Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΝέες γέφυρες συνεργασίας...

Νέες γέφυρες συνεργασίας και επικοινωνίας για το ΝΑΤΟ.

ouzmpekistan.jpg

 Το Ουζμπεκιστάν του δίνει το χέρι του…

Χθες 24 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, επισκέφθηκε το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ και συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο λόγος είναι προφανής και αφορά άμεσα το Αφγανιστάν. Τίθεται μια συνεργασία των δύο χωρών για την υποστήριξη του Αφγανιστάν. Θέμα συζήτησης της συνάντησης αποτέλεσε και η διμερή συνεργασίας στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης του προγράμματος του Ουζμπεκιστάν με το ΝΑΤΟ και το πώς αυτή η συνεργασία θα εμβαθύνει πιο ουσιαστικά.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ η συνεργασία για το Αφγανιστάν αναφέρεται κυρίως τη διέλευση μέσω Ουζμπεκιστάν για την υποστήριξη της λειτουργίας του ΝΑΤΟ δηλ. τη δύναμη του ISAF το οποίο πραγματοποιεί επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν για να μειωθούν οι εξεργέσεις και συνεισφέρει στη γενικότερη κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη.

Ως προς αυτό τον τομέα το Ουζμπεκιστάν έχει και παλαιότερα συνεργαστεί με τον Οργανισμό έχοντας συνάψει συμφωνία διαμετακόμισης μη θανατηφόρων φορτίων στο Αφγανιστάν. Εντούτοις η συνεργασία επεκτείνεται και μέχρι τις αρχές για την Σύμπραξη Ειρήνης με το ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά το ΝΑΤΟ υπόσχεται πως θα βοηθήσει και αυτό με την σειρά του το Ουζμπεκιστάν σε διάφορες δημοκρατικές διαδικασίες μέσω από μια σειρά εργαλείων εταιρικής σχέσης.

 Το Ουζμπεκιστάν υπήρξε εταίρος του ΝΑΤΟ για 17 χρόνια και είναι μέλος της Σύμπραξης για την ειρήνη από το 1994.

Η Αμερική και κατ’ επέκταση το ΝΑΤΟ προσπάθει με κάθε μέσο που διαθέτει να διευθετήσει τα θέματα του στο Αφγανιστάν καθώς η χώρα αυτή έχει γίνει το επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής και δαπανούν περίπου 7 δισ. δολάρια το μήνα , σύμφωνα  με πρόσφατες δηλώσεις του Ομπάμα.

 Έλενα Βάνη

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...