Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΟι Αμερικάνοι «καρφώνουν»...

Οι Αμερικάνοι «καρφώνουν» 14 υπουργούς του Καραμανλή

abassador usa in athenΓια την ΗΠΑ οι  φιλικά διακείμενοι,  οι  αρεστοί ,τα παρατσούκλια   που έδιναν ,τα προσόντα και οι ανεπιθύμητοι  …

Μια σειρά εγγράφων τα οποία συνέταξαν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Αθήνα το 2006, Τσαρλς Ράις και Ντάνιελ Σπέκχαρντ, αποκαλύπτουν μια νέα πτυχή της εμπλοκής των ΗΠΑ στην ελληνική πολιτική, η οποία δεν ήταν ευρέως γνωστή.

Oι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Αθήνα, είχαν επαφές με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και αξιολογούσαν μέλη της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Μεταξύ άλλων, στα έγγραφα αυτά περιέχονται σχόλια περί δυσαρέσκειας των Αμερικανών με κάποιους υπουργούς και τις αργοπορίες στο έργο τους.

«Το νέο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει 14 υπουργούς ή υφυπουργούς που έχουν αποφοιτήσει από τα προγράμματα ανταλλαγών των ΗΠΑ» αναφέρει μεταξύ άλλων έγγραφο με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 2006.

Οι πρεσβευτές, μέσω των εγγράφων, αναφέρονται συγκεκριμένα σε πρόσωπα της τότε κυβέρνησης. Στη λίστα περιλαμβάνονται ονόματα όπως αυτό του  Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τότε υπουργού Άμυνας, ο οποίος αποκαλείται ως «προσβάσιμος και φιλικά διακείμενος». «Ο Μεϊμαράκης είναι ισχυρός υποστηρικτής της νέας υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη και ένα παλιό παρατσούκλι του είναι “Ντοράκιας”» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι κ.κ Σπέκχαρντ και Ράις.

Ιδιαίτερα αρεστός στους Αμερικάνους φαίνεται ότι ήταν ο τότε υπουργός Μεταφορών και ΤηλεπικοινωνιώνΜιχάλης Λιάπης, ο οποίος χαρακτηρίζεται «a longtime embassy contact», δηλαδή  “μακροχρόνια επαφή της αμερικανικής πρεσβείας” στην Αθήνα.

Αναφορά γίνεται επίσης στην απομάκρυνση του τότε υπουργού Δημοσίας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη, και στην αντικατάσταση του από τον Βύρωνα Πολύδωρα. «Η αλλαγή- κλειδί στην κυβέρνηση είναι κατά τη δική μας άποψη η αντικατάσταση του Γιώργου Βουλγαράκη από τον Βύρωνα Πολύδωρα. Ο Βουλγαράκης κατά τους τελευταίους μήνες είχε αλλάξει στάση απέναντι στις ΗΠΑ  και δεν ήταν συνεργάσιμος όσο στο παρελθόναπ.. Κάπως έτσι θεωρούμε ότι ο Πολύδωρας είναι μια βελτίωση...»

Για τον Β. Πολύδωρα αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Είναι φανατικός των πολεμικών τεχνών, οδηγεί μηχανή Harley και είναι διάσημος για το ότι μιλάει ανοιχτά και ότι είναι απρόβλεπτος».

Σχόλια υπάρχουν και για τον Γιώργο Αλογοσκούφη που εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Οικονομικών. Αναφέρεται πως διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με την πρεσβεία των ΗΠΑ. Θετικά σχόλια διατυπώνονται και για τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Θόδωρο Κασσίμη και την τότε υπουργό Τουρισμού, Φάνη Πετραλιά.

πληρ: από Proto thema,sofokleousin

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...