προσπαθούν να ναρκοθετήσουν το ταξίδι του Α/ΓΕΕΘΑ στη Τουρκία. Οι «γκρίζες ζώνες» και το μειονοτικό είναι θέματα αιχμής για την Αγκυρα η οποία φιλοδοξεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, να επιβάλει τέτοιου περιεχομένου ατζέντα στις συνομιλίες που θα έχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Δ. Γράψας με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Γ. Μπουγιούκανιτ, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία από τις 25 έως τις 28 Μαΐου.
Η εφημερίδα «Τούρκιε» επικαλείται πληροφορίες που της έδωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, χρησιμοποιώντας μάλιστα εισαγωγικά, και περιγράφει ως εξής τα θέματα που θα συζητηθούν:
«Χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, εναέριος χώρος, γραμμή FIR, εξοπλισμός των νησιών της Ελλάδας, οι βραχονησίδες και ζητήματα μειονοτικά».
Μάλιστα αναφέρεται ο όρος «ισίζ» (ερημονήσια) για να περιγραφούν οι αμφισβητούμενες περιοχές. Ο ίδιος όρος (κατά σύμπτωση;) χρησιμοποιείται και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Ραντικάλ» στην οποία καταγράφονται ως εξής τα «κύρια θέματα κρίσης» μεταξύ των δύο χωρών:
α) Χωρικά ύδατα,
β) εναέριος χώρος,
γ) υφαλοκρηπίδα,
δ) εξοπλισμός των νησιών,
ε) ερημονήσια / ισίζ αντά (πρόκειται για περίπου 140 βραχονησίδες στο Αιγαίο, σύμφωνα με την επεξήγηση) και στ) Οικουμενικό Πατριαρχείο (Θεολογική Σχολή Χάλκης, αναγνώριση Οικουμενικότητας).
Η ελληνική πλευρά δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις διαρροές αυτές, παρόλο που είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ της διπλωματίας ότι δεν είναι απλή υπόθεση να επικαλεστεί μια εφημερίδα στην Τουρκία πληροφορίες από το γενικό επιτελείο (και μάλιστα σε εισαγωγικά) χωρίς το ρεπορτάζ της να έχει στέρεη βάση.
Είναι επίσης γνωστό ότι σε τέτοιου είδους ευαίσθητα εθνικά θέματα, ο τουρκικός Τύπος δεν αυθαιρετεί επινοώντας «ατζέντα» αλλά ακολουθεί κεντρικά δοσμένες κατευθύνσεις.
Εμπειροι στα ελληνοτουρκικά παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εξηγούν την εισαγωγή του όρου «ερημονήσια» μιλώντας για νεολογισμό ο οποίος στην πορεία θα γίνει προσπάθεια να επιβληθεί ως τεχνικός όρος. Από το 1996, όταν τέθηκε για πρώτη φορά από την Αγκυρα θέμα «γκρίζων ζωνών» με την κρίση των Υμίων, έως σήμερα, το τουρκικό κατεστημένο δεν έχει ποτέ παρουσιάσει λίστα με νησιά, νησίδες ή βραχονησίδες που θεωρεί ως αμφισβητούμενης κυριαρχίας.
Τουρκικές πηγές, κατά καιρούς, έχουν «δείξει» το Αγαθονήσι, τους Φούρνους, την Ψέριμο, τη Γαύδο, τους Αρκιούς, το Φαρμακονήσι, τα Αντίψαρα κ.ά. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι οι λεγόμενες «διερευνητικές επαφές» για τα ζητήματα του Αιγαίου προσκρούουν διαρκώς στην έγερση από την τουρκική πλευρά μονομερών εδαφικών διεκδικήσεων.
πηγή;strategy-geopolitics.blogspot