Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΜε οφειλέτες –ακόμα...

Με οφειλέτες –ακόμα και για μικρά ποσά– γεμίζουν ξανά φυλακές στις ΗΠΑ

Η επιθετική πολιτική των εισπρακτικών εταιρειών στις ΗΠΑ, που κυνηγούν μικροοφειλέτες –πολλούς από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες– για να τους αποδώσουν στη δικαιοσύνη, στέλνει στη φυλακή όλο και περισσότερους Αμερικανούς, παρά το ότι πρόκειται για μία νομικά γκρίζα τακτική.

Τυπικά οι φυλακές οφειλετών καταργήθηκαν στις ΗΠΑ ήδη από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου απαγορεύει την σύλληψη οικονομικά αδύναμων για την μη καταβολή οφειλόμενων ποσών. Ωστόσο –αυτό είναι το παραθυράκι που εκμεταλλεύονται πολλές πολιτείες– επιτρέπεται η σύλληψη για μη προσέλευση σε δίκη ή μη πληρωμή δικαστικών εξόδων ή άλλους είδους «περιφρόνηση προς το δικαστήριο».

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών για τους πολίτες όπως και για πολιτείες που αντιμετωπίζουν ελλείμματα έστρεψαν τις πολιτείες προς μία επιθετικότερη πολιτική είσπραξης των χρεών. Και αυτές με τη σειρά τους στρέφονται σε εισπαρακτικές εταιρείες.

Τώρα πολλές πολιτείες προχωρούν σε συλλήψεις για κάθε είδους όφειλες από δάνεια ή άλλες υποχρεώσεις. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις, όπως στο Ιλινόι, όπου οι εταιρείες είσπραξης χρησιμοποιούν και δημόσιους πόρους (δικαστήρια, αστυνομία και κομητειακές φυλακές) για να πιέσουν μικροοφειλέτες.

Στην Φλόριντα, από την άλλη πλευρά, επιτρέπεται στις εταιρείες να χρεώσουν και ένα επιπλέον ποσό, πέρα από το χρέος που πρέπει να συλλεγεί. Υπάρχουν δε και κομητείες στη Φλόριντα που έχουν (τα μάλλον αμφίβολης νομιμότητας) δικαστήρια και τις φυλακές οφειλετών.

Η κατάσταση ώθησε στην ανάληψη περισσότερων μέτρων υπέρ των οφειλετών, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, άνεργοι, βετεράνοι), πρακτικά εμποδίζοντας την φυλάκιση τους.

Η Ένωση για Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) αναφέρει ότι σε τουλάχιστον πέντε πολιτείες οι φυλακίσεις για χρέη έχουν αυξηθεί με ανησυχητικούς ρυθμούς. Σε κάποιες περιπτώσεις οι συλλήψεις γίνονταν για 250 δολάρια ακόμα μάλιστα και για περιπτώσεις πταισμάτων.

Επιπλέον το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης σε έρευνα του τονίζει ότι τα πρόστιμα και οι ποινές ποινικοποιούν τη φτώχεια και δυσκολεύουν πολύ τη ζωή των ανθρώπων που αφού αποφυλακιστούν για τα χρέη έχουν τη ρετσινιά του πρώην κατάδικου.

ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....

Κάθε ημέρα μας υπενθυμίζουν την προδοσία της Μακεδονίας μας.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κατάπτυστη Συμφωνία, μια ενδοτική Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, μια Συμφωνία που στόχο έχει τη μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Αυτή ήταν διαχρονικά η θέση μας και...

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας.

τού Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγου ε.α.* Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματος της. Η επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας για την Κύπρο πηγάζει από τον εθνικό όρκο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης...