
7/4/2025Δελτίο Τύπου:
Να ακυρωθεί το Υδροηλεκτρικό στο Χαλίκι Ασπροποτάμου – Να προστατευτεί το περιβάλλονΕντός προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000, ΕΖΔ – ΖΕΠ «Όρος Λάκμος (Περιστέρι)» (GR2130007) και εντός της Ζώνης (2) του “Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου”, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί Μικρός (sic) Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΜΥΗΕ) ισχύος 0,62MW στο χωριό Χαλίκι, στον Ασπροπόταμο της Πίνδου, στις πηγές του ποταμού Αχελώου σε μια απο τις πιο σημαντικές περιοχές της οροσειράς της Πίνδου.
Τις τελευταίες ημέρες σκαπτικά μηχανήματα, με την συνοδεία δυνάμεων της αστυνομίας, ξεκίνησαν εργασίες για την καταστροφή του πολύτιμου βιοτόπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δύο προσαγωγές μελών του τοπικού κινήματος, που αγωνίζεται ενάντια στην καταστροφή του σπάνιου ορεινού και ποτάμιου οικοσυστήματος από το έργο.
Το έργο παραδόξως έχει αδειοδοτηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας (ΔΙΠΕΧΩΣ), παρά το γεγονός ότι κατασκευάζεται σε θέση στην οποία απαγορεύεται η συγκεκριμένη δραστηριότητα, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που διέπει το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου (Ζώνη 2 του Εθνικού Πάρκου – απαγόρευση εγκατάστασης ΑΠΕ).
Η συγκεκριμένη περιοχή προστατεύεται, μεταξύ άλλων, λόγω της σπάνιας και απειλούμενης πανίδας της, όπως η πέστροφα των ρεμάτων (salmo truVa fario), η ιονική πέστροφα (salmo farioides), η καφέ αρκούδα (Ursus arctos), το όρνιο (Gyps fulvus), το αγριόγιδο των βαλκανίων (Rupicapra rupicapra), η βίδρα (Lutra-lutra) κ.α.
Σημειώνεται ότι, για τα τέσσερα πιο πάνω είδη, βρίσκονται σε ισχύ θεσμοθετημένα εθνικά σχέδια δράσης που αποβλέπουν στην ανάσχεση της φθίνουσας πορείας τους, στη βελτίωση της κατάστασης διατήρησής τους και στην ανάκαμψη του πληθυσμού τους. Ό συγκεκριμένος υδροηλεκτρικός σταθμός χωροθετείται εντός της περιοχής υλοποίησης (Δ.Μετεώρων – Δ. Τρικκαίων) του κοινοτικού έργου με κωδικό LIFE20NAT/NL/001107 και ακρωνύμιο (LIFE “Bear Smart Corridors”) (2021-2026).
Ενας από τους κύριους στόχους/άξονες του προαναφερόμενου έργου είναι η διατήρηση της λειτουργικότητας των συνδετικών ζωνών κατανομής και πληθυσμού καφέ αρκούδας (Ursus arctos) στην περιοχή των Δ. Μετεώρων και Δ. Τρικάλων.
Η περιοχή του συγκεκριμένου ΜΥΗΕ χωρoθετείται και θίγει έναν σημαντικό τομέα της χωροκατανομής της αρκούδας όπου ο ενδιαιτώμενος υπο πληθυσμός καφέ αρκούδας ανήκει στον μητρικό πληθυσμό της Πίνδου.
Ό συγκεκριμένος υπο-πληθυσμικός πυρήνας τροφοδοτεί ένα ρεύμα διασποράς και επαν-αποίκησης προς ανατολάς από το προαναφερόμενο είδος νέων περιοχών/ενδιαιτημάτων στους Δ. Μετεώρων και Τρικκαίων στις οποίες χωροθετείται το εν λόγω έργο.
Η δημιουργία του ΜΥΗΕ στο ρέμα Καπραρία (ΔΚ Χαλικίου) θα επιβαρύνει σημαντικά την υψηλή οικολογική αξία του δασικού ενδιαιτήματος της αρκούδας και μακροπρόθεσμα την λειτουργικότητα του εν λόγω ζωο γεωγραφικού διαδρόμου σύνδεσης και επομένως το ρεύμα επαναποίκησης και συνεπακόλουθα την εν γένει κατάσταση διατήρησης του είδους η οποία με τα υπάρχοντα δεδομένα έχει αξιολογηθεί ως «ανεπαρκής». (κωδικός U1 – με βάση τις προδιαγραφές του αρθ. 17 της ΚΌ 92/43 EEC). Τα παραπάνω επιβεβαιώνει με επίσημο έγγραφο του ο Ό.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με το οποίο ζητείται η ανάκληση της αδειοδότησης (ΑΕΠΌ) του έργου.
Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία αδειοδότησης δεν ζητήθηκε η γνωμοδότηση του τότε Φορέα Διαχείρισης (και νυν Μονάδας Διαχείρισης) του Εθνικού Πάρκου, κάτι που αποτελεί ουσιώδη παράλειψη της νομοθεσίας κατά την αδειοδοτική διαδικασία σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης και ειδικά από την περιφερειακή και κεντρική διοίκηση (ΥΠΕΝ- Γενική Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής) οι οποίες για ακόμη μια φορά αγνοούν σκανδαλωδώς το ισχύον νομικό καθεστώς προστασίας της θιγόμενης περιοχής καθώς και τις επιστημονικά τεκμηριωμένες γνωμοδοτήσεις καθ’ υλην αρμόδιων φορέων κατά την φάση της διαβούλευσης.
Τον προσεχή Μάιο πρόκειται να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που έχει κατατεθεί από τοπικές συλλογικότητες, κατοίκους και την Περιβαλλοντική Όργάνωση “Καλλιστώ”.
Επειδή τα μηχανήματα του εργολάβου έχουν ήδη ξεκινήσει να καταστρέφουν την προστατευόμενη περιοχή, ζητούμε για άλλη μια φορά την διακοπή των έργων και την απόσυρση των μηχανημάτων και την ανάκληση της ΑΕΠΌ εξαιτίας της αμφισβητήσιμης νομιμότητας της.
Στηρίζουμε τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς του Ασπροποτάμου οι οποίοι/ες αγωνίζονται για την προστασία του τόπου τους. *Σημειώνεται ότι εχθές, Κυριακή 6 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση και πορεία στο βουνό, ενάντια στην κατασκευή του ΜΥΗΕ στο χωριό Χαλίκι, στον Ασπροπόταμο της Πίνδου, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 250 διαδηλωτών/τριών.
Η πορεία “πέρασε” από τα σημεία όπου ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του ΜΥΗΕ, οι οποίες κατέστρεψαν τον αγωγό ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Χαλικίου.
Την Περιβαλλοντική Όργάνωση “Καλλιστώ” εκπροσώπησε στην κινητοποίηση ο Δρ. Βιολογίας και επιστημονικός συντονιστής, Γιώργος Μερτζάνης.