος /http://justiceforgreece.wordpress.com/2014/09/23/%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B9%CF%8C%CE%BD/
Η Έκθεση συστήνει στους δανειστές (άρα και την ΕΕ), μεταξύ άλλων:
α) να μην παρέχουν βοήθεια υπό όρους άσκησης παρεμβατικών και ταπεινωτικών πολιτικών που υπονομεύουν την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα·
β) να συμπεριλάβουν τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας ως μετρήσιμους στόχους στο πρόγραμμα προσαρμογής·
γ) να διασφαλίσουν τη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις.
Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς σχολιάζει τις θέσεις της Έκθεσης ως προς την παραβίαση δικαιωμάτων και από όργανα της ΕΕ και τις ανωτέρω συστάσεις που απευθύνονται και σε αυτήν;
Τι προτίθεται να πράξει για να παύσει η παραβίαση των δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων;
Απάντηση του Katainen εξ ονόματος της Επιτροπής:
Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει ότι, κατά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα που κατοχυρώνει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Όσον αφορά, ωστόσο, τα προγραμματικά έγγραφα, δεν πρόκειται για ενωσιακό δίκαιο, αλλά για μέσα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της: υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί να γίνει επίκληση του Χάρτη, ενώ στην Ελλάδα εναπόκειται να εξασφαλίσει την τήρηση των υποχρεώσεών της όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει αποφανθεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές, δεν παραβιάζουν τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση της δύσκολης κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος1. Κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος λήφθηκε εναργώς υπόψη η ανάγκη να διασφαλιστεί ο δίκαιος χαρακτήρας της διαδικασίας προσαρμογής, μέσω της προστασίας των ομάδων χαμηλών εισοδημάτων.
Το πρόγραμμα αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης, ενώ περιλαμβάνει πολιτικές που αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των παροχών ανεργίας για τους μακροχρόνια άνεργους, καθώς και την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, δρομολογείται πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, σε πιλοτική βάση.
Το εν λόγω πρόγραμμα θα αρχίσει το 2015 και θα επεκταθεί σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Όσον αφορά την ανεργία, έχουν ήδη θεσπιστεί προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την πρόσληψη νέων και μακροχρόνια άνεργων.
Μέχρι που το πάνε με την ανεύθυνη και χαβαλέ πολιτική τους;;;
Τι άλλο επιφυλάσσουν στον λαό και στις επόμενες γενιές Ελλήνων;;;;
ΑΥΤΌ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΜΌΝΟ ΑΠΌ ΕΜΑΣ ΕΞΑΡΤΆΤΑΙ ΠΛΈΟΝ. ΤΟ ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΤΕΊΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΨΉΦΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΊΑ.
http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2014-005633&language=EL