Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔικαστικάΜε τροπολογία που...

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Κων. Τσιάρας παρατείνεται το δικαστικό έτος από 1η έως και τις 15 Ιουλίου και από 1η Σεπτεμβρίου έως και 15 Σεπτεμβρίου.

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Κων. Τσιάρας παρατείνεται το δικαστικό έτος από 1η έως και τις 15 Ιουλίου και από 1η Σεπτεμβρίου έως και 15 Σεπτεμβρίου.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίστηκε ότι το μέτρο αυτό θα ισχύσει μόνο για φέτος αφού τα Δικαστήρια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, από τις 13 Μαρτίου.

Στην παράταση του δικαστικού έτους έχουν διαφωνήσει οι Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Ένωση Εισαγγελέων.

Έτσι οι διακοπές των λειτουργών της Δικαιοσύνης θα αρχίσουν στις 16 Ιουλίου και θα λήξουν στις 31 Αυγούστου.

Παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Τη διαφωνία του με την παράταση του δικαστικού έτους, χωρίς να έχει υπάρξει διαβούλευση με τις δικαστικές ενώσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Ο κ. Σεβαστίδης είχε για το θέμα αυτό τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Κράνη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αλεξανδρή. Παράλληλα εξέφρασε και τη διαφωνία του στον σχεδιασμό για την ανακατανομή 22 θέσεων στις Εισαγγελίες Εφετών.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρονται τα εξής:

«Επαναλάβαμε με παράθεση αριθμητικών δεδομένων ότι η περίοδος των κατ’ ευφημισμόν «δικαστικών διακοπών» είναι η πιο παραγωγική περίοδος για έναν Δικαστή και έναν Εισαγγελέα καθώς ο ρυθμός έκδοσης δικαστικών αποφάσεων είναι τουλάχιστον ίδιος με αυτόν του υπόλοιπου έτους. Τονίσαμε ότι και κατά την διάρκεια των «δικαστικών διακοπών» τα Δικαστήρια και οι Εισαγγελίες είναι ανοιχτές και οι δικαστικοί λειτουργοί εργάζονται στα τμήματα διακοπών. Η μείωση των «δικαστικών διακοπών» έστω και για 15 ημέρες, θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα καθώς θα έχει ως αναπόδραστη συνέπεια την αύξηση της δικαστικής ύλης και την επιβράδυνση στην έκδοση των αποφάσεων. Η αγωνία των δικαστικών λειτουργών δεν είναι οι «διακοπές» τους αλλά ο τεράστιος όγκος εργασίας που καλούνται να περαιώσουν μέσα στο καλοκαίρι. Ως προς τον σχεδιασμό για ανακατανομή των 22 θέσεων στις Εισαγγελίες Εφετών, επισημάναμε ότι αυτή θα αποτελέσει την θρυαλλίδα πολύ αρνητικών εξελίξεων με την αποδυνάμωση ενός βαθμού που σηκώνει το κύριο βάρος στην επεξεργασία και εκδίκαση των δικογραφιών και την ενίσχυση ενός βαθμού που έχει εκτός από τα δικαστικά, ιδίως διοικητικά καθήκοντα. Με την υιοθέτηση και ψήφιση τέτοιας διάταξης θεωρείται δεδομένη η ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση στην απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης και η μέχρις εξαντλήσεως υπηρεσιακή απασχόληση των Αντεισαγγελέων Εφετών.

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για την ανάδειξη των δύο αυτών ζητημάτων, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την λειτουργία της Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Ένωσης με τον Πρόεδρο του ΜΕΡΑ 25, κ. Βαρουφάκη και κατόπιν ενημέρωση μέσω Skype της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, κ. Γεννηματά. Σήμερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, ενώ θα ακολουθήσει εντός της ημέρας αντίστοιχη ενημέρωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα και του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης κ. Βελόπουλου.

Σε όλα τα πολιτικά κόμματα και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν ήδη αποσταλεί αναλυτικά υπομνήματα που εξειδικεύουν τα ζητήματα».

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΤΕΣΙΝΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

Της Μαρίας Νεγραπόντη-Δεληβάνη Χθες, 12-2 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία, για τα απλήρωτα, επί 83 χρόνια χρέη των Γερμανών, προς την Ελλάδα, από τη βάρβαρη κατοχή (έχω ήδη τοποθετηθεί στο ΦΒ). Ήταν πρωτοβουλία του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, πρέσβη ε.τ. Και, αρχικά, είχα πολλούς...