Εκπρόσωπος του σωματείου Ιδιοκτητών Κέντρων διασκέδασης “Μέθεξης”, στην εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο”,(fm98,7) για να συζητήσουμε το θέμα κυρίως του ωραρίου των νυχτερινών κέντρων και κατ΄ επέκταση ότι έχει σχέση μ΄ αυτά.
Ν. Βάνης: Κύριε Φραγκιαδάκη, καλώς ορίσατε στον Ράδιο Σπορ και την εκπομπή μου, “Ελληνικό Φαινόμενο”
Νίκος Φραγκιαδάκης: Καλώς σας βρήκα.
Βλέπουμε ότι το ωράριο για τα νυχτερινά κέντρα, και ειδικά μιλάμε για τον νόμο Παπαθεμελή, εφαρμόζεται μονομερώς , και μόνο για την Θεσ/νίκη, και κατ΄ επέκταση νομίζω και σ΄ όλη την Βόρεια Ελλάδα. Για την Αθήνα δεν ισχύει.
Ν. Βάνης: Αυτό που μου λέτε το έχω διαπιστώσει και εγώ, διότι έχω μεταβεί πολλές φορές στην Αθήνα. Είδα λοιπόν πως λειτουργούν εκεί τα καταστήματα.
Ν. Φραγκιαδάκης: Βλέπουμε ότι η Αθήνα είναι άλλο κράτος, δεν το καταλαβαίνω αυτό. Γι΄ αυτό και συστήθηκε το σωματείο μας. Γιατί υπάρχουν αυτές οι ανισότητες. Το σωματείο των Αθηνών δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα αυτά.
Στην Αθήνα σε κανένα αξιοπρεπές και μεγάλο κατάστημα δεν πάει η αστυνομία για να το κλείσει. Λειτουργούν όλα μέχρι το πρωί. Δεν μπορώ να καταλάβω την ευαισθησία των αρχών της Θεσ/νίκης για το θέμα του ωραρίου. Ο αρχηγός της αστυνομίας δεν βλέπει πόσες παραβάσεις γίνονται καθημερινά στην Αθήνα, που έχει και τα περισσότερα κέντρα, και πόσες γίνονται στην Θες/νίκη, και την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν ανησυχεί καθόλου.
Στην Θεσ/νίκη δε βλέπουμε να υπάρχουν και ανισότητες κατά περιοχές, ενώ ο νόμος ισχύει για όλους. Αστυνομικά τμήματα των οποίων ο διοικητής είναι πιο αυστηρός, και θέλει να μην φέρει ευθύνη, λέει στους άντρες του, εφαρμόστε τον νόμο, και καλά κάνει. Άλλοι διοικητές έχουν ευρύτερο πνεύμα αντίληψης, όταν βλέπουν ότι τα καταστήματα της περιοχής τους δεν ενοχλούν. Δείχνουν κάποια ελαστικότητα, αλλά αυτό δημιουργεί μεγάλη ανισότητα.
Παρατηρείται κυρίως το καλοκαίρι, στην περιοχή του αεροδρομίου που υπάρχουν 15 μαγαζιά. Ξεκινά το περιπολικό στις 3 η ώρα τα μεσάνυχτα, να κλείσει το Χ πρώτο κατάστημα, μέχρι να φτάσουν να κλείσουν το τελευταίο θα πάει 4 η ώρα. Εδώ πάλι έχουμε ανισότητα. Διότι αυτή την μισή ώρα, ή τα τρία τέταρτα ο επιχειρηματίας θα βγάλει περισσότερα χρήματα, γιατί ο πελάτης εκείνη την ώρα είναι σε ευθυμία και διασκεδάζει. Του κόβουμε λοιπόν την διάθεση.
Ν. Βάνης: Αυτό έχει αντίκτυπο όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους τουρίστες ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Εδώ τίθεται και θέμα συναλλάγματος.
Ν. Φραγκιαδάκης: Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στην Ελλάδα για τον ήλιο, την θάλασσα, και την διασκέδαση. Γι΄ αυτό το θέμα ευθύνεται απόλυτα η πολιτεία. Δεν έχει δημιουργήσει αμιγείς περιοχές διασκέδασης, όπως είναι η Ίμπιζα στην Ισπανία. Θα πρέπει να υπάρχουν περιοχές διασκέδασης, όπως είναι η περιοχή αεροδρομίου, που να μην επιτρέπεται να κτίζουν οικίες, παρά μόνο για να στεγάσουν τα κέντρα διασκέδασης. Δηλαδή ζώνες διασκέδασης.
