ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ!
Νέες “σεισμικές” αποκαλύψεις για την Αμφίπολη από τους Κατερίνα Περιστέρη, Μιχάλη Λεφαντζή και Αντόνιο Κόρσο, από την επίσημη παρουσίαση των ερευνών τους, κατά την 29η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη που διεξάγεται στο Αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ!
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους συνοδεία φωτογραφιών και σχεδιαγραμμάτων, βρέθηκαν:
1. Μαρμάρινη ανάγλυφη ζωφόρος στη βάση του βάθρου του λέοντος, που παριστάνει Μακεδόνες Στρατιώτες με σάρισες και ασπίδες να οδηγούνται σε μάχη από κάποιον αξιωματούχο, που όπως είπε ο ειδικός στα γλυπτά διάσημος Ιταλός Αρχαιολόγος Αντόνιο Κόρσο, πρέπει να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, λόγω της κλίσης της κεφαλής και των χαρακτηριστικών του!
Ο Αξιωματούχος φέρει περικεφαλαία, ασπίδα με υπερμεγέθη αιχμή δόρατος, έχει άλογο, ενώ πίσω του φίδι σκαρφαλώνει σε δένδρο ως επάνω στην περικεφαλαία! Το φίδι μπορεί να υποδηλώνει τον Δία, το μύθο δηλαδή του “Διογέννητου” με την Ολυμπιάδα…
Η ερμηνεία είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, μεταφέρει τα υπερμεγέθη όπλα του φίλου του Ηφαιστίωνα κατά την νεκρική πομπή!
2. Μαρμάρινη στήλη με άλλο φίδι που σκαρφαλώνει σε δέντρο η οποία πρέπει να βρισκόταν μέσα στον ταφικό θάλαμο!
3. Λαβή χάλκινου δοχείου, που βρέθηκε μέσα στην ταφική θήκη και εκτιμάται πως ήταν λαβή τεφροδόχου αγγείου που λεηλατήθηκε! Δηλαδή υπήρξε τιμώμενος νεκρός με καύση (ο Αλέξανδρος τάφηκε χωρίς να καεί, ενώ ο Ηφαιστίωνας φέρεται να κάηκε)…
4. Τετράγωνο αποτύπωμα, προφανώς βάσης αγάλματος του τιμωμένου προσώπου ή ήρωος, το οποίο βρισκόταν μπροστά και κάτω από τα υψωμένα χέρια των “Καρυάτιδων”, οι οποίες πιθανόν το στεφάνωναν…
5. Κομμάτι ξύλου μέσα και ψηλά στην επίχωση του Τάφου, κοντά στην θολωτή σκεπή, που χρονολογήθηκε επιστημονικά στο 300 π.Χ., επιβεβαιώνοντας ότι το Μνημείο είναι Μακεδονικό, δηλαδή ελληνικό και όχι ρωμαϊκό, όπως είχε υποστηρίξει εξ΄ αρχής η Κατερίνα Περιστέρη! makedonikokomma