Ο νόμος λέει ότι το κατάστημα πρέπει να απέχει 300 μέτρα από σχολείο, από εκκλησία, από οικία κ.λ.π. Είναι νόμος που έγινε πριν από 50 χρόνια, και το ΄85 που άλλαξε, έμεινε η ίδια παράγραφος. Δεν μπορώ να καταλάβω με πιο σκεπτικό εισηγούνται τους νόμους οι Υπουργοί και οι βουλευτές μας. Γι΄ αυτό ιδρύθηκε το σωματείο μας, για να δώσει λύσεις στα προβλήματα με παρεμβάσεις, στην πολιτεία, τους Υπουργούς τους βουλευτές, και τους τοπικούς άρχοντες.
Ν. Βάνης: Θα πρέπει εσείς σαν σωματείο Κύριε Φραγκιαδάκη να κινηθείτε γρήγορα, και με όλα τα μέσα που διαθέτετε να απευθυνθείτε στην πολιτεία, για την διευθέτηση όλου αυτού του σοβαρού προβλήματος. Διότι ας μην ξεχνάμε άλλωστε στα πολιτιστικά κέντρα τρέφονται πολλές οικογένειες των εργαζομένων.
Ν. Φραγκιαδάκης: Ψάχνουμε να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί αυτό. Το προβλέπει και η νομοθεσία, γιατί αυτό είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός, γιατί όταν εμείς κλείνουμε 3 η ώρα, οι πελάτες μας θα πάνε να διασκεδάσουν κάπου αλλού που ξέρουν ότι είναι ανοιχτά μέχρι τις πρωϊνές ώρες. Και με δεδομένο ότι όταν ένας ξεκινά για διασκέδαση μία η ώρα, θα πει τι να πάω εκεί, αφού σε μία ώρα θα κλείσει, γι΄ αυτό θα πάω εκεί που θα είναι μέχρι το πρωί.
Αυτός είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα τα μαγαζιά με προγράμματα αξίας πολλών εκατομμυρίων με μεγάλες επενδύσεις που απασχολούν πολύ προσωπικό να μας αναγκάζουν να κλείνουμε στις 3 η ώρα, να λειτουργούμε 3-4 ημέρες, λες και κάποιος τα κάνει επίτηδες όλα αυτά, για να δημιουργεί προβλήματα στα κέντρα διασκέδασης. Όπως αντιλαμβάνεστε τα περισσότερα απ΄ αυτά είναι παράλογα. Όλα αυτά λοιπόν τα προβλήματα δημιούργησαν το ερέθισμα στον πρόεδρο κύριο Μάγγο και έτσι ξεκίνησε με δικές του προσπάθειες να οργανώσει αυτό το σωματείο. Γιατί σε όλα αυτά τα προβλήματα τα ερεθίσματα, όλες αυτές οι ανισότητες έπρεπε να έχουν μια φωνή δυνατή, για να μπορεί να τα εξωτερικεύσει, και να τα επιβάλλει ενδεχομένως όταν χρειαστεί.
Ν. Βάνης: Γι΄ αυτό υπάρχουμε και εμείς για να σας παρέχουμε κάθε βοήθεια όποτε και όταν την χρειαστείτε. Πρέπει να υπάρξει εκ νέου επανεξέταση του θέματος.
Ν. Φραγκιαδάκης: Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Ένα άλλο επίσης σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό της ηχορύπανσης, κυρίως στα καλοκαιρινά καταστήματα, αλλά και στα χειμερινά, γιατί με την καινούργια νομοθεσία δεν τίθεται θέμα ηχορύπανσης, επειδή ενοχλεί τον γείτονα που έχει ένα σπίτι δίπλα. Η καινούργια νομοθεσία προβλέπει την προστασία δήθεν, και είναι προφανώς κάποια ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προστασία του θαμώνα του νυχτερινού κέντρου, η οποία λέει ότι πρέπει να είναι 100 ντεσιμπέλ το ανώτερο για τα νυχτερινά κέντρα, και 80 ντεσιμπέλ για τα μπαρ που έχουν άδεια μουσικής.
Αυτά ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία από εμάς, δεν μας αφορά και δεν εκπροσωπούνται από τα σωματείο μας. Τι γίνετε λοιπόν εδώ όσον αφορά αυτά τα 100 ντεσιμπέλ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας οριακός ήχος, αλλά η ανισότητα και ο προβληματισμός επέρχεται κατά την διάρκεια του ελέγχου από τους αρμοδίους υπαλλήλους, οι οποίοι είναι κατά εξοχήν υπάλληλοι της διεύθυνσης υγιεινής, και στο τέλος έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα αυτή και στους αστυνομικούς υπαλλήλους.
Ν. Βάνης: Είναι ενημερωμένοι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι πάνω σ΄ αυτό το αντικείμενο, ή το αγνοούν παντελώς;;;
Ν. Φραγκιαδάκης: Η ουσία του προβλήματος είναι αυτή που λέτε. Οι αστυνομικοί έχουν τόσα άλλα καθήκοντα που τους επιφόρτισαν, και με μια ακόμα αρμοδιότητα. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε πει κατά καιρούς να απεγκλωβιστεί από τέτοιες αρμοδιότητες η αστυνομία και να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, και την καταστολή. Τώρα βλέπουμε το αντίθετο επιφορτίζεται με περισσότερα θέματα.
Η διαδικασία της ηχορύπανσης γίνεται με ένα μηχάνημα που λέγεται ντεσιμπελόμετρο. Το μηχάνημα αυτό είναι τελείως ακατάλληλο, που σύμφωνα με την νομοθεσία και την υγειονομική διάταξη, για να λειτουργήσει σωστά, και για να είναι αξιόπιστη η μέτρηση, πρέπει να τεθούν κάποιες υποχρεώσεις. Έχω εδώ μπροστά μου την σχετική διάταξη, που λέει ότι η ορθότητα των αποτελεσμάτων των μετρήσεων εξαρτάται κυρίως από δύο παράγοντες, την θέση της μέτρησης, και το ύψος της μουσικής, κατά την στιγμή της μέτρησης.
Οι διάφορες θέσεις μέτρησης πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 1,80 με 2 μέτρα από τα μικρόφωνα, 1,2 μέτρα από τους τοίχους και 1,5 μέτρα από τους τοίχους, και 1,5 μέτρα από το δάπεδο, και την οροφή, και τέλος λέει ότι πρέπει να γίνουν πολλαπλές μετρήσεις, και από μια τυχαία, ή μοναδική ηχητική αιχμή να στοιχειοθετείται το αποτέλεσμα της μέτρησης. Εδώ έχουμε καταγγελίες από μέλη μας το καλοκαίρι κυρίως μπαίνουν μέσα οι υπάλληλοι με συνωμοτικό τρόπο. Δεν έλεγαν δηλαδή ότι είμαστε για την ηχορύπανση.
Βέβαια και θα πρέπει να γίνεται έλεγχος, δεν λέει κανείς το αντίθετο, να είναι και αιφνιδιαστικός. Την στιγμή όμως που θα έλθει στο κατάστημα θα πρέπει να ζητήσει τον διευθυντή, τον επιχειρηματία, ή τον υπεύθυνο, και να τους πει, ελάτε κύριοι, ήλθαμε για την μέτρηση, γιατί έτσι λέει ο νόμος, παρουσία του να δει και ο επιχειρηματίας, αν η μέτρηση είναι αξιόπιστη. Εδώ όμως παρατηρείται το φαινόμενο να μπαίνουν μέσα, και να βγάζουν το κρυμμένο ντεσιμπελόμετρο, και να λένε κύριε αυτόφωρο.
Γι΄ αυτό λοιπόν το διοικητικό συμβούλιο μας έχει πάρει απόφαση να στείλουμε προτάσεις στον γενικό αστυνομικό διευθυντή, τον κύριο Τζατζάκη, στον κύριο Καρρά, τον διευθυντή αστυνομίας, με κοινοποίηση βέβαια και στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Θεσ/νίκης τον κύριο Ζαχαρή, ο οποίος βέβαια έχοντας κάποια ευαισθησία σε αυτό το θέμα μετά από πιέσεις, εξέδωσε και μια νόμιμη μεν, αλλά κάπως αυστηρή θα έλεγα προς τα αστυνομικά τμήματα να κατάσχουν και τα μηχανήματα που παράγουν τον ήχο, όταν διαπιστωθεί ότι υπερβαίνει το όριο.
Ν. Βάνης: Οι υπάλληλοι που κάνουν τις μετρήσεις αυτές, είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι;;
Ν. Φραγκιαδάκης: Από τις πληροφορίες που έχω, ειδικά οι αστυνομικοί έχουν κάνει κάποια ταχύρρυθμα σεμινάρια από τους αρμοδίους υπαλλήλους της διεύθυνσης υγιεινής, αλλά αυτό απαιτεί και μια εμπειρία, και μια εξοικείωση με το αντικείμενο. Πρέπει δε ο έλεγχος να γίνεται όπως προβλέπει η υγειονική διάταξη, να είναι αξιοπιστίας. Εμείς σαν σωματείο καταδικάζουμε τα καταστήματα που από υποτροπή εκ συστήματος το κάνουν, θα μας βρουν συμπαραστάτες οι αρχές πάνω σ΄ αυτό
Ν. Βάνης: Κύριε Φραγκιαδάκη σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τόσο εποικοδομητική συζήτηση που κάναμε. Σας υπόσχομαι δε όσο μπορώ και με όσα μέσα διαθέτω να σας βοηθήσω να λυθούν τα προβλήματα σας